Laatste controle : 10/10/2018

Informatie over contracten

Wat u moet weten voor u iets koopt

Als u in de EU een product of dienst koopt, moet de verkoper u vóór aankoop duidelijke, correcte en begrijpelijke informatie over het product of de dienst geven.

Het gaat om:

Een deel van deze informatie hoeft niet expliciet te worden verstrekt, zoals de kenmerken van een product dat u in de winkel kunt bekijken.

Koopt u online, per telefoon, via postorder of huis-aan-huisverkoop, moet u voorafgaand aan de aankoop ook de volgende gedetailleerde informatie krijgen:

Voor dergelijke aankopen hoeft u geen leveringskosten of andere kosten te betalen als u daarvan vooraf niet op de hoogte gebracht bent .

Deze voorafgaande informatie maakt deel uit van het contract, tenzij u en de handelaar zijn overeengekomen de voorwaarden (bijv. die op de website van de handelaar) te wijzigen.

Contracten moeten duidelijk en begrijpelijk zijn, en mogen geen oneerlijke voorwaarden bevatten.

In sommige EU-landen geldt het recht op een aankoopbevestiging, het recht uw bestelling te annuleren en andere wettelijke eisen niet voor huis-aan-huisaankopen van minder dan 50 euro.

Digitale inhoud

Er gelden specifieke informatievoorschriften wanneer u online digitale inhoud koopt, zoals bij het downloaden of streamen van muziek of films. Voordat u iets koopt, moet u ook worden geïnformeerd over hoe de inhoud werkt met uw hardware/software (interoperabiliteit) en over de gebruiksmogelijkheden, waaronder thuiskopieën en eventuele geografische beperkingen op het gebruik van de inhoud.

Kopen bij online-verkopers buiten de EU

Uw rechten als consument op grond van de EU-regels gelden ook als online-verkopers van buiten de EU zich richten op consumenten in de EU. Wel is het zo dat het waarschijnlijk moeilijker zal zijn uw recht te halen tegenover handelaars die buiten de EU zijn gevestigd.

Het is altijd verstandig om te controleren waar de verkoper gevestigd is. Dat het internetadres eindigt op ".eu", ".nl", ".be" enz., betekent niet noodzakelijk dat de verkoper in de EU gevestigd en geregistreerd is.

Orderbevestiging

Als u online of aan de deur iets heeft gekocht, moet u een orderbevestiging krijgen, op papier, via e-mail of per fax. Voor online-aankopen kan dit een e-mail of een bericht naar uw account op de website van de handelaar zijn. Voorwaarde is wel dat het iets is wat u kunt opslaan en wat niet meer eenzijdig door de handelaar kan worden gewijzigd.

Telefonische klantenservice

De kosten van een gesprek met een telefonische klantenservice mogen niet hoger liggen dan het basistarief voor normale telefoongesprekken. Verkopers mogen niet eisen dat consumenten met vragen of klachten na verkoop contact opnemen via dure telefoonlijnen.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: