Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Laatste controle : 19/03/2018

Veelgestelde vragen - Rechten van vliegtuigpassagiers

 • Ik ben onlangs mijn bagage kwijtgeraakt op een vlucht van een Europese luchtvaartmaatschappij. Ik heb een klacht ingediend, maar ben niet tevreden met de reactie van de maatschappij. Kan ik ergens anders een klacht indienen?

  JA - Voor internationale vluchten, ook binnen Europa, kunt u contact opnemen met het Europees Consumentencentrum in uw land. Voor nationale vluchten moet u contact opnemen met het nationale consumentenbureau in uw land.

 • Toen ik onlangs een vlucht boekte, ben ik mij bij het betalen kapotgeschrokken van het totaalbedrag door alle belastingen en heffingen. Moeten luchtvaartmaatschappijen niet vanaf het begin van een boeking de totale prijs van het ticket laten zien, inclusief belastingen en heffingen?

  JA - De kosten voor elk onderdeel van het ticket (prijs van de vlucht, belastingen, heffingen, toeslagen en vergoedingen) moeten duidelijk worden aangegeven.

 • Als ik een vlucht van buiten de EU neem, bijv. van de VS naar Parijs, heb ik dan ook recht op een schadevergoeding als die vlucht wordt geannuleerd?

  JA- U heeft recht op een vergoeding, mits de luchtvaartmaatschappij in een EU-land geregistreerd is.

 • Ik heb een vlucht van Londen naar Barcelona geboekt. Door drukte op de weg kwam ik te laat op de luchthaven aan, maar nog wel vóór de gate voor de vlucht gesloten werd. Ik mocht toch niet instappen. Heb ik recht op schadevergoeding?

  NEE - U hebt namelijk niet op tijd ingecheckt.

 • Hoeveel tijd heb ik om een vergoeding aan te vragen voor een geannuleerde vlucht?

  Dit hangt af van het nationale recht in elk Europees land en kan dus per land verschillen.

 • Heb ik recht op een vergoeding als ik bij een overstap niet aan boord mag omdat mijn eerste vlucht vertraagd was?

  JA - Als beide vluchten deel uitmaken van dezelfde reservering, moet de luchtvaartmaatschappij u de keuze geven: ofwel krijgt u de kosten van uw ticket terug en een gratis terugvlucht naar uw vertrekpunt zodra deze beschikbaar is, ofwel reist u via een andere route naar uw eindbestemming zodra dit mogelijk is of op een latere datum die u past, in dezelfde klasse, afhankelijk van beschikbaarheid. Als u via een andere route reist en u uw eindbestemming meer dan 3 uur later dan gepland bereikt, heeft u recht op schadevergoeding.

 • Mijn vlucht moest vanmorgen uit Londen vertrekken maar de luchtvaartmaatschappij sms't me net dat de vlucht is geannuleerd. Heb ik recht op schadevergoeding?

  JA - Dat is geregeld in de EU-wetgeving. U heeft recht op terugbetaling van de volledige prijs van het ticket voor het gedeelte van de reis dat niet werd afgelegd, of op een andere vlucht bij de eerste gelegenheid. Als u al op de luchthaven bent en kiest voor een vervangende vlucht, dan heeft u ook recht op voldoende eten en drinken om de wachttijd te overbruggen, en bovendien twee telefoontjes, e-mails of sms-berichten. U heeft ook recht op een overnachting als de vervangende vlucht pas een dag later vertrekt en, afhankelijk van de omstandigheden, op een financiële compensatie.
 • Mijn vlucht heeft een vertraging opgelopen van vier uur. Heb ik recht op een financiële vergoeding?

  Als uw vlucht meer dan drie uur is vertraagd, hebt u recht op een financiële vergoeding als de luchtvaartmaatschappij niet kan bewijzen dat de vertraging is veroorzaakt door buitengewone omstandigheden die redelijkerwijs niet voorkomen konden worden.
   
 • Bij het inchecken kreeg ik te horen dat mijn vlucht Brussel-Londen was geannuleerd. Ik besloot om niet meer te vliegen en ze zeiden me dat de prijs van mijn ticket zou worden terugbetaald met bovendien een financiële compensatie. Het is nu weken later en ik heb nog niks ontvangen. Is er een termijn voor het terugbetalen van de tickets en het betalen van de schadevergoeding?

  JA — U moet de kosten van uw ticket binnen zeven dagen na de annulering terugbetaald krijgen. Of u bovendien een schadevergoeding krijgt, hangt af van de reden van de annulering, maar in de EU-wetgeving staat in ieder geval geen termijn voor het betalen van een schadevergoeding.
 • Heb ik alleen recht op een schadevergoeding als mijn vlucht is geannuleerd of kan ik ook een schadevergoeding krijgen bij vertraging?

  Beide. U heeft geen recht op schadevergoeding als de annulering of vertraging te wijten was aan buitengewone omstandigheden, zoals slechte weersomstandigheden. Wel is de luchtvaartmaatschappij in zulke gevallen verplicht u te helpen (d.w.z. uw ticket terug te betalen of een andere vlucht te regelen) en u maaltijden en eventueel logies aan te bieden terwijl u op uw vervangende vlucht wacht.
   
Algemene informatie hierover
Rechten van vliegtuigpassagiers
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies