Utolsó frissítés: 31/10/2022

Vényköteles gyógyszer kiváltása egy másik uniós országban

Az EU valamelyik tagállamában felírt gyógyszerreceptek mindegyik uniós országban érvényesek. Elképzelhető azonban, hogy az egyik országban felírt gyógyszer nem kapható vagy más néven van forgalomban egy másik országban.

Ha Ön külföldre (valahová az EU-ba) készül, kérheti kezelőorvosától, hogy más uniós országban kiváltandó rendelvényt állítson ki az Ön számára.

Figyelmeztetés

Előfordulhat viszont, hogy egyes gyógyszerek forgalmazását más tagállamok nem engedélyezik, vagy az is lehet, hogy más okból nem lehet beszerezni bizonyos gyógyszereket egy másik uniós országban.

Az orvosi rendelvényen feltüntetendő adatok

Nincs egységes űrlap vagy formátum a más EU-országban kiváltandó gyógyszerreceptekre. Az esetek többségében azok az adatok, amelyeknek a kiállítás helye szerinti tagországban szerepelniük kell a rendelvényen, a többi uniós országban is elegendőek. A más tagországban kiváltandó európai gyógyszerreceptnek legalább a következő információkat kell tartalmaznia:

Ha külföldön szándékozik kiváltani orvosi rendelvényét, vagy ha külföldön írt fel orvos Önnek gyógyszert, melyet Ön saját hazájában akar kiváltani, ellenőrizze, hogy a recept tartalmazza-e mindezeket az információkat. Így biztos lehet abban, hogy a gyógyszerész a másik EU-országban a recept alapján biztonsággal meg tudja állapítani, melyik gyógyszerre van Önnek szüksége, és milyen adagban.

Figyelmeztetés

Az orvosi rendelvényekre annak az országnak a szabályozása vonatkozik, ahol a gyógyszert kiadják. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerész a gyógyszer adagolása, a gyógyszerhasználat időtartama stb. tekintetében a helyi előírások alapján fog eljárni a gyógyszer kiadásakor. Így előfordulhat például, hogy a felírt gyógyszerből Ön egy másik tagállamban csak kevesebb napra való adagot, illetve csak kisebb adagokat fog tudni kiváltani.

E-recept

Az e-receptet más országokban esetleg nem fogadják el, ezért ha az orvosa elektronikus vényt állított ki Önnek, és Ön a felírt gyógyszert egy másik tagállamban akarja kiváltani, kérjen egy nyomtatott példányt is orvosától.

Egyes uniós országok azonban már bevezettek kölcsönösen átjárható rendszereket az elektronikus vényekre vonatkozóan. Így például a Finnországban kiállított e-rendelvényeket Észtországban, Horvátországban és Portugáliában már ki lehet váltani kinyomtatott példány nélkül. A határokon átívelő elektronikus egészségügyi szolgáltatások listája itt található.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: