A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 05/03/2018

A légi utasok jogai

Ellenőrizze, hogy alkalmazandóak-e a légiutas-jogokra vonatkozó uniós jogszabályok az Ön esetében.

 • Ha Ön az EU területén található repülőterek közötti járattal utazott, amelyet európai uniós vagy nem európai uniós légitársaság üzemeltet
 • Ha Ön az Európai Unión kívülről az EU valamelyik repülőterére érkező járattal utazott, amelyet európai uniós légitársaság üzemeltet
 • Ha Ön az EU területén található repülőtérről induló, de nem uniós országba érkező járattal utazott, amelyet európai uniós vagy nem európai uniós légitársaság üzemeltet

Az EU ebben az esetben: a 28 tagország Guadeloupe-ot, Francia Guyanát, Martinique-ot, Réunion szigetét, Mayotte-ot, Saint-Martin-t (Francia Antillák), az Azori-szigeteket, Madeirát és a Kanári-szigeteket is beleértve, valamint Izland, Norvégia és Svájc.

 • Ha Ön az Európai Unión kívülről az EU valamelyik repülőterére érkező járattal utazott, amelyet nem európai uniós légitársaság üzemeltet
 • Ha Ön a járattal kapcsolatos problémákért az adott nem uniós ország jogszabályai szerint már részesült kártérítésben, illetve élt a felajánlott átfoglalás lehetőségével, és megfelelő segítséget kapott

Az EU a Feröer-szigeteket, a Man-szigetet és a Csatorna-szigeteket nem foglalja magában.

IGEN, nézzen utána, milyen jogok illetik meg
Nézzen utána, milyen jogok illetik meg
NEM, az Ön esetében az uniós szabályozás nem biztosít jogokat
Az Ön esetében az uniós szabályozás nem biztosít jogokat

Az oda- és visszaút két különböző járatnak minősül, akkor is, ha a vételük ugyanakkor, egyetlen foglalással történt.

Egyes esetekben az is előfordulhat, hogy a járatot nem az a légitársaság üzemelteti, amelytől Ön a jegyet vásárolta. Bármi probléma merül fel a járattal, csak azt a légitársaságot terheli felelősség, amelyik a járatot üzemelteti.

A légi utasokat megillető uniós jogokról szóló tájékozatót a légitársaságnak a repülőtér utasfelvételi pultjánál jól látható helyen, nyomtatott vagy elektronikus formában ki kell függesztenie. Ennek a tájékoztatásnak a repülőtér önkiszolgáló jegykezelő automatáinál és online is hozzáférhetőnek kell lennie. Ha a légitársaság megtagadja az Ön beszállítását, ha az Ön járata több mint 2 órás késéssel indul, vagy ha Ön jelentős késéssel érkezik úti céljába, a járatot üzemeltető légitársaságnak írásos tájékoztatót kell Önnek adnia a kártérítésre és a segítségnyújtásra vonatkozó szabályokról.

Az utas beszállításának megtagadása

A légitársaság a következő okok miatt tagadhatja meg az Ön beszállítását:

 • biztonsági, védelmi vagy egészségügyi okokból, vagy ha Ön nem tudja felmutatni a megfelelő úti okmányokat;
 • ha Ön a menettérti jeggyel lefoglalt járatnak az odaútját nem vette igénybe;
 • ha Ön nem vette igénybe a foglalásban csatlakozó járatként szereplő másik (többi) járatot;
 • ha Ön magával viszi az útra házi kedvencét, de nem váltotta ki számára a szükséges okmányokat.

Ha Ön érvényes jeggyel, a szükséges úti okmányok birtokában, idejében érkezett az utasfelvételre, és a légitársaság túlfoglalás vagy működtetési okok miatt megtagadja az Ön beszállítását, és Ön nem mond le önkéntesen helyéről, akkor Önnek joga van:

Járattörlés

Járattörlésnek minősül:

 • ha légitársaság az Ön foglalásán szereplő menetrend szerinti járatot nem indítja el, hanem átteszi Önt egy másik menetrend szerinti járatra;
 • a repülő felszáll ugyan, de vissza kell fordulnia a kiindulási repülőtérre, Ön pedig egy másik járattal utazhat tovább;
 • a járat nem arra a repülőtérre érkezik, amelyik az Ön jegyén úti célként szerepel, kivéve:
  • ha Ön elfogadta, hogy átfoglalással (hasonló szállítási feltételekkel, a legkorábbi utazási lehetőséggel) juttassa el Önt a légitársaság úti céljába, vagy bármely más, Önnek megfelelő repülőtérre. Ebben az esetben járatkésésről és nem járattörlésről van szó;
  • az érkezési repülőtér ugyanazt a települést, várost vagy régiót szolgálja ki, mint a jegyen úti célként szereplő repülőtér. Ebben az esetben járatkésésről és nem járattörlésről van szó.

Ha járatát törölték, Önnek joga van jegyár-visszatérítésre, átfoglalásra vagy az indulási repülőtérre való visszatérésre, továbbá joga van a légitársaságtól segítséget és kártérítést kapni. Kártérítésre Ön akkor jogosult, ha a légitársaság nem értesítette Önt a járattörlésről legalább 14 nappal a menetrend szerinti indulás időpontja előtt. A légitársaságnak kötelessége bizonyítani, hogy Önt személyesen és megfelelő időben értesítette a járattörlésről. Ha ez nem így történt, forduljon további segítségért az illetékes tagállami hatósághozpdfEnglish .

Nem jár azonban kártérítés, ha a légitársaság bizonyítani tudja, hogy a járattörlésre rendkívüli körülmények miatt került sor, melyeket észszerű intézkedésekkel nem lehetett volna elhárítani.

Járatkésés

Ha az Ön járata induláskor késik, a késés időtartamától és a járat útvonalának hosszától függően a légitársaságnak segítséget kell nyújtania Önnek, továbbá Ön jogosult arra, hogy jegyár-visszatérítést kapjon, és hogy a légitársaság visszaszállítsa a kiindulási repülőtérre.

Ha Ön úti céljába több mint 3 óra késéssel érkezik, joga van kártérítésre, kivéve ha a járat rendkívüli körülmények miatt késett.

Magasabb vagy alacsonyabb osztályon történő elhelyezés

Ha Önt a jegyén szereplő osztálynál magasabb kényelmi szintű osztályon helyezik el, a légitársaság nem kérhet ezért kiegészítő díjat.

Ha Önt a jegyén szereplő osztálynál alacsonyabb kényelmi szintű osztályon helyezik el, joga van az útvonal hosszától függően a jegyárból visszatérítést kapni, mégpedig a következő arányban:

a) 30% – ha az útvonal 1500 km vagy annál kevesebb;

b) 50% – az EU területén belüli járatok esetében, ha az útvonal hosszabb, mint 1500 km (kivéve az EU és Franciaország tengerentúli megyéi közötti járatokat), és minden más olyan járat esetében, melynek útvonala 1500 km és 3500 km között van;

c) 75% – minden olyan járat esetében, amely nem tartozik sem az a), sem a b) pontba, ideértve az EU és Franciaország tengerentúli megyéi közötti járatokat.

Ha átszállásos jegyről van szó, azaz ha a jegy két vagy több csatlakozó járatra szól, Ön a repülőút azon szakaszára kaphat csak visszatérítést, amelyen alacsonyabb kényelmi szintű osztályon helyezték el, nem a teljes útra. A légitársaságnak 7 napon belül sort kell kerítenie a visszatérítésre.

Elveszett, megrongálódott vagy késve érkező poggyász

Feladott poggyász

Ha az Ön feladott poggyásza elvész, megrongálódik vagy késve érkezik, azért a légitársaság felelősséggel tartozik – Ön pedig kártérítésre jogosult, melynek összege körülbelül 1220 euróig terjedhet. Ha azonban megállapítást nyer, hogy a poggyász azért rongálódott meg, mert már eleve hibás volt, Ön nem jogosult kártérítésre.

Kézipoggyász

Ha a kézipoggyász megrongálódik, a légitársaság felelősséggel tartozik, feltéve, hogy a kár a légitársaság hibájából történt.

Utasbiztosítás

Ha Ön értékes tárgyakat visz magával az útra, megfelelő díj fejében kérheti a kártérítési összeg megemelését (azaz 1220 eurónál nagyobb összeg rögzítését). Ehhez Önnek legkésőbb a poggyász feladásakor előzetes nyilatkozatot kell tennie a légitársaságnál. Ha azonban teljes körű kárfedezetet szeretne, tanácsos magán-utasbiztosítást kötnie.

Panasztétel

Ha Ön elveszett vagy megrongálódott poggyász ügyében kártérítési kérelmet kíván benyújtani, ezt 7 napon belül, írásban, az érintett légitársaságnak címezve kell megtennie. Ha késve érkező poggyászról van szó, a kérelmet 21 napon belül kell benyújtania a poggyász átvételétől számítva. Erre az esetre nincs egységes uniós nyomtatvány.

Kártérítés – beszállítás megtagadása, járattörlés, járatkésés érkezéskor

Összeg euróban

Útvonal hossza

250

1500 km vagy kevesebb

400

Több mint 1500 km az Európai Unión belüli járatok, és minden más olyan járat esetében, melynek útvonala 1500 km és 3500 km között van

600

Több mint 3500 km

Ha a légitársaság felajánlja, hogy átfoglalással eljuttatja Önt úti céljába, és Ön 2,3 vagy 4 órás késéssel érkezik meg oda, a kártérítés összege a felére csökken.

Kártérítés – beszállítás megtagadása

Ha a légitársaság megtagadja az Ön beszállítását, Ön minden esetben jogosult kártérítésre.

Csatlakozó járat – egyetlen foglalás, egyetlen utasfelvétel esetében

Ha a légitársaság azért tagadja meg az Ön beszállítását, mert a csatlakozó járatot üzemeltető légitársaság úgy ítéli meg, hogy Ön túl későn érkezne az átszállási repülőtérre (mivel az első járata késik), Ön kártérítésre jogosult.

Csatlakozó járat – két külön foglalás esetében

Ha Önnek két külön jegye van az egymást követő járatokra, és az első járat késik, aminek következtében Ön már nem tud idejében megjelenni az utasfelvételi pultnál, hogy a második járatra bejelentkezzen, a légitársaságok nem kötelesek kártérítést fizetni. Ha azonban az első járat több, mint három órát késik, Ön jogosult lehet arra, hogy az első járatot üzemeltető légitársaságtól kártérítést kapjon.

Kártérítés – járattörlés

Ha a légitársaság törli az Ön járatát, Ön nem jogosult kártérítésre, ha:

 • a légitársaság több mint 14 nappal korábban értesíti Önt a járattörlésről;
 • ha a légitársaság 14 napon belül, de több mint 7 nappal a járat menetrend szerinti indulása előtt értesíti Önt erről, és felajánlja, hogy átfoglalással elszállítja Önt úti céljába oly módon, hogy
  • Önnek az eredeti menetrend szerinti indulási időnél legfeljebb 2 órával kell hamarabb indulnia, és
  • az eredeti menetrend szerinti érkezési időnél kevesebb mint 4 órával később érkezik meg úti céljába;
 • ha a légitársaság kevesebb mint 7 nappal a járat menetrend szerinti indulása előtt értesíti Önt erről, és felajánlja, hogy átfoglalással elszállítja Önt úti céljába oly módon, hogy
  • Önnek az eredeti menetrend szerinti indulási időnél legfeljebb 1 órával kell hamarabb indulnia, és
  • az eredeti menetrend szerinti érkezési időnél kevesebb mint 2 órával később érkezik meg úti céljába.

Ön nem jogosult kártérítésre, ha a késésre rendkívüli körülmények miatt került sor, melyeket észszerű intézkedésekkel nem lehetett volna elhárítani.

Kártérítés – járatkésés

 • Ha Ön úti céljába több mint 3 óra késéssel érkezik meg, Önt kártérítés illeti meg abban az esetben, ha a késést nem olyan rendkívüli körülmények okozták, melyeket észszerű intézkedésekkel nem lehetett volna elhárítani.
 • Ha Ön az EU területén belüli repülőúton, vagy az EU területén kívül, de az uniós tagországok valamelyikének repülőteréről indulva lekési a csatlakozó járatot, kártérítésre jogosult, ha úti céljába több mint 3 óra késéssel érkezik meg. Ebben az esetben nem számít, hogy a csatlakozó járatokat üzemeltető légitársaságok uniós vagy nem uniós társaságok.
 • Ha Ön nem uniós országból indulva az úti célját képező uniós országbeli repülőtérre jelentős késéssel érkezik meg, és a csatlakozó járatok közül az elsőt nem uniós, a másodikat uniós légitársaság üzemelteti, vagy mind a kettőt uniós légitársaság üzemelteti, az útvonalnak csak az a része számít a kártérítési jogosultság szempontjából, amelyet uniós légitársaság üzemeltet.
 • Ön nem jogosult kártérítésre, ha a csatlakozó járatot biztonsági ellenőrzések miatt, vagy azért kési le, mert nem tartotta be járata beszállási idejét az átszállási repülőtéren.
 • Ha Ön beleegyezik, hogy a légitársaság a jegyen szereplő repülőtértől eltérő repülőtérre szállítsa Önt, és az a járat késve érkezik, Önt kártérítés illeti meg. A késés kiszámításához azt az időpontot kell figyelembe venni, amikor a járat megérkezik az eredeti foglaláson szereplő repülőtérre, illetve arra a repülőtérre, amelyben Ön a légitársasággal megállapodott. Ha a járat egy másik repülőtérre érkezik, az erről a repülőtérről az eredeti foglalásban szereplő, illetve a megállapodás szerinti repülőtérre történő utazás költségeit a járatot üzemeltető légitársaságnak kell viselnie.
 • Ha a légitársaság felajánlja, hogy átfoglalással eljuttatja Önt úti céljába, és Ön 2,3 vagy 4 órás késéssel érkezik meg oda, a kártérítés összege a felére csökken.

Segítségnyújtás beszállítás megtagadása, járattörlés vagy a járat késve indulása esetén

A légitársaságoknak ingyenes segítséget kell felajánlaniuk és nyújtaniuk az Ön számára a várakozás alatt. Ha utazásában fennakadás támad, tanácsos jelentkeznie a járatot üzemeltető légitársaságnál, hogy az megtegye a szükséges intézkedéseket az Ön ellátása érdekében. A légitársaságnak arról is gondoskodnia kell, hogy a szálláshely – amennyiben rendelkezésre áll ilyen – akadálymentes legyen a fogyatékos személyek és az őket kísérő kutyák számára. A segítségnyújtás magában foglalja a következőket:

 • innivaló;
 • élelem;
 • szállás (ha a járat, amelyre átfoglalással helyet kapott, másnap indul);
 • gondoskodás a szállás és a repülőtér közötti utazásról;
 • 2 telefonhívás, telex, faxüzenet, vagy e-mail.

Ha a légitársaság nem ajánlott fel segítséget, és Ön maga fizette az ételt, italt stb. magának, akkor a légitársaságnak meg kell térítenie az Ön költségeit, feltéve, hogy a kiadások szükségesek, észszerűek és helyénvalóak voltak. Önnek minden számlát meg kell tartania, hogy visszatérítést kaphasson. Ön csak akkor jogosult a segítségre, ha átfoglalásra, vagyis arra vár, hogy hasonló szállítási feltételekkel, a legkorábbi utazási lehetőséggel eljusson úti céljába, illetve ha arra vár, hogy a légitársaság visszaszállítsa Önt a kiindulási repülőtérre.

Rendkívüli esetekben a légitársaság dönthet úgy, hogy korlátozott segítséget nyújt, vagy nem nyújt segítséget, ha ez további késést okozna más útvonalra átfoglalt, vagy késő járatra várakozó utasoknak.

Jegyár-visszatérítés, más útvonalra vagy más időpontra való átfoglalás a beszállítás megtagadása vagy járattörlés esetén

A légitársaságnak fel kell ajánlania Önnek, hogy válasszon a következők között:

 • a légitársaság visszatéríti a jegy árát, és csatlakozó járat esetében a lehető legkorábbi járattal visszaszállítja Önt a kiindulási repülőtérre;
 • más útvonalon a lehető leghamarabb eljuttatja Önt úti céljába, vagy;
 • a rendelkezésre álló helyeket is figyelembe véve egy Ön által kiválasztott, későbbi időpontban, hasonló utazási feltételekkel szállítja el Önt úti céljába.

Amint Ön kiválaszt egyet a három lehetőség közül, nem élhet többé a másik két lehetőséghez kapcsolódó jogokkal. Előfordulhat azonban, hogy a légitársaságnak ezzel együtt kártérítést is kell fizetnie.

 • Ha a légitársaság nem tesz eleget kötelezettségének, és nem ajánlja fel az átfoglalást, vagy hogy hasonló utazási feltételekkel, a lehető legkorábbi járattal visszaszállítja Önt a kiindulási repülőtérre, vissza kell térítenie Önnek az igénybe vett járatért kifizetett összeget.
 • Ha a légitársaság nem ajánlja fel Önnek, hogy válasszon a jegyár visszatérítése és az átfoglalás között, hanem egyoldalúan úgy dönt, hogy visszatéríti az eredeti jegy árát, Önt megilleti a jog, hogy kiegészítő visszatérítést kapjon az új (hasonló utazási feltételeket biztosító) jegy árkülönbözetének fedezésére.
 • Ha Ön az odaútra és a visszaútra külön jegyet váltott, és a két járatot nem ugyanaz a légitársaság üzemelteti, és az odautat biztosító járatot törlik, visszatérítés csak a törölt járatért jár.

Ha azonban a különböző légitársaságok által üzemeltetett két járat egyetlen oda-vissza jegy része, az odautat biztosító járat törlése esetén Önt megilleti a jog, hogy:

 • kártérítést kapjon;
 • válasszon a következő lehetőségek közül: i) visszakapja a teljes jegy (az oda-visszaút) árát, ii) átfoglalás révén egy másik járattal tegye meg az odautat.

Rendkívüli körülmények – járattörlés

Rendkívüli körülmények több járat törlését vagy késedelmes érkezését okozhatják. Rendkívüli körülményeknek minősülnek például a légiforgalmi szolgáltatási rendszerek által hozott döntések, politikai instabilitási helyzetek, kedvezőtlen időjárási viszonyok és a biztonsági kockázatok.

Nem minősül rendkívüli körülményeknek például:

 • a repülőgép karbantartásakor észlelt, vagy a karbantartás hiányosságai által okozott műszaki problémák nagy része;
 • a repülőgép mozgatható utaslépcsővel való ütközése.

Ha egy légitársaság rendkívüli körülményekre hivatkozik, az okokról egyértelmű felvilágosítással kell szolgálnia. Ha Ön nem kapott kielégítő magyarázatot, forduljon további segítségért az illetékes tagállami hatósághozpdfEnglish .

Rendkívüli körülmények – járatkésés

Rendkívüli körülmények több járat törlését vagy késedelmes érkezését okozhatják. Rendkívüli körülményeknek minősülnek például a légiforgalmi szolgáltatási rendszerek által hozott döntések, politikai instabilitási helyzetek, kedvezőtlen időjárási viszonyok és a biztonsági kockázatok.

Nem minősül rendkívüli körülményeknek például:

 • a repülőgép karbantartásakor észlelt, vagy a karbantartás hiányosságai által okozott műszaki problémák nagy része;
 • a repülőgép mozgatható utaslépcsővel való ütközése.

Ha egy légitársaság rendkívüli körülményekre hivatkozik, az okokról egyértelmű felvilágosítással kell szolgálnia. A légitársaság nem köteles kártérítést fizetni a járattörlésért vagy a késedelmes érkezésért, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését, illetve késését olyan rendkívüli körülmények okozták, melyeket észszerű intézkedésekkel nem lehetett volna elhárítani.

Szerezzen érvényt jogainak

1. lépés: Tegyen panaszt a légitársaságnál

Először a légitársasághoz kell panaszát elküldenie a légi utasok jogaival kapcsolatos panaszok bejelentésére szolgáló uniós nyomtatványon[119 KB].

2. lépés: Forduljon panaszával a nemzeti hatóságokhoz

Ha a légitársaság nem válaszol Önnek, és Ön úgy érzi, hogy az Önt megillető uniós légiutas-jogok sérültek, észszerű időn belül panaszt tehet annak az országnak az illetékes nemzeti hatóságánálpdfEnglish , ahol a probléma felmerült.

3. lépés: Nyújtsa be panaszát az alternatív vitarendezési szervezetek valamelyikéhez

Ha Ön nem elégedett a légitársaság válaszával, és a légitársaság az EU területén székhellyel rendelkezik, benyújthatja panaszát az alternatív vitarendezési szervezetek valamelyikéhez. Ha Ön online vásárolta a jegyet, panaszát az online vitarendezési platformonEnglish keresztül is benyújthatja.

Az alternatív vitarendezési szervezetek szolgáltatásait és az online vitarendezési platformot csak uniós illetőségűek vehetik igénybe.

4. lépés: Bírósági eljárás

Uniós országok közötti (egyetlen légitársaság által üzemeltett) járatok esetében Önnek lehetősége van az uniós jog értelmében tagállami bírósághoz kártérítési keresetet benyújtani, akár az érkezés, akár az indulás szerinti országban. Annak az országnak a bíróságaihoz is fordulhat az üggyel, ahol a légitársaság be van jegyezve.

Légitársaság ellen tagállami bíróság előtt keresetet indítani meghatározott időkeretek között lehet, melyek az elévülésre vonatkozó nemzeti szabályokkal összhangban vannak meghatározva minden egyes uniós országban.

Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz

  Kérjen segítséget, illetve tanácsot a hazájában működő Európai Fogyasztói KözponttólEnglish