Zakendoen
Laatste controle: 31/10/2022

Een medisch voorschrift voorleggen in een ander EU-land

Een medisch voorschrift uit een EU-land is geldig in alle andere EU-landen. Maar let op: een in uw land voorgeschreven geneesmiddel is niet altijd verkrijgbaar in een ander land of heeft er een andere naam.

U kunt uw dokter vragen om een voorschrift dat u in een ander EU-land kunt gebruiken, ook wel een "grensoverschrijdend voorschrift" genoemd.

Waarschuwing

Let wel: sommige medicijnen mogen niet worden verkocht in elk land of zijn gewoon niet overal beschikbaar, zelfs niet binnen de EU.

Een voorschrift met de juiste informatie

Er is geen speciaal formulier of formaat voor een voorschrift dat u in het buitenland wilt gebruiken. In de meeste gevallen bevat het voorschrift dat u in eigen land krijgt, genoeg informatie om het in een ander EU-land te kunnen gebruiken. Het moet ten minste de volgende informatie bevatten:

Als u denkt dat u met een voorschrift in het buitenland naar de apotheek moet, of als u in het buitenland een voorschrift krijgt dat u thuis moet afhalen, controleer dan of de arts al deze informatie heeft vermeld. Zo weet u zeker dat een apotheker in een ander EU-land het voorschrift kan begrijpen en u het juiste geneesmiddel in de juiste dosering kan geven.

Waarschuwing

Voor voorschriften gelden de regels van het land waar de medicijnen worden afgehaald. Dit betekent dat een apotheker zich aan de nationale voorschriften moet houden wanneer u uw geneesmiddelen komt afhalen. Er kan bijvoorbeeld een tijdslimiet gelden voor het afhalen van geneesmiddelen of u kunt een kleinere hoeveelheid geneesmiddelen krijgen dan op het voorschrift vermeld staat.

Elektronische voorschriften

Als u van uw dokter een elektronisch voorschrift heeft gekregen, moet u gewoonlijk ook een kopie op papier vragen als u het voorschrift in een ander EU-land wilt gebruiken. Het kan immers zijn dat in andere landen geen elektronische voorschriften worden gebruikt.

Sommige EU-landen hebben echter interoperabele systemen voor elektronische voorschriften ingevoerd. Zo kunnen in Finland afgegeven elektronische voorschriften in Kroatië, Estland en Portugal worden gebruikt zonder dat u een kopie op papier nodig heeft. De lijst van beschikbare elektronische grensoverschrijdende gezondheidsdiensten vindt u hier.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: