Zakendoen
Laatste controle : 06/07/2018

Een doktersvoorschrift afhalen in het buitenland

Besluit VK artikel 50 EU-Verdrag: Meer informatie

Voorlopig blijft het Verenigd Koninkrijk volwaardig EU-lid. De EU-rechten en -plichten blijven onverminderd van kracht voor EU-burgers in het VK en voor Britten elders in de EU.

  • Vragen en antwoorden op basis van het gezamenlijk verslag van 8 december 2017 van het EU en het VKen
  • EU-publicaties over de Brexit
  • Informatie en advies van de Britse regering over de Brexiten

Een doktersvoorschrift (recept) uit uw land is geldig in alle EU-landen. Maar let op: een geneesmiddel dat in uw land verkrijgbaar is, is niet altijd verkrijgbaar in een ander land, of het heeft een andere naam.

U kunt uw dokter vragen om een voorschrift/recept dat u in een ander EU-land kunt gebruiken, ook wel een internationaal of grensoverschrijdend recept genoemd.

Let wel: sommige medicijnen mogen niet worden verkocht in elk land of zijn gewoon niet overal beschikbaar, zelfs niet binnen de EU.

Een voorschrift met de juiste informatie

Er is geen speciaal formulier voor zo'n recept dat u mee naar het buitenland kunt nemen. In de meeste gevallen bevat het voorschrift dat u in eigen land krijgt, al genoeg informatie om het te gebruiken in een ander EU-land. Het moet ten minstede volgende informatie bevatten:

Als u denkt dat u met een recept in het buitenland naar de apotheek moet, of als u in het buitenland een recept krijgt dat u thuis moet afhalen, controleer dan of de arts al deze informatie heeft vermeld. Zo weet u zeker dat een apotheker in een ander EU-land het recept kan begrijpen en u het juiste geneesmiddel in de juiste dosering kan geven.

Voor recepten gelden de regels van het land waar de medicijnen worden afgehaald. Dit betekent dat een apotheker zich aan de eigen nationale voorschriften moet houden wanneer u uw geneesmiddelen komt afhalen. U kunt bijvoorbeeld een kleinere hoeveelheid krijgen dan op het recept staat.

Elektronisch recept

Als u van uw dokter een elektronisch recept heeft gekregen, moet u ook een kopie op papier vragen als u het recept in een ander EU-land wilt gebruiken, want elektronische recepten uit uw land worden niet overal erkend.

 

Voorbeeld

Geneesmiddelen in het buitenland met een voorschrift van thuis

Anna uit Duitsland gaat zes maanden lang in Zweden werken. Zij moet daar ook haar slaappil kunnen krijgen, dus vraagt ze haar dokter om een recept dat ze ook in een ander EU-land kan gebruiken. Met het internationale recept dat haar Duitse dokter opstelt, kan ze ook in het buitenland bij een apotheek haar slaappillen krijgen.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: