Tarkistettu viimeksi: 25/04/2022

Lapsikaappaukset

Onko puolisosi vienyt lapsenne EU-maasta toiseen ilman lupaasi tai vastoin tuomioistuimen päätöstä?

Voit ryhtyä oikeustoimiin lapsen palauttamiseksi. Lisätietoja ja neuvoja saat oman maasi viranomaisilta. Hae kansainvälisiä lapsikaappauksia käsitteleviä viranomaisia maassasiLinkki johtaa toiselle sivustolle.

Mikäli tarvittavat oikeudelliset vaatimukset täyttyvät, tuomioistuimet siinä EU-maassa, johon lapsi on viety, päättävät lapsen palauttamisesta.

Poikkeuksia

Sekä lapsella että laillisella huoltajalla olisi oltava oikeus tulla kuulluksi tuomioistuimessa tapauksen käsittelyn yhteydessä.

Tuomioistuimen päätöksen kumoaminen

Jos et ole tyytyväinen huoltajuutta koskevaan päätökseen, sinun on valitettava asiasta samalle tuomioistuimelle, joka on tehnyt päätöksen.

Huoltajuuspäätöstä ei voi yrittää muuttaa EU:n alueella kaappaamalla lapsen ja anomalla huoltajuutta toisen EU-maan tuomioistuimelta.

Tärkeää

Poikkeukset

Lapsikaappauksia koskevia EU-sääntöjä ei sovelleta Tanskassa eikä Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa ja Sveitsissä.

Tanska, Islanti, Norja ja Sveitsi soveltavat kuitenkin vuodelta 1980 peräisin olevaa Haagin lapsikaappaussopimustaLinkki johtaa toiselle sivustolle . Näihin maihin liittyviä kaappauksia käsitellään kyseisen sopimuksen ja muiden kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

Esimerkkitapaus

Näin huoltajuusoikeuden toteutumisesta huolehditaan

Irena ja Vincenzo ovat eroamassa oleva pari, joka on asunut Italiassa 14 vuotta. Heillä on tytär, Alessandra. Vuonna 2013 Vincenzosta tuli Alessandran huoltaja italialaisen tuomioistuimen päätöksellä. Samalla tuomioistuin määräsi, että Alessandra sijoitetaan aluksi Pisassa sijaitsevaan lastenkotiin. Samana päivänä Irena matkusti tyttärensä kanssa Sloveniaan.

Slovenialainen tuomioistuin tunnusti italialaisen tuomioistuimen tekemän päätöksen ja ryhtyi palauttamaan Alessandraa isälleen. Irena vastusti tätä päätöstä.

Slovenialainen tuomioistuin määräsi kuitenkin Irenan Alessandran väliaikaiseksi huoltajaksi, koska Alessandran sijoittaminen italialaiseen lastenkotiin voisi aiheuttaa hänelle peruuttamatonta henkistä vahinkoa. Alessandra oli Slovenian tuomioistuimen oikeuskäsittelyn aikana myös ilmoittanut haluavansa jäädä äitinsä luo.

Vincenzo valitti slovenialaisen tuomioistuimen päätöksestä, ja Alessandra palautettiin Italiaan.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: