Laatste controle: 26/08/2022

Modelbescherming

Uw rechten

De modelbescherming biedt u het exclusieve recht (Als houder van het recht op de intellectuele eigendom kunt u anderen verbieden daarvan gebruik te maken.) om een model te gebruiken , wat inhoudt dat u als enige producten waarin uw model is opgenomen of waarop uw model is toegepast, mag produceren, in de handel brengen, importeren, exporteren en gebruiken. U kunt ook anderen toestemming geven om uw ontwerp te gebruiken.

Wat valt onder de modelbescherming?

U kunt modelbescherming aanvragen om de vormgeving van uw product geheel of gedeeltelijk te beschermen. Een model komt tot stand door het samenspel van lijnen, contouren, kleuren, vorm, textuur en/of materialen van uw product.

Hoe vraagt u modelbescherming aan?

Als u een model creëert dat aan de voorwaarden voldoet, d.w.z. dat het nieuw moet zijn en een eigen karakter karakter moet hebben, dan kunt u het laten registreren.

Wilt u uw model maar in één EU-land beschermen, dan moet u het door het nationaal bureau voor de intellectuele eigendom en laten registreren.

Doet u in meerdere landen zaken, dan kunt u uw model beter als geregistreerd gemeenschapsmodel registreren. U betaalt dan 350 euro voor vijf jaar bescherming. U moet de modelregistratie aanvragenDeze link brengt u naar een andere website bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) bg Deze link brengt u naar een andere website .

Volstaat voor u een kortere beschermingstermijn, bijvoorbeeld drie jaar, dan kunt u afzien van registratie en in plaats daarvan gebruikmaken van het ongeregistreerd gemeenschapsmodel. Dat kost niets. Een ongeregistreerd gemeenschapsmodel beschermt uw model vanaf het moment dat het bekend wordt. Na drie jaar verstrijkt de beschermingstermijn. U kunt die niet verlengen.

Meer informatie over de beste modelbeschermingsvariant voor u vind u op de website van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) bg Deze link brengt u naar een andere website .

Modellen krijgen niet alleen modelbescherming, maar vallen ook onder het auteursrecht mits ze: zowel een oorspronkelijk karakter ( auteursrecht) als een nieuw en eigen karakter (modellenrecht) hebben.

De auteursrechtelijke bescherming begint in dat geval onmiddellijk te lopen, vanaf het moment waarop u het model heeft maakt, zonder dat er enige vorm van registratie nodig is.

Voorbeeld

Kristel, een modeontwerper in Estland die haar kleding ook in Letland en Litouwen verkoopt, ontwerpt een nieuwe cocktailjurk. Ze wil haar creatie beschermen om te voorkomen dat haar concurrentie die namaakt. Daarom besluit ze deze te registreren. Kristel weet dat haar nieuwe jurk als niet-geregistreerd gemeenschapsmodel beschermd is, maar ze weet ook dat deze vorm van bescherming beperkt is. De bescherming geldt alleen bij opzettelijke namaak van de jurk, niet als iemand anders onafhankelijk tot een soortgelijk ontwerp komt. Omdat ze heel wat tijd in die jurk heeft gestoken en ze er heel wat denkt te kunnen verkopen (ook in Letland en Litouwen), kiest ze voor bescherming als geregistreerd gemeenschapsmodel. Dat kost 350 euro voor vijf jaar, met mogelijkheid tot verlenging om de vijf jaar tot 25 jaar in totaal.

Voor internationale bescherming buiten de EU moet u uw model laten registreren door de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom en es fr . Die beschermt uw rechten in 67 landen en .

Meer informatie over de lidstaten vindt u hieronder.

Kies een land

Zie ook

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Europese IER-helpdesk

Gratis advies en opleiding over beheer van intellectuele eigendom voor door de EU gecofinancierde projecten of transnationale zakelijke overeenkomsten.

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Deze bladzijde delen: