Laatste controle: 02/03/2023

Collegegeld en studiefinanciering

Collegegeld en beurzen

Het collegegeld en  kan in Europa erg variëren. In sommige EU-landen is het hoger onderwijs gratis, in andere is het heel duur. Ook de criteria voor studietoelagen, -beurzen en -leningen kunnen sterk uiteenlopen.

Maar als je als EU-burger gaat studeren in een ander EU-land:

Waarschuwing

Maar dat geldt niet noodzakelijk voor studiebeurzen of leningen voor levensonderhoud. Toch geven sommige landen uit eigen beweging studiebeurzen aan buitenlandse studenten.

Buitenlandse studenten die al in het andere land wonen

Als je al minstens vijf jaar lang woont in het land waar je wilt studeren, heb je onder dezelfde voorwaarden als de burgers van dat land recht op een studiebeurs, ook al heb je niet de nationaliteit van dat land.

Studiefinanciering per land

Kies een land

Vergelijk studietoelagen en -beurzen in EU-landen en (en daarbuiten)

Neem contact op met het ministerie van onderwijs van je eigen land voor informatie over studeren in het buitenland .

Als je in het buitenland gaat studeren geeft je eigen land je misschien toch een studiebeurs, ook al is dat niet verplicht. Soms gelden die wel maar voor een beperkte periode.

Voorbeeld

Vergeet de voorwaarden voor studiebeurzen niet!

Johs, uit Denemarken, wilde na zijn vierjarige studie in de VS een Master van twee jaar doen in Nederland. De maximale duur van studiefinanciering voor Deense studenten was destijds zes jaar. Maar Deense studenten die buiten Denemarken studeerden hadden maar vier jaar recht op studiefinanciering. Johs was niet op de hoogte van deze voorwaarde. Omdat hij al vier jaar een beurs had gekregen in de VS, kreeg hij helaas geen financiering meer voor zijn studie in Nederland.

Veelgestelde vragen

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: