Utolsó frissítés: 02/04/2022

Vényköteles gyógyszer kiváltása külföldön

Az Unióban felírt gyógyszerreceptek mindegyik EU-tagországban érvényesek. Elképzelhető azonban, hogy az egyik országban felírt gyógyszer nem kapható vagy más néven van forgalomban egy másik országban.

Ha Ön külföldre készül, kérheti kezelőorvosától, hogy más uniós országban kiváltandó rendelvényt, ún. európai gyógyszerreceptet állítson ki az Ön számára.

Figyelmeztetés

Előfordulhat viszont, hogy egyes gyógyszerek forgalmazását más tagállamok nem engedélyezik, vagy az is lehet, hogy más okból nem lehet beszerezni bizonyos gyógyszereket egy másik uniós országban.

Az orvosi rendelvényen feltüntetett adatok

Nincs egységes űrlap vagy formátum a más EU-országban kiváltandó gyógyszerreceptekre. Az esetek többségében azok az adatok, amelyeknek valamelyik tagországban szerepelniük kell a rendelvényen, a többi uniós országban is elegendőek. A más tagországban kiváltandó európai gyógyszerreceptnek legalább a következő információkat kell tartalmaznia:

Ha külföldön szándékozik kiváltani orvosi rendelvényét, vagy ha külföldön írt fel orvos Önnek gyógyszert, melyet Ön saját hazájában akar kiváltani, ellenőrizze, hogy a recept tartalmazza-e mindezeket az információkat. Így biztos lehet abban, hogy a gyógyszerész a másik EU-országban a recept alapján biztonsággal meg tudja állapítani, melyik gyógyszerre van Önnek szüksége, és milyen adagban.

Figyelmeztetés

Az orvosi rendelvényekre annak az országnak a szabályozása vonatkozik, ahol a gyógyszert kiadják. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerész a gyógyszer adagolása, a gyógyszerhasználat időtartama stb. tekintetében a helyi előírások alapján fog eljárni a gyógyszer kiadásakor. Így előfordulhat például, hogy a felírt gyógyszerből Ön egy másik tagállamban csak kevesebb napra való adagot fog tudni kiváltani.

E-recept

Az e-receptet külföldön általában nem ismerik el, ezért ha az orvosa elektronikus vényt állított ki Önnek, és Ön a felírt gyógyszert egy másik tagállamban akarja kiváltani, kérnie kell egy nyomtatott példányt is orvosától. Az esetek többségében tehát szüksége lesz nyomtatott vényre, de vannak ezalól kivételek.

A Finnországban kiállított e-recepteket például ki lehet váltani Észtországban és Horvátországban nyomtatott példány nélkül.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: