Tarkistettu viimeksi: 24/01/2019

Televiestintäpalvelut

Kaikkialla EU:n alueella on kuluttajien saatavilla oltava kohtuuhintaisia ja laadukkaita televiestintäpalveluita, kuten puhelinlinja ja internetyhteys kiinteässä sijaintipaikassa.

Näiden palveluiden on oltava saatavilla vähintään yhdeltä televiestintäpalveluiden tarjoajalta. Tätä kutsutaan yleispalveluvelvoitteeksi.

Joissakin erityistapauksissa – esimerkiksi kun palvelun tarjonta on teknisesti ongelmallista – palvelun tarjoamisvelvoitetta voidaan pitää kohtuuttomana ja siitä voidaan tinkiä.

Voit selvittää oman maasi kansalliselta sääntelyviranomaiseltaen , mikä taho on yleispalvelun tarjoaja maassasi.

Esimerkkitapaus

Kreikkalainen Eleni muutti hiljattain Ateenasta maaseudulle ja halusi saada puhelinyhteyden uuteen kotiinsa. Hän otti yhteyttä useisiin operaattoreihin, jotka kaikki ilmoittivat hänelle, ettei niillä ollut verkkoa hänen asuinalueellaan. Eleni kääntyi ongelmineen Kreikan kansallisen sääntelyviranomaisen puoleen. Hänelle kerrottiin, millä yrityksellä oli yleispalveluvelvoite, ja hän sai sitä kautta puhelinlinjan itselleen.

Televiestintäpalvelutilaukset

Televiestintäpalvelujen tarjoajan on

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen asiakkaalla on oikeus:

EU:n laajuiseen yleiseen hätänumeroon 112on voitava soittaa maksutta kaikista puhelimista – myös matkapuhelimista ja yleisöpuhelimista.

Esimerkkitapaus

Belgialainen Maxime sai matkapuhelinoperaattoriltaan kuukausilaskun mukana kirjeen, jossa todettiin, että Maximen puhelupakettiin kuuluvien ilmaisten tekstiviestien määrää supistetaan. Operaattori tarjosi hänelle toisenlaista kalliimpaa pakettia, johon sisältyi rajoittamaton määrä tekstiviestejä.

Maxime otti yhteyttä operaattoriin ja irtisanoi sopimuksensa. Hän päätti tehdä sopimuksen toisen operaattorin kanssa, ja vaihdon yhteydessä hän saattoi säilyttää entisen puhelinnumeronsa.

Muista, että sinulla on oikeus päättää sopimus, jos palveluntarjoaja muuttaa alkuperäisen sopimuksen ehtoja. Jos vaihdat toiselle palveluntarjoajalle, sinulla on oikeus säilyttää vanha puhelinnumerosi.

Vammaisten apuvälineet ja erityispalvelut

Jos olet vammainen, sinulla on oikeus samoihin televiestintäpalveluihin kuin muillakin.

Lisäksi voit olla oikeutettu apuvälineisiin tai erityispalveluihin, joiden avulla voit käyttää puhelinverkkoa. Tällainen erityispalvelu on esimerkiksi palvelu, joka muuttaa tekstiä puheeksi, tai puhelinlasku pistekirjoituksella.

Kansalliselta sääntelyviranomaiseltaen saa lisätietoa näistä oikeuksista.

Matkapuhelimen käyttö ulkomailla: verkkovierailut (roaming)

EU:n uusien verkkovierailusääntöjen mukaan EU:ssa asuvan matkapuhelimen käyttäjän ei tarvitse missään muussa EU-maassa matkustaessaan maksaa verkkovierailuista lisämaksuja . Näitä sääntöjä sovelletaan puheluihin (soitettaessa sekä kiinteisiin että matkapuhelinliittymiin), tekstiviesteihin ja verkkopalvelujen käyttöön ulkomailla oleskelun aikana.

Lisätietoa verkkovierailuista

EU-lainsäädäntö

Lisätietoja säännöistä eri EU-maissa

Tarvitsetko apua?

Asiantuntijamme ovat käytettävissäsi.

Jaa tämä sivu: