Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Ultima verificare : 29/01/2018

Prescripții medicale în farmacii din străinătate

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Pentru moment, Regatul Unit rămâne membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile și obligațiile care decurg din calitatea de membru continuă să se aplice integral în și pentru Regatul Unit:

 • Întrebări și răspunsuri bazate pe Raportul comun din 8 decembrie 2017 al Uniunii Europene și Regatului UnitEnglish
 • Publicații UE privind BrexitEnglish
 • Informații și orientări furnizate de guvernul britanic cu privire la BrexitEnglish

Rețetele prescrise de medicii din țara dumneavoastră sunt valabile în toate țările UE. Totuși, este posibil ca un medicament prescris într-o țară să nu fie disponibil în alta sau să aibă o denumire diferită.

Îi puteți cere medicului să vă dea o prescripție pe care să o puteți folosi în altă țară din UE - așa-numita prescripție transfrontalieră.

Este posibil ca unele medicamente să nu fie autorizate pentru vânzare sau să nu fie disponibile în altă țară, chiar dacă este vorba despre teritoriul UE.

O prescripție cu informații corecte

Nu există o formă sau un format specific pentru prescripțiile pe care le puteți folosi în altă țară din UE. În majoritatea cazurilor, prescripția care vi se eliberează în țara de origine ar trebui să conțină suficiente informații pentru a putea fi utilizată în altă țară din UE. O prescripție medicală trebuie să includă cel puțin următoarele informații:

 • Datele pacientului: numele și prenumele (complet) și data nașterii
 • Data eliberării prescripției
 • Datele medicului care eliberează prescripția: numele și prenumele (complet), calificarea profesională, datele de contact direct, adresa profesională (inclusiv țara), semnătura (de mână sau digitală)
 • Date despre medicamentul prescris: denumirea comună (mai degrabă decât denumirea comercială, care poate fi diferită de la o țară la alta), forma (tabletă, soluție etc.), cantitatea, concentrația și doza recomandată.

În cazul în care considerați că va trebui să mergeți cu rețeta la o farmacie din străinătate sau că va trebui să cumpărați în țara de origine medicamente prescrise în străinătate, verificați dacă medicul a inclus toate informațiile necesare. Astfel vă asigurați că farmacistul din altă țară poate să înțeleagă cu ușurință rețeta și să identifice corect medicamentele și doza recomandată.

Prescripțiile sunt supuse normelor din țara în care vi se eliberează medicamentele. De aceea, este posibil, de exemplu, ca în altă țară să nu aveți dreptul la același număr de doze zilnice.

Prescripțiile electronice

Dacă medicul v-a eliberat o prescripție electronică, trebuie să cereți și o copie tipărită în cazul în care intenționați să cumpărați medicamentele din altă țară a UE, deoarece prescripțiile electronice s-ar putea să nu fie recunoscute în afara țării de origine.

Caz real

Eliberarea medicamentelor pe bază de rețetă în străinătate

Anna este din Germania și va lucra în Suedia timp de 6 luni. Pentru că are nevoie de somnifere, îl roagă pe medicul ei să îi dea o rețetă pe care să o poată folosi în Suedia. Așadar, Anna poate folosi rețeta de la medicul german pentru a-și cumpăra somniferele pe durate șederii în străinătate.

Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere