Ultima verificare: 24/01/2019

Servicii de telecomunicații

Oriunde v-ați afla în UE trebuie să aveți acces la servicii de telecomunicații de calitate, la prețuri acceptabile. Este vorba, printre altele, despre conexiunea la o linie telefonică și accesul funcțional la internet pentru o locație fixă.

Ar trebui să existe cel puțin un furnizor care să vă ofere aceste servicii, în baza așa-numitului principiu al „serviciilor universale".

În cazuri specifice, dacă există probleme legate de fezabilitatea tehnică a unei conectări la rețea, este posibil ca cererea respectivă de conectare să fie considerată nerezonabilă și să fie respinsă.

Autoritatea națională de reglementareen vă poate indica furnizorul de servicii universale din țara dumneavoastră.

Caz real

Eleni, din Grecia, s-a mutat recent de la Atena la țară și a vrut să-și instaleze un telefon fix în noua locuință. După ce a sunat mai multe companii, care i-au spun că nu au rețea în zonă, Eleni a contactat autoritatea națională de reglementare. Așa a aflat cine este furnizorul de servicii universale și și-a putut instala linia telefonică.

Abonamentele încheiate cu furnizorii de servicii de telecomunicații

Furnizorul de servicii de telecomunicații trebuie:

După ce semnați un contract cu un furnizor de telecomunicații, aveți dreptul:

Întotdeauna ar trebui să aveți acces la numărul de urgență 112 apelabil peste tot în UE, de pe orice telefon, inclusiv telefoane publice și mobile.

Caz real

Maxime din Belgia a primit odată cu factura lunară o scrisoare de la furnizorul său de telefonie mobilă. Era astfel informat că s-a redus numărul de SMS-uri gratuite. Furnizorul îi propunea un pachet diferit, mai scump, care urma să includă un număr nelimitat de SMS-uri.

Maxime a contactat operatorul și și-a anulat contractul. A decis să treacă la un alt furnizor, dar a putut să își păstreze același număr de telefon.

Vă reamintim că aveți dreptul de a rezilia contractul dacă furnizorul schimbă termenii contractului inițial. Dacă treceți la alt furnizor, aveți dreptul de a vă păstra numărul de telefon.

Asistență pentru utilizatorii cu handicap

Utilizatorii cu handicap ar trebui să aibă acces la aceleași servicii de telecomunicații ca majoritatea consumatorilor.

În plus, ei ar putea beneficia de instrumente sau servicii speciale din partea furnizorului, care să le permită să utilizeze rețelele de telefonie - de exemplu, acces la servicii de transformare a textului în vorbire sau posibilitatea de a primi factura într-un format alternativ, precum Braille.

Estlanden ar trebui să fie în măsură să vă ofere toate informațiile necesare despre aceste drepturi.

Utilizarea telefonului mobil în străinătate - roaming

Normele UE privind roamingul la tarife naționale vă oferă posibilitatea de a vă utiliza telefonul mobil pe durata călătoriei în altă țară din UE fără a plăti tarife adiționale de roaming. Beneficiați de aceste norme când efectuați apeluri telefonice (către rețele mobile și fixe), trimiteți mesaje (SMS) și utilizați serviciile de date pe durata șederii în străinătate.

Informații suplimentare despre tarifele de roaming.

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: