A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 19/03/2018

Gyakran feltett kérdések - A légi utasok jogai

 • Nemrégiben az egyik európai légitársaság járatán utaztam, és elveszett a poggyászom. Panaszt tettem a légitársaságnál, de nem vagyok maradéktalanul elégedett azzal, ahogy az ügyemet kezelték. Fordulhatok-e másvalakihez a panaszommal?

  IGEN – Ha Európai Unión belüli járaton veszett el a csomagja, vegye fel a kapcsolatot a hazájában működő Európai Fogyasztói Központtal. Belföldi járat esetében forduljon a nemzeti fogyasztóvédelmi hatósághoz.

 • Nemrég repülőjegyet foglaltam az interneten. Megdöbbentem, amikor a foglalás végén megláttam, mekkora lett a fizetendő végösszeg az adókkal és az illetékekkel együtt.  Én úgy tudtam, hogy a légitársaságoknak már a foglalás elején jól láthatóan fel kell tüntetniük a jegy teljes, azaz az adókat és illetékeket is tartalmazó árát.

  IGEN, így igaz. Ráadásul az egyes tételek (a viteldíj, az adók, a repülőtéri illeték és minden egyéb pótdíj) összegét is világosan jelezniük kell.

 • Akkor is megilletnek-e az uniós utasjogok, ha az Európai Unión kívülről, például az Amerikai Egyesült Államokból utazom repülővel valamelyik uniós tagállamba?

  IGEN – feltéve hogy a járatot üzemeltető légitársaság valamelyik EU-országban van bejegyezve.

 • Jegyet foglaltam egy Barcelona és London között közlekedő járatra.  Forgalmi dugó miatt késve értem a repülőtérre, de odaérkezésemkor még nem zárták be a beszállókaput.  Ennek ellenére megtagadták tőlem a beszállást.  Jogsértően járt-e el a légitársaság?

  NEM – mert Ön nem tett eleget annak a követelménynek, hogy meghatározott idővel a járat indulása előtt megjelenjen az utasfelvételi pultnál.

 • Van-e valamilyen határidő arra vonatkozóan, meddig kérhetek jogi úton kártérítést, ha törlik a járatomat?

  Ezt az egyes uniós országok saját hatáskörükben szabályozzák, így ez az időtartam tagállamonként eltérő lehet.

 • Tranzitutasként jogom van-e kártérítésre, ha az első járatom késése miatt késve érkezem a beszállókapuhoz, és emiatt megtagadják tőlem a beszállást a csatlakozó járatra?

  IGEN – ha Ön a járatokra egyetlen foglalás révén váltott jegyet, a légitársaságnak fel kell ajánlania Önnek, hogy válasszon a következő lehetőségek közül: megtérítik Önnek a jegy árát, és a lehető legkorábban visszaszállítják Önt az indulási repülőtérre, vagy a lehető legkorábbi időpontra átfoglalják a jegyét egy, a célállomására közlekedő másik járatra, vagy pedig átfoglalják a jegyét – az eredetihez hasonló szállítási feltételekkel – egy, a célállomására egy későbbi, Önnek megfelelő időpontban közlekedő járatra a rendelkezésre álló ülőhelyek függvényében. Ha a jegyét átfoglalják egy másik járatra, és Ön az utazásának végcélját jelentő repülőtérre 3 órás vagy hosszabb késéssel érkezik meg, jogosult arra, hogy kártérítésben részesüljön.

 • A repülőjáratom menetrend szerint ma reggel indult volna Londonba, de épp most értesített a légitársaság arról, hogy a járatot törölték.  Védelmet biztosít-e számomra az adott helyzetben az uniós jog?

  IGEN – Az uniós jogszabályok értelmében Ön ilyen esetben  jogosult arra, hogy visszatérítést kapjon az út azon részére eső jegyár után, amelyet nem tett meg, vagy pedig arra, hogy a légitársaság a lehető legkorábban átfoglalja a jegyét egy másik járatra.  Ha Ön már kiérkezett a repülőtérre, amikor a járattörlésről értesítik, és az átfoglalást választja, a légitársaságnak – a várakozási idővel arányban – frissítőket és étkezést is biztosítania kell az Ön számára, továbbá lehetőséget arra, hogy kétszer ingyenesen telefonáljon, illetve SMS- vagy e-mail-üzenetet küldjön.  Ha az a járat, amelyre a jegyét átfoglalták, csak a következő napon indul, a légitársaságnak éjszakára szállodai elhelyezésről is gondoskodnia kell. A körülmények függvényében Ön pénzbeli kártérítésre is jogosult lehet.
 • Jogosult vagyok-e arra, hogy pénzbeli kártérítést kapjak, ha a járatom több órát késik?

  Ha a járat késése meghaladja a 3 órát, Önt pénzbeli kártérítés illeti meg abban az esetben, ha a légitársaság nem tudja bizonyítani, hogy a késést olyan rendkívüli körülmények okozták, melyeket – az ésszerűség határain belül – nem állt módjában elhárítani.

   
 • Az utasfelvételi pultnál közölték velem, hogy törölték a járatomat, mellyel Brüsszelből utaztam volna Londonba.  Azt az információt kaptam, hogy ha nem az átfoglalást választom, hanem úgy döntök, hogy nem utazom el, akkor visszatérítik a repülőjegyem árát, sőt, anyagi kártérítést is adnak.  Hetekkel később még mindig nem kaptam meg a pénzt.  Van-e érvényben határidő arra vonatkozóan, mennyi időn belül kell a légitársaságoknak a jegyárat visszatéríteniük, illetve a kártérítést megfizetniük az utasoknak?

  IGEN – a légitársaságnak a járattörléstől számítva 7 napon belül meg kellett volna térítenie Önnek a jegy árát. Az, hogy Ön jogosult-e kártérítésre, attól függ, milyen okból törölték a járatát. Az uniós szabályok nem írnak elő határidőt a kártérítés megfizetésére vonatkozóan.
 • Csak akkor kaphatok kártérítést, ha törlik a járatomat, vagy akkor is, ha a járatom késik?

  Bizonyos feltételek teljesülése esetén mindkét esetben. Ön akkor nem jogosult kártérítésre, ha a járattörlésre/járatkésésre rendkívüli körülmények, például rossz időjárási viszonyok miatt került sor. A légitársaságnak azonban ebben az esetben is kötelessége, hogy segítséget (jegyár-visszatérítést vagy átfoglalást) ajánljon fel Önnek, és hogy a várakozás során gondoskodjon az Ön ellátásáról (frissítőkről, étkezésről és/vagy szállásról).

   
A témával kapcsolatos legfontosabb információk
A légi utasok jogai
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz