Sivuston työkalut

Kielivalikko

EU:n lippu

Navigointipolku

Valikko

Päivitetty : 22/12/2017

EU-kansalaisen pysyvä oleskeluoikeus – yli viiden vuoden oleskelu ulkomailla

Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoitus unionista eroamisesta (SEU-sopimuksen 50 artikla): Lisää tietoa

Yhdistynyt kuningaskunta on edelleen EU:n täysivaltainen jäsen, ja jäsenyydestä johtuvia oikeuksia ja velvollisuuksia sovelletaan edelleen täysimääräisesti.

  • EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan yhteinen raportti 8.12.2017 – kysymyksiä ja vastauksiaEnglish
  • Brexit-aiheisia EU:n julkaisujaEnglish
  • Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen brexit-tiedotteet ja –ohjeetEnglish

Pysyvän oleskeluoikeuden saaminen

Jos olet asunut laillisesti toisessa EU-maassa yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan, saat EU-kansalaisena automaattisesti pysyvän oleskeluoikeuden maassa. Voit tällöin hakea pysyvän oleskeluoikeuden todistavaa asiakirjaa, jolla vahvistetaan oikeutesi oleskella pysyvästi uudessa asuinmaassasi ilman mitään ehtoja.

Pysyvän oleskeluoikeuden todistava asiakirja ei ole sama kuin oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus, joka on monissa maissa pakollinen. Pysyvän oleskeluoikeuden todistava asiakirja ei ole pakollinen.

Pysyvän oleskeluoikeuden todistava asiakirja on kuitenkin hyvä olla olemassa, kun asioit viranomaisten kanssa tai huolehdit hallinnollisista muodollisuuksista. Viranomaiset eivät voi enää vaatia sinua todistamaan, että sinulla on riittävästi rahaa elättää itsesi, työpaikka, sairausvakuutus tai muuta vastaavaa.

Pysyvän oleskeluoikeuden todistavan asiakirjan hakeminen

Saadaksesi pysyvän oleskeluoikeuden todistavan asiakirjan sinun on toimitettava todisteetsiitä, että olet asunut laillisesti kyseisessä maassa 5 vuoden ajan.

Hakemukseen on liitettävä erilaisia todistusasiakirjoja tilanteestasi riippuen (työssäkäyvä, yrittäjä, työnhakija, eläkeläinen, opiskelija):

  • voimassa oleva oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus, joka sinulle myönnettiin maahan saapuessasi
  • todisteet siitä, että olet asettautunut maahan (esim. kaasu-, vesi- tai sähkölasku, vuokrasopimus)
  • palkkalaskelma, tiliote, veronpalautustai muita todisteita siitä, että käyt töissä, opiskelet, olet yrittäjä, työnhakija tai sinulla on riittävästi rahaa itsesi elättämiseen.

Viranomaisten on myönnettävä oleskeluoikeiden todistava asiakirja mahdollisimman nopeasti, eikä siitä saa veloittaa enempää kuin mitä maan omilta kansalaisilta veloitetaan henkilökortista. Jos viranomaiset eivät noudata näitä vaatimuksia, voit soittaa neuvontapalveluumme.

Todistus uusitaan automaattisestiilman mitään ehtoja tai vaatimuksia. Sen voimassaolo voi kuitenkin vaihdella eri maissa.

Pysyvän oleskeluoikeuden saaminen ennen kuin 5 vuotta tulee täyteen

Tietyissä tapauksissa voit hakea pysyvää oleskeluoikeutta ennen kuin 5 vuotta tulee täyteen. Tarkista, täyttyvätkö edellytykset sinun kohdallasi.

Pysyvän oleskeluoikeuden menettäminen

Voit menettää oikeutesi pysyvään oleskeluun, jos asut maan ulkopuolella yhtäjaksoisesti yli 2 vuotta.

EU:sta kotoisin olevien perheenjäsenten pysyvä oleskeluoikeus

EU:sta kotoisin oleviin perheenjäseniin sovelletaan samoja sääntöjä. He ovat myös oikeutettuja pysyvän oleskeluoikeuden todistavaan asiakirjaan maassa, jossa he ovat oleskelleet laillisesti kanssasi yhtäjaksoisesti 5 vuotta. 

Lue lisää EU:sta kotoisin olevien perheenjäsentesi oleskeluoikeudesta.

Katso myös, kuinka hakea pysyvää oleskeluoikeutta EU:n ulkopuolelta kotoisin oleville perheenjäsenillesi.

Julkiset kuulemismenettelyt
    Tarvitsetko asiantuntija-apua?
    Apua ja neuvontaa