Yrittäjänä EU:ssa
Tarkistettu viimeksi: 09/03/2020

EU-kansalaisen pysyvä oleskeluoikeus – yli viiden vuoden oleskelu ulkomailla

Brexitin vaikutukset

Kysymyksiä ja vastauksia – EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet erosopimuksen mukaan

Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvia tai sinne muuttavia EU-kansalaisia koskevat säännöt muuttuvat 1.1.2021. Sama koskee EU-maassa asuvia tai sinne muuttavia Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia.

Minulla on pysyvä oleskeluoikeus Yhdistyneessä kuningaskunnassa/EU:ssa tai aion hankkia sen siirtymäkauden aikana.

Periaatteessa sinä ja perheenjäsenesi säilytätte pysyvän oleskeluoikeutenne isäntämaassanne. Tämä koskee myös perheenjäseniä, jotka eivät ole EU:n kansalaisia. Yhdistyneessä kuningaskunnassa sinun/teidän on kuitenkin haettava uutta oleskelustatusta EU:n oleskelustatusjärjestelmästä. EU:ssa sinun on tiedusteltava isäntämaasi viranomaisilta mahdollisimman pian, onko sinun/teidän haettava uutta oleskelustatusta.

Asun Yhdistyneessä kuningaskunnassa/EU:ssa, mutta minulla ei ole vielä pysyvää oleskeluoikeutta.

Periaatteessa sinä ja perheenjäsenesi säilytätte nykyisen oleskeluoikeutenne isäntämaassanne. Tämä koskee myös perheenjäseniä, jotka eivät ole EU:n kansalaisia. Yhdistyneessä kuningaskunnassa sinun/teidän on kuitenkin haettava uutta oleskelustatusta EU:n oleskelustatusjärjestelmästä. EU:ssa sinun on tiedusteltava isäntämaasi viranomaisilta mahdollisimman pian, onko sinun/teidän haettava uutta oleskelustatusta.

Haluan muuttaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan/EU:hun.

Sinä ja perheenjäsenesi voitte muuttaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tai EU-maahan nykyisten EU-sääntöjen mukaisesti 31.12.2020 asti. Tämä koskee myös perheenjäseniä, jotka eivät ole EU:n kansalaisia. Yhdistyneessä kuningaskunnassa sinun/teidän on sen jälkeen haettava oleskelustatusta EU:n oleskelustatusjärjestelmästä. EU:ssa sinun on tiedusteltava isäntämaasi viranomaisilta, onko sinun/teidän rekisteröidyttävä ja onko uuden oleskelustatuksen hakeminen pakollista.

Haluan oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa/EU:ssa jonkin aikaa.

Nykyiset säännöt oleskelun ilmoittamisesta, oleskelun rekisteröimisestä, perheenjäsenten rekisteröimisestä EU-kansalaisten osalta ja perheenjäsenten rekisteröimisestä muiden kuin EU-kansalaisten osalta pysyvät voimassa ainakin 31.12.2020 asti.

Tarvitsen apua

Jos koet, että EU:n lainsäädännön mukaisia oikeuksiasi loukataan, ota yhteyttä neuvontaamme.

Tietoa ja ohjeita erosopimuksen täytäntöönpanosta ja kansalaisten oikeuksista

Pysyvän oleskeluoikeuden saaminen

Jos olet asunut laillisesti toisessa EU-maassa yhtäjaksoisesti viiden vuoden ajan, saat EU-kansalaisena automaattisesti pysyvän oleskeluoikeuden maassa. Voit tällöin hakea pysyvän oleskeluoikeuden todistavaa asiakirjaa, jolla vahvistetaan oikeutesi oleskella pysyvästi uudessa asuinmaassasi ilman mitään ehtoja.

Pysyvän oleskeluoikeuden todistava asiakirja ei ole sama kuin oleskeluoikeuden rekisteröintitodistus, joka on monissa maissa pakollinen. Pysyvän oleskeluoikeuden todistava asiakirja ei ole pakollinen.

Pysyvän oleskeluoikeuden todistava asiakirja on kuitenkin hyvä olla olemassa, kun asioit viranomaisten kanssa tai huolehdit hallinnollisista muodollisuuksista. Viranomaiset eivät voi enää vaatia sinua todistamaan, että sinulla on riittävästi rahaa elättää itsesi, työpaikka, sairausvakuutus tai muuta vastaavaa.

Pysyvän oleskeluoikeuden todistavan asiakirjan hakeminen

Saadaksesi pysyvän oleskeluoikeuden todistavan asiakirjan sinun on toimitettava todisteetsiitä, että olet asunut laillisesti kyseisessä maassa 5 vuoden ajan.

Hakemukseen on liitettävä erilaisia todistusasiakirjoja tilanteestasi riippuen (työssäkäyvä, yrittäjä, työnhakija, eläkeläinen, opiskelija):

Viranomaisten on myönnettävä oleskeluoikeiden todistava asiakirja mahdollisimman nopeasti, eikä siitä saa veloittaa enempää kuin mitä maan omilta kansalaisilta veloitetaan henkilökortista. Jos viranomaiset eivät noudata näitä vaatimuksia, voit soittaa neuvontapalveluumme.

Todistus uusitaan automaattisestiilman mitään ehtoja tai vaatimuksia. Sen voimassaolo voi kuitenkin vaihdella eri maissa.

Pysyvän oleskeluoikeuden saaminen ennen kuin 5 vuotta tulee täyteen

Tietyissä tapauksissa voit hakea pysyvää oleskeluoikeutta ennen kuin 5 vuotta tulee täyteen. Tarkista, täyttyvätkö edellytykset sinun kohdallasi.

Pysyvän oleskeluoikeuden menettäminen

Voit menettää oikeutesi pysyvään oleskeluun, jos asut maan ulkopuolella yhtäjaksoisesti yli 2 vuotta.

EU:sta kotoisin olevien perheenjäsenten pysyvä oleskeluoikeus

EU:sta kotoisin oleviin perheenjäseniin sovelletaan samoja sääntöjä. He ovat myös oikeutettuja pysyvän oleskeluoikeuden todistavaan asiakirjaan maassa, jossa he ovat oleskelleet laillisesti kanssasi yhtäjaksoisesti 5 vuotta. 

Lue lisää EU:sta kotoisin olevien perheenjäsentesi oleskeluoikeudesta.

Katso myös, kuinka hakea pysyvää oleskeluoikeutta EU:n ulkopuolelta kotoisin oleville perheenjäsenillesi.

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Jaa tämä sivu: