Tarkistettu viimeksi: 13/06/2022

Kiinteät puhelinpalvelut

Kiinteän puhelinlinjan hankinta

Kuluttajien saatavilla on kaikkialla EU:n alueella oltava kohtuuhintaisia ja laadukkaita televiestintäpalveluita, kuten puhelinlinja ja internetyhteys kiinteässä sijaintipaikassa.

Näiden palveluiden on oltava saatavilla vähintään yhdeltä televiestintäpalveluiden tarjoajalta. Ne ovat ns. yleispalveluja, joihin kaikilla kuluttajilla on oikeus.

Tärkeää

Joissakin erityistapauksissa – esimerkiksi kun palvelun tarjonta on teknisesti ongelmallista – palvelun tarjoamisvelvoitetta voidaan pitää kohtuuttomana ja siitä voidaan tinkiä.

Voit selvittää oman maasi kansalliselta sääntelyviranomaiselta en , mikä taho on yleispalvelun tarjoaja maassasi.

Esimerkkitapaus

Kreikkalainen Eleni muutti hiljattain Ateenasta maaseudulle ja halusi saada puhelinyhteyden uuteen kotiinsa. Hän otti yhteyttä useisiin operaattoreihin, jotka kaikki ilmoittivat hänelle, ettei niillä ollut verkkoa hänen asuinalueellaan. Eleni kääntyi ongelmineen Kreikan kansallisen sääntelyviranomaisen puoleen. Hänelle kerrottiin, millä yrityksellä oli yleispalveluvelvoite, ja hän sai sitä kautta puhelinlinjan itselleen.

Televiestintäpalvelusopimukset

Televiestintäpalvelujen tarjoajan on

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen asiakkaalla on oikeus:

EU:n laajuiseen yleiseen hätänumeroon 112on voitava soittaa maksutta kaikista puhelimista – myös matkapuhelimista ja yleisöpuhelimista.

Esimerkkitapaus

Belgialainen Maxime sai matkapuhelinoperaattoriltaan kuukausilaskun mukana kirjeen, jossa todettiin, että Maximen puhelupakettiin kuuluvien ilmaisten tekstiviestien määrää supistetaan. Operaattori tarjosi hänelle toisenlaista kalliimpaa pakettia, johon sisältyi rajoittamaton määrä tekstiviestejä.

Maxime otti yhteyttä operaattoriin ja irtisanoi sopimuksensa. Hän päätti tehdä sopimuksen toisen operaattorin kanssa, ja vaihdon yhteydessä hän saattoi säilyttää entisen puhelinnumeronsa.

Muista, että sinulla on oikeus lopettaa sopimus, jos palveluntarjoaja muuttaa alkuperäisen sopimuksen ehtoja. Jos vaihdat toiselle palveluntarjoajalle, sinulla on oikeus säilyttää vanha puhelinnumerosi.

Vammaisten apuvälineet ja erityispalvelut

Jos olet vammainen, sinulla on oikeus samoihin televiestintäpalveluihin kuin muillakin.

Lisäksi voit olla oikeutettu apuvälineisiin tai erityispalveluihin, joiden avulla voit käyttää puhelinverkkoa. Tällainen erityispalvelu on esimerkiksi palvelu, joka muuttaa tekstiä puheeksi, tai puhelinlasku pistekirjoituksella.

Kansalliselta sääntelyviranomaiselta en saa lisätietoa näistä oikeuksista.

Soittaminen kotimaasta toiseen EU-maahan

EU-säännöillä rajoitetaan kotimaasta toiseen EU-maahan suuntautuvan puhelun ja tekstiviestin hintaa. Toiseen EU-maahan soitettavien puhelujen enimmäishinta on 0,19 euroa ( alv) minuutilta ja toiseen EU-maahan lähetettävien tekstiviestien enimmäishinta on 0,06 euroa ( alv) kappaleelta.

Puhelujen enimmäishintoja sovelletaan kotimaasta lankapuhelin- ja matkapuhelinliittymistä toisen EU-maan lankapuhelin- ja matkapuhelinliittymiin soitettaviin puheluihin.

Matkapuhelimen käyttö ulkomailla: verkkovierailut (roaming)

EU:ssa asuvan matkapuhelimen käyttäjän ei tarvitse toisessa EU-maassa matkustaessaan maksaa verkkovierailuista lisämaksuja.

Kun siis soitat (matka- ja lankapuhelimiin) tai lähetät tekstiviestejä

maksat niistä saman hinnan kuin kotimaassasi. Myös netin käytöstä laskutetaan sama hinta kuin kotimaassasi.

Lisätietoa verkkovierailuista

Usein kysyttyä

EU-lainsäädäntö

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: