Zakendoen
Laatste controle: 02/04/2022

Een doktersvoorschrift afhalen in het buitenland

Een doktersvoorschrift (recept) uit uw land is geldig in alle EU-landen. Maar let op: een geneesmiddel dat in uw land verkrijgbaar is, is niet altijd verkrijgbaar in een ander land, of het heeft een andere naam.

U kunt uw dokter vragen om een voorschrift/recept dat u in een ander EU-land kunt gebruiken, ook wel een internationaal of grensoverschrijdend recept genoemd.

Waarschuwing

Let wel: sommige medicijnen mogen niet worden verkocht in elk land of zijn gewoon niet overal beschikbaar, zelfs niet binnen de EU.

Een voorschrift met de juiste informatie

Er is geen speciaal formulier voor zo'n recept dat u mee naar het buitenland kunt nemen. In de meeste gevallen bevat het voorschrift dat u in eigen land krijgt, al genoeg informatie om het te gebruiken in een ander EU-land. Het moet ten minstede volgende informatie bevatten:

Als u denkt dat u met een recept in het buitenland naar de apotheek moet, of als u in het buitenland een recept krijgt dat u thuis moet afhalen, controleer dan of de arts al deze informatie heeft vermeld. Zo weet u zeker dat een apotheker in een ander EU-land het recept kan begrijpen en u het juiste geneesmiddel in de juiste dosering kan geven.

Waarschuwing

Voor recepten gelden de regels van het land waar de medicijnen worden afgehaald. Dit betekent dat een apotheker zich aan de eigen nationale voorschriften moet houden wanneer u uw geneesmiddelen komt afhalen. U kunt bijvoorbeeld een kleinere hoeveelheid krijgen dan op het recept staat.

Elektronisch recept

Als u van uw dokter een elektronisch recept heeft gekregen, moet u meestal ook een kopie op papier vragen als u het recept in een ander EU-land wilt gebruiken, want elektronische recepten uit uw land worden niet overal erkend.

Maar een elektronisch recept uit Finland kunt u wel in Kroatië en Estland afhalen zonder papieren kopie.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: