Veelgestelde vragen - Rechten van vliegtuigpassagiers

JA — Voor internationale vluchten, ook binnen Europa, kunt u contact opnemen met het Europees Consumentencentrum in uw land. Voor nationale vluchten moet u contact opnemen met het nationale consumentenbureau in uw land.

JA - De kosten voor elk onderdeel van het ticket (prijs van de vlucht, belastingen, heffingen, toeslagen en vergoedingen) moeten duidelijk worden aangegeven.

JA — De EU-passagiersrechten gelden in dit geval ook, als uw vlucht tenminste wordt uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij die een vergunning heeft gekregen in een EU-land. Wordt uw vlucht uitgevoerd door een luchtvaartmaatschappij van buiten de EU, dan hangt het af van de wetgeving van het land waar die maatschappij haar vergunning heeft gekregen.

NEE — U hebt namelijk niet op tijd ingecheckt.

Dit hangt af van het nationale recht in elk Europees land en kan dus per land verschillen. Wend u tot de nationale handhavingsinstantie van het betrokken land of tot een nationaal consumentencentrum voor meer informatie.

NEE — Als die aansluitende vlucht deel uitmaakt van dezelfde boeking en u met drie uur vertraging of meer op uw bestemming aankomt, dan heeft u ook in dit geval recht op een financiële compensatie, tenzij de vertraging het gevolg is van buitengewone omstandigheden.

JA — Dat is geregeld in de EU-wetgeving. U hebt recht op terugbetaling van de volledige prijs van het ticket voor het gedeelte van de reis dat niet werd afgelegd, of op een andere vlucht bij de eerste gelegenheid. Als u al op de luchthaven bent en kiest voor een vervangende vlucht, dan hebt u ook recht op voldoende eten en drinken om de wachttijd te overbruggen, en bovendien op twee telefoontjes, e-mails of sms-berichten. U hebt ook recht op een overnachting als de vervangende vlucht pas een dag later vertrekt en, afhankelijk van de omstandigheden, op een financiële compensatie.

NEE, als de technische problemen bij het gewone onderhoud van het toestel aan het licht komen of het gevolg zijn van gebrekkig onderhoud.
JA, als de technische problemen het gevolg zijn van een incident dat zich niet voordoet bij de normale exploitatie en waarover de luchtvaartmaatschappij geen controle heeft. Een verborgen constructiefout die door de vliegtuigfabrikant of de luchtvaartautoriteiten wordt ontdekt, of schade aan het toestel door sabotage of terrorisme, zijn wel buitengewone omstandigheden.

JA - Als u met drie uur vertraging of meer op uw eindbestemming aankomt, heeft u recht op financiële compensatie, tenzij de vertraging het gevolg is van buitengewone omstandigheden. Vertrekt u met twee uur vertraging of meer, dan moet de luchtvaartmaatschappij u eten en drinken, en eventueel een overnachting, aanbieden. Komt u ook nog eens meer dan drie uur te laat op uw eindbestemming aan, dan kunt u bovendien aanspraak maken op een financiële vergoeding.

JA — U moet de kosten van uw ticket binnen zeven dagen na de annulering terugbetaald krijgen. Of u bovendien een schadevergoeding krijgt, hangt af van de reden van de annulering, maar in de EU-wetgeving staat in ieder geval geen termijn voor het betalen van een schadevergoeding.

Beide. U hebt geen recht op schadevergoeding als de annulering of vertraging te wijten was aan buitengewone omstandigheden, zoals slechte weersomstandigheden. Wel is de luchtvaartmaatschappij in zulke gevallen verplicht u te helpen (d.w.z. uw ticket terug te betalen of een andere vlucht te regelen) en u maaltijden en eventueel logies aan te bieden terwijl u op uw vervangende vlucht wacht.

Als uw vlucht geannuleerd wordt heeft u, ongeacht de omstandigheden, altijd recht op een van de volgende opties: terugbetaling van uw ticket, via een andere route naar uw bestemming reizen of een ticket terug naar uw plaats van vertrek. U heeft ook recht op bijstand.

In sommige gevallen heeft u ook recht op een schadevergoeding (wanneer u minder dan 14 dagen voor het geplande vertrek op de hoogte bent gebracht). Een luchtvaartmaatschappij hoeft echter geen schadevergoeding te betalen als zij kan aantonen dat de vlucht wegens buitengewone omstandigheden is geannuleerd.

Een staking georganiseerd door de vakbond van een luchtvaartmaatschappij met de bedoeling de eisen van de werknemers te ondersteunen, geldt niet als een “buitengewone omstandigheid”. Een interne stakingsactie ontslaat de luchtvaartmaatschappij dus niet van de verplichting om een schadevergoeding te betalen in geval van annulering of langdurige vertraging van vluchten. Stakingen ‘buiten’ de luchtvaartmaatschappij, zoals stakingsacties door luchtverkeersleiders of luchthavenpersoneel, kunnen wel een buitengewone omstandigheid zijn.

Als de luchtvaartmaatschappij u geen bevredigende uitleg geeft, kunt u contact opnemen met de bevoegde instantie in uw land en PDF .

Het kan inderdaad voorkomen dat u uiteindelijk met een andere luchtvaartmaatschappij vliegt dan die waarbij u u ticket heeft gekocht. Het is dan de maatschappij die de vlucht uitvoert die er verantwoordelijk voor is als er iets misgaat en u moet zich bij problemen dus ook tot die maatschappij wenden.
Bij codesharing — eenzelfde vlucht die onder verschillende vluchtnummers door maatschappij X en maatschappij Y wordt verkocht, maar die in feite alleen door maatschappij Y wordt uitgevoerd — is maatschappij Y dus verantwoordelijk.
Bij een “wet lease” — een leaseovereenkomst waarbij luchtvaartmaatschappij X het vliegtuig met volledige bemanning van luchtvaartmaatschappij Y huurt — is vliegmaatschappij X echter wel zelf verantwoordelijk.

Volgens de EU-regels moet een vlucht die wordt omgeleid naar een andere luchthaven, die niet dezelfde stad of regio bedient als de luchthaven waarvoor was geboekt, worden beschouwd als een geannuleerde vlucht. Door te landen in Bologna in plaats van Venetië heeft de luchtvaartmaatschappij uw vlucht naar Venetië geannuleerd, aangezien de luchthaven van Bologna niet dezelfde stad of regio bedient als de luchthaven van Venetië. U heeft in dat geval dezelfde rechten als bij de annulering van een vlucht; daarnaast kunt u de kosten declareren die u hebt gemaakt om naar Venetië te komen.
Als de luchtvaartmaatschappij voor verder vervoer naar Venetië had gezorgd, bijvoorbeeld per bus of taxi, zou de vlucht als vertraagd zijn beschouwd.

Als een luchtvaartmaatschappij besluit een vlucht vanuit een andere luchthaven te laten vertrekken dan oorspronkelijk gepland, komt dit overeen met een vlucht die naar een andere luchthaven wordt omgeleid. De vlucht wordt als geannuleerd beschouwd, tenzij de luchtvaartmaatschappij ervoor zorgt dat de passagiers van de oorspronkelijk geplande luchthaven naar de nieuwe luchthaven van vertrek worden gebracht.

Algemene informatie hierover

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Vraag het aan de nationale instanties
Laatste controle: 26/06/2024
Deze bladzijde delen