Ultima verificare: 31/10/2022

Prezentarea unei rețete în altă țară din UE

O rețetă prescrisă de un medic dintr-o țară a UE este valabilă în toate celelalte țări ale UE. Totuși, este posibil ca un medicament prescris într-o țară să nu fie disponibil în alta sau să aibă o denumire diferită.

Îi puteți cere medicului să vă dea o prescripție pe care să o puteți folosi în altă țară din UE – așa-numita prescripție transfrontalieră.

Avertisment

Este posibil ca unele medicamente să nu fie autorizate pentru vânzare sau să nu fie disponibile în altă țară, chiar dacă este vorba despre teritoriul UE.

O prescripție cu informații corecte

Nu există o formă sau un format specific pentru prescripțiile pe care le puteți folosi în altă țară din UE. În majoritatea cazurilor, prescripția pe care ați folosi-o în țara în care a fost eliberată ar trebui să conțină suficiente informații pentru a putea fi utilizată în altă țară din UE. O prescripție trebuie să includă cel puțin următoarele informații:

În cazul în care considerați că va trebui să mergeți cu rețeta la o farmacie din străinătate sau că va trebui să cumpărați în țara de origine medicamente prescrise în străinătate, verificați dacă medicul a inclus toate informațiile necesare. Astfel vă asigurați că farmacistul din altă țară poate să înțeleagă cu ușurință rețeta și să identifice corect medicamentele și doza recomandată.

Avertisment

Eliberarea prescripțiilor este supusă normelor din țara în care vi se eliberează medicamentele. Prin urmare, atunci când vă eliberează medicamentele, farmacistul aplică normele naționale – de exemplu, în ceea ce privește numărul de doze administrate sau valabilitatea rețetei.

Prescripțiile electronice

Dacă medicul v-a eliberat o prescripție electronică, va trebui să cereți și o copie tipărită în cazul în care intenționați să cumpărați medicamentele din altă țară a UE, deoarece prescripțiile electronice s-ar putea să nu fie disponibile în afara țării de origine.

Cu toate acestea, unele țări din UE au implementat sisteme interoperabile pentru prescripțiile electronice. De exemplu, prescripțiile electronice eliberate în Finlanda pot fi utilizate în Croația, Estonia și Portugalia fără a fi necesară o copie tipărită. Puteți găsi aici lista serviciilor medicale electronice disponibile la nivel transfrontalier.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: