Tarkistettu viimeksi: 19/12/2022

Ajokortin saaminen EU:ssa

EU-ajokortin en saamisen edellytykset:

Vakinainen asuinpaikka

Voit hakea ajokorttia vain siinä maassa, jossa tavallisesti tai jatkuvasti asut. Yleisenä sääntönä on, että sinun on oleskeltava vakinaisessa asuinmaassasi vähintään 185 päivää kunakin kalenterivuonna joko henkilökohtaisista tai työhön liittyvistä syistä.

Jos sinulla on henkilökohtaisia tai työhön liittyviä siteitä kahteen tai useampaan EU-maahan, vakinainen asuinpaikkasi on se maa, johon sinulla on henkilökohtaiset siteet ja johon palaat säännöllisesti. Viimeistä vaatimusta ei tarvitse täyttää, jos asut määräaikaisen tehtävän vuoksi toisessa EU-maassa.

Jos muutat toiseen EU-maahan korkeakouluopintoja varten, ei vakinainen asuinpaikkasi muutu. Voit kuitenkin hakea ajokorttia opiskelumaastasi, jos voit osoittaa opiskelleesi siellä vähintään 6 kuukautta.

Ikärajat

Ajokortin saamiseksi sinun on täytettävä seuraavat ikävaatimukset. Joissakin EU-maissa alaikärajat saattavat olla korkeampia tai alhaisempia tai korttiin voi liittyä lisävaatimuksia. Yläikärajaa ei ole. Ajokortin voi säilyttää niin kauan kuin on terveyden puolesta ajokunnossa. Tämä edellyttää lääkärintodistusta.

Vähimmäisikä Ajokorttiluokka
16

Mopot, luokka AM

Kevytmoottoripyörät, luokka A1

Nelipyörät, luokka B1

18

Teholtaan rajoitetut moottoripyörät, luokka A2

Pääsääntöisesti luokan A2 moottoripyöräajokorttia voi hakea, kun on vähintään 2 vuoden ajokokemus A1-luokasta. Toinen vaihtoehto on hakea korttia suoraan, mihin on säädetty korkeampi vähimmäisikä (yleensä 24 vuotta).

Henkilöautot, luokat B, BE

Keskisuuret ajoneuvot (kuorma-autot), luokat C1, C1E

20

Teholtaan rajoittamattomat moottoripyörät, luokka A

Pääsääntöisesti luokan A ajokorttia voi hakea, kun on vähintään 2 vuoden ajokokemus A2-luokasta. Toinen vaihtoehto on hakea korttia suoraan, mihin on säädetty korkeampi vähimmäisikä (yleensä 24 vuotta).

21

Suuret ajoneuvot (kuorma-autot), luokat C, CE

Pienoisbussit (linja-autot), luokat D1, D1E

24

Linja-autot, luokat D, DE

Terveysvaatimukset

Ennen kuin viranomaiset voivat myöntää ajokortin, ne tarkistavat, että terveytesi on riittävä ajoneuvon kuljettamiseen. Joissakin maissa saatetaan vaatia lääkärintarkastusta aina ajokortin uusimisen yhteydessä tai tietyn iän jälkeen. Kuorma- ja linja-autonkuljettajien on käytävä lääkärintarkastuksessa joka viides vuosi.

Kuljettajantutkinto

Ajo-opetuksesta, autokouluista tai ajo-opettajista ei ole EU:n tason määräyksiä. Sen sijaan EU:lla on vähimmäisstandardeja, jotka koskevat

Jos täytät kaikki vaatimukset, sinulle myönnetään vakiomallin mukainen EU:n ajokortti. Se on valokuvallinen luottokortin kokoinen muovikortti, jossa on erityiset turvaominaisuudet. Kaikki EU:ssa myönnettävät uudet ajokortit ovat olleet vakiomallin mukaisia vuodesta 2013 alkaen.

Lisätietoa ennen vuotta 2013 myönnetyistä ajokorttimalleista en Linkki johtaa toiselle sivustolle, jotka ovat edelleen voimassa – niiden ulkonäöstä, turvaominaisuuksista ja siitä, millaisia ajoneuvoluokkia ne oikeuttavat ajamaan.

Maakohtaiset tiedot

Katso maakohtaiset tiedot ajokortin saamisen edellytyksistä, ajo-opetuksesta, kuljettajantutkinnoista sekä ikä- ja terveysvaatimuksista.

Valitse maa

Euroopan komissio ei vastaa ulkoisten verkkosivujen sisällöstä.

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: