Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 02/10/2017

Huwelijk

Het burgerlijk huwelijk wordt in alle EU-landen erkend.

Voor geregistreerde partnerschappen en samenwoning gelden andere regels dan voor het huwelijk.

De nationale regels en praktijken voor huwelijken verschillen echter van land tot land, vooral wat betreft:

  • de rechten en plichten van de gehuwden: eigendomsrechten, taken als ouders en eventuele naamswijziging
  • de verhouding tussen kerkelijk en burgerlijk huwelijk: sommige stellen kerkelijk huwelijk en burgerlijk huwelijk met elkaar gelijk, andere niet. Heeft u (alleen) een kerkelijk huwelijk gesloten, ga dan na wat de gevolgen voor uw burgerlijke staat zijn als u naar het buitenland verhuist.
  • het recht van trouwen voor partners van hetzelfde geslacht: bestaat dit recht in de volgende EU-landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Groot-Brittannië (niet in Noord-Ierland dus) en Zweden.

Meer informatie over de nationale regels voor het huwelijk en het huwelijksvermogensstelsel

Trouwen met een partner uit een ander EU-land

Gaat u trouwen met iemand die een andere nationaliteit heeft of verhuist u na uw huwelijk naar een ander land?

Wat u vóór het huwelijk moet doen

Ga na van welk land de wetgeving van toepassing is op uw huwelijk en uw huwelijksvermogensstelsel. Dat kan grote gevolgen hebben voor uw rechten en plichten als gehuwden.

Gaat u trouwen in een ander EU-land dan waar u woont, vraag de autoriteiten van beide landen dan wat u moet doen om te zorgen dat uw huwelijk in beide landen in al zijn aspecten van kracht is. Het kan zijn dat uw huwelijk geregistreerd of bekendgemaakt moet worden.

Wat u na het huwelijk moet doen

Uw huwelijk wordt in alle EU-landen erkend, maar dit geldt niet altijd voor huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht.

Trouwt u in een ander EU-land dan dat waar u vandaan komt, laat uw huwelijk dan ook registreren bij het consulaat van uw eigen land.

Verhuist u voor uw werk naar een ander EU-land, dan kan uw echtgeno(o)t(e) bij u blijven wonen. Verblijfsvoorwaarden voor:

Voorbeeld

Huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht bij uiteenlopende nationale regels

De Belgische Emma is in België met de Française Carine getrouwd. Toen Emma voor haar werk naar Duitsland moest verhuizen, kwam Carine met haar mee, maar ze werden er door de autoriteiten niet als echtpaar beschouwd omdat Duitsland het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet erkent

Omdat in Duitsland wel een geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht mogelijk is, kregen Emma en Carine dezelfde rechten als Duitse geregistreerde partners.

Openbare raadpleging
    Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
    Vraag hulp of advies