Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 31/08/2017

Usein kysyttyä - Lentomatkustajan oikeudet

 • Eurooppalainen lentoyhtiö hukkasi matkatavarani jokin aika sitten. Valitin lentoyhtiölle, mutten ole tyytyväinen saamaani vastaukseen. Voinko valittaa jonnekin muualle?

  KYLLÄ – Jos kyseessä on kansainvälinen lento, voit ottaa yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseenEnglish omassa maassasi. Jos kyseessä on kotimaanlento, ota yhteyttä oman maasi kuluttaja-asiamieheen.

 • Tein hiljattain lentovarausta ja järkytyin, kun vasta lopuksi näin lennon kokonaishinnan veroineen ja maksuineen. Eikö lentoyhtiöiden pitäisi varauksen alkuvaiheesta lähtien ilmoittaa selkeästi lipun kokonaishinta, johon verot ja muut maksut sisältyvät?

  KYLLÄ – Lisäksi niiden on selvästi ilmoitettava kunkin menoerän suuruus (lennon hinta, verot, lentoasemamaksut ja muut lisämaksut).

 • Jos lennän EU:n ulkopuolelta – esimerkiksi Yhdysvalloista – Pariisiin, onko minulla oikeuksia korvauksiin tai palveluihin, jos lentoni peruutetaan?

  KYLLÄ – sillä edellytyksellä, että sinua kuljettavalla lentoyhtiöllä on jonkin EU- tai ETA-maan myöntämä liikennelupa.

 • Varasin lennon Barcelonasta Lontooseen. Liikenneruuhkan takia saavuin lentokentälle myöhässä mutta juuri ennen kuin portti lennolleni sulkeutui. Minulta evättiin pääsy lennolleni. Onko minulla oikeuksia korvauksiin tai palveluihin?

  EI – koska et täyttänyt vaatimusta saapua lähtöselvitykseen säädetyssä määräajassa.

 • Haluan nostaa lennon peruutukseen liittyvän vahingonkorvauskanteen. Onko kanteen nostamiselle asetettu määräaika?

  Tämä riippuu kansallisesta lainsäädännöstä kussakin EU-maassa.

 • Onko minulla oikeus korvauksiin tai palveluihin, jos en ehtinyt jatkolennolleni sen vuoksi, että ensimmäinen lentoni oli myöhässä?

  KYLLÄ – Jos lennot sisältyvät samaan varaukseen, lentoyhtiön on tarjottava sinulle lipun hinnan palautus ja paluulento lähtölentoasemalle mahdollisimman pian, uudelleenreititys lopulliseen määränpäähän mahdollisimman pian tai uudelleenreititys lopulliseen määränpäähän sinulle sopivana myöhempänä ajankohtana, jos paikkoja on saatavilla. Jos uudelleenreitityksen yhteydessä lentosi saapuu lopulliseen määränpäähän vähintään 3 tuntia alkuperäistä saapumisaikaa myöhemmin, sinulla on oikeus korvaukseen .

 • Lentoni oli määrä lähteä Lontoosta tänä aamuna, mutta sain juuri lentoyhtiöltä tekstiviestin, jonka mukaan lento on peruutettu. Onko minulla oikeus joihinkin palveluihin tai korvauksiin?

  KYLLÄ – Lennon peruuttamiseen liittyvät oikeudet on määritetty EU-lainsäädännössä. Sinulla on oikeus joko lipun hinnan palautukseen tekemättä jääneen matkaosuuden osalta tai uudelleenreititykseen niin pian kuin mahdollista. Jos olet jo lentoasemalla ja valitset matkan uudelleenreitityksen, sinulla on myös oikeus aterioihin ja virvokkeisiin odotusaikasi pituudesta riippuen, sekä kahteen ilmaiseen puheluun, tekstiviestiin tai sähköpostiviestiin. Sinulla on myös oikeus maksuttomaan yöpymiseen, jos uudelleenreititetty lentosi lähtee seuraavana päivänä. Olosuhteista riippuen sinulla voi olla myös oikeus rahalliseen korvaukseen.
 • Lentoni on myöhästynyt useita tunteja. Onko minulla oikeus rahalliseen korvaukseen?

  Jos lentosi on myöhästynyt yli 3 tuntia, sinulla voi olla oikeus rahalliseen korvaukseen, jos lentoyhtiö ei pysty osoittamaan, että lennon peruuntuminen on johtunut poikkeuksellisista olosuhteista, joita ei ole voitu kohtuullisin toimenpitein välttää.
   
 • Lähtöselvityksessä minulle ilmoitettiin, että lentoni Brysselistä Lontooseen oli peruutettu. Päätin olla matkustamatta, ja minulle kerrottiin, että lentolippuni hinta palautettaisiin ja saisin rahallisen korvauksen. Useita viikkoja on kulunut, mutta mitään ei ole maksettu. Onko lipun hinnan palautus ja korvaus maksettava jonkin määräajan kuluessa?

  KYLLÄ – lipun hinta olisi pitänyt palauttaa seitsemän päivän kuluessa lennon peruuttamisesta. Korvauksen maksaminen riippuu lennon peruuttamissyystä, mutta EU-säännöissä ei ole määräaikaa sen maksamiselle.
 • Onko minulla oikeus korvaukseen vain, jos lentoni on peruutettu, vai koskeeko korvausoikeus myös myöhästyneitä lentoja?

  Korvausoikeus koskee molempia tapauksia. Jos lentosi on peruutettu tai myöhässä, sinulla ei kuitenkaan ole oikeutta korvaukseen, jos lennon peruuntuminen tai myöhästyminen johtuu poikkeuksellisista olosuhteista, kuten huonosta säästä. Tällöinkin lentoyhtiön on silti tarjottava apua (lentolipun hinnan palautus tai uudelleenreititys) ja huolenpitoa (ateriat ja/tai majoitus) odottaessasi korvaavaa kuljetusta.
   
Aiheen pääsivulle
Lentomatkustajan oikeudet
Julkiset kuulemismenettelyt
  Tarvitsetko asiantuntija-apua?
  Apua ja neuvontaa