Laatste controle: 22/10/2021

Huwelijk

Getroffen door de brexit?

Het burgerlijk huwelijk wordt in alle landen van de EU erkend.

Voor geregistreerde partnerschappen en samenwonen gelden andere regels dan voor het huwelijk.

De nationale regels en praktijken voor huwelijken verschillen echter van land tot land, vooral wat betreft:

Meer informatie over de nationale regels voor het huwelijk en het huwelijksvermogensstelselDeze link brengt u naar een andere website

Trouwen met een partner uit een ander EU-land

Gaat u trouwen met iemand die een andere nationaliteit heeft of verhuist u na uw huwelijk naar een ander land?

Wat u vóór het huwelijk moet doen

Ga na van welk land de wetgeving van toepassing is op uw huwelijk en uw huwelijksvermogensstelsel. Dat kan grote gevolgen hebben voor uw rechten en plichten als gehuwden.

Gaat u trouwen in een ander EU-land dan waar u woont, vraag de autoriteiten van beide landen dan wat u moet doen om te zorgen dat uw huwelijk in beide landen in al zijn aspecten van kracht is. Het kan zijn dat uw huwelijk geregistreerd of bekendgemaakt moet worden.

Wat u na het huwelijk moet doen

Uw huwelijk wordt in alle EU-landen erkend, maar dit geldt niet altijd voor huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht.

Trouwt u in een ander EU-land dan dat waar u vandaan komt, laat uw huwelijk dan ook registreren in uw eigen land. Elk land heeft daarvoor zijn eigen regels. Vraag bij het consulaat van uw land of u uw huwelijk daar kunt laten registreren of dat u dat in uw eigen land moet laten doen.

Verhuist u voor uw werk naar een ander EU-land, dan kan uw echtgeno(o)t(e) bij u blijven wonen. Verblijfsvoorwaarden voor:

Voorbeeld

Huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht bij uiteenlopende nationale regels

De Belgische Emma is in België met de Française Carine getrouwd. Toen Emma voor haar werk naar Italië moest verhuizen, kwam Carine met haar mee, maar ze werden er door de autoriteiten niet als echtpaar beschouwd omdat Italië het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht niet erkent

Omdat in Italië wel een geregistreerd partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht mogelijk is, kregen Emma en Carine dezelfde rechten als Italiaanse geregistreerde partners.

Veelgestelde vragen

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: