Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Последна проверка : 19/03/2018

Често задавани въпроси - Права на самолетните пътници

 • Наскоро европейска авиокомпания изгуби багажа ми. Подадох оплакване до авиокомпанията, но реакцията им не ме удовлетвори напълно. Мога ли да подам жалба другаде?

  ДА — за трансгранични полети можете да се свържете с Европейския потребителски център във вашата страна. За вътрешни полети се свържете с националния потребителски център във вашата страна.

 • Неотдавна резервирах самолетен билет онлайн и накрая бях изумена от цената след прибавяне на всички такси.  Трябва ли авиокомпаниите да обявяват общата цена с всички включени такси още от началото?

  ДА — цената на всеки елемент (цена на билета, летищни такси, други надбавки и такси) трябва да бъде ясно посочена.

 • Ако пътувам от място извън ЕС, например от САЩ до Париж, имам ли някакви права, ако полетът ми бъде отменен?

  ДА — при условие че авиопревозвачът е лицензиран в страна от ЕС.

 • Резервирах полет до Барселона от Лондон.  Поради натоварено движение пристигнах със закъснение на летището, но точно преди затваряне на изходите към самолета.  Не ми позволиха да се кача на самолета.  Имам ли някакви права?

  НЕ — тъй като не сте спазили изискването да се явите за регистрация в рамките на указаното време.

 • Има ли срок, в рамките на който мога да предявя иск за обезщетение за отменен полет?

  Това зависи от националното законодателство във всяка страна от ЕС и съответно този срок може да се различава в отделните страни.

 • Имам ли някакви права, ако пристигна твърде късно на изхода за свързващ полет поради закъснение на първия полет?

  ДА — ако полетите са част от една и съща резервация, превозвачът трябва да ви предложи избор между възстановяване на разходите за билета и билет за полет до летището на отпътуване при първа възможност или премаршрутиране до вашата крайна дестинация при първа възможност или на по-късна дата, удобна за вас, и при сходни условия на превоз, в зависимост от наличните места. В случай на пренасочване, когато стигнете до вашата крайна дестинация със закъснение от 3 часа или повече, имате право на обезщетение.

 • Трябваше да излетя от Лондон тази сутрин, но току-що от авиокомпанията ми съобщиха, че полетът е отменен.  Имам ли някакви права?

  ДА — имате права според правилата на ЕС.  Имате право на възстановяване на пълните разходи за вашия билет за тази част от пътуването, която не е измината, или на премаршрутиране при първа възможност.  Ако вече сте на летището и изберете премаршрутиране, имате право и на храна и напитки в зависимост от времето, през което ще чакате, и на две телефонни обаждания, текстови съобщения или електронни писма.  Също така имате право на нощувка, ако ви е предложено премаршрутиране в деня след планирания полет, както и — в зависимост от обстоятелствата — на парично обезщетение.
 • Полетът ми закъсня с четири часа.  Имам ли право на парично обезщетение?

  Ако полетът ви е закъснял с повече от три часа, може да имате право на парично обезщетение, ако авиокомпанията не може да докаже, че закъснението се дължи на извънредни обстоятелства, които не биха могли да бъдат избегнати с помощта на разумни мерки.

   
 • Когато пристигнах на гишето за регистрация, ми съобщиха, че моят полет от Брюксел до Лондон е отменен.  Предпочетох да не пътувам и ми казаха, че разходите за моя билет ще бъдат възстановени и ще получа парично обезщетение.  Седмици по-късно още не съм получил нищо.  Има ли срок за възстановяване на средствата и за изплащане на обезщетение?

  ДА — би трябвало да получите сумата за вашия билет в рамките на седем дни след отмяната на полета. Плащането на обезщетение зависи от причината за отмяна на полета, но в правилата на ЕС не се посочва в какъв срок трябва да се извърши плащането.
 • Само за отменени полети ли може да се получи обезщетение или такова се полага и за закъснели полети?

  Обезщетение се полага и в двата случая. В случай на отменени/закъснели полети няма да получите обезщетение, ако отмяната/закъснението се дължи на извънредни обстоятелства, например лошо време. Когато отмяната/закъснението се дължи на извънредни обстоятелства, може да нямате право на обезщетение. Въпреки това превозвачът трябва да ви предложи помощ (възстановяване на разходите или премаршрутиране) и грижи (храна и/или настаняване), докато чакате алтернативен транспорт.

   
Вижте основната информация по темата
Права на пътуващите със самолет
Обществени консултации
  Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
  Потърсете помощ и съвети