Utolsó frissítés: 26/08/2022

Formatervezésiminta-oltalom

Az Ön jogai

A formatervezési minta kizárólagos jogot (a szellemitulajdon-jog jogosultjai mindenki másnak megtilthatják a szóban forgó szellemi tulajdon felhasználását) biztosít Önnek az adott dizájn (minta) hasznosítására , ami magában foglalja annak a terméknek az előállítását, forgalomba hozatalra való felkínálását, forgalomba hozatalát, behozatalát, kivitelét és használatát, amelyben a minta megtestesül, illetve amelyre a mintát alkalmazzák. Harmadik felek akkor használhatják termékeikhez az Ön dizájnját, ha Ön engedélyt ad rá.

Mire vonatkozik a formatervezésiminta-oltalom?

Formatervezésiminta-oltalmat akkor érdemes kérni, ha Ön gondoskodni szeretne arról, hogy terméke egészének vagy egy részének megjelenése jogi védelmet élvezzen. A dizájn a termék rajzolatának, a körvonalainak, színeinek, alakjának, felületének, illetve a felhasznált anyagok jellegzetességeinek az eredménye.

Hogyan lehet jogi védelmet kérni a dizájnra?

Ha az Ön dizájnja megfelel a formatervezésiminta-oltalom feltételeinek, azaz új és egyéni jelleggel bír, akkor jogi védelemben részesülhet, de ehhez Önnek bejelentést kell benyújtania.

Ha Önnek az EU-országok egyikében van csak szüksége a dizájn védelmére, a bejelentést az adott tagállam szellemi tulajdonnal foglalkozó hivatalához en kell benyújtania.

Ha az Ön vállalkozói tevékenysége több országra is kiterjed, dizájnját lajstromozott közösségi formatervezési mintaként elismertetve részesítheti oltalomban. A formatervezési mintát az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO) bg Külső honlaphoz vezető link kell bejelenteniKülső honlaphoz vezető link , és az 5 évre szóló jogi oltalomért 350 eurót kell fizetni.

Ha dizájnjának uniós szintű védelmére csak rövid ideig, például 3 évig van szüksége, lehetősége van arra, hogy dizájnjának bejelentés helyett nem lajstromozott közösségi formatervezési minta alkalmazásával biztosítson oltalmat. Ebben az esetben nem kell sem bejelentést benyújtania, sem díjat fizetnie. A lajstromozás nélkül oltalomban részesülő közösségi minta a dizájnt a nyilvánosságra hozatal napjától részesíti oltalomban. Az oltalom, ha lejár, nem újítható meg.

Az Önnek megfelelő eljárásról az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) honlapján bg Külső honlaphoz vezető link , a formatervezési mintákról szóló oldalon olvashat bővebben.

A formatervezésiminta-oltalmon kívül a minták a szerzői jog oltalmát is élvezhetik, ha mindkét oltalom feltételeinek megfelelnek: a szerzői jog esetében ez az eredetiség, a formatervezésiminta-oltalmi jog esetébenez az újdonság és az egyéni jelleg.

Ha Ön eredeti dizájnt alkot, a szerzői jogi oltalom a mű létrehozásának pillanatától kezdve életbe lép, anélkül, hogy szükség lenne a dizájn bejelentésére.

Konkrét eset

Kristel Észtországban élő szabó, aki Lettországban és Litvániában is ad el ruhákat. Úgy dönt, hogy az általa tervezett új kisestélyire jogi oltalmat igényel, hogy versenytársai ne másolják le a ruhát, ezért formatervezésiminta-oltalmi bejelentést nyújt be. Kristel tudja, hogy ruháját ingyen is oltalomban részesítheti (lajstromozás nélkül oltalomban részesülő minta), de azzal is tisztában van, hogy ennek az oltalomtípusnak milyen korlátai vannak: az oltalom védelmet nyújt a ruha szándékos lemásolása ellen, de hasonló dizájn független kidolgozását nem akadályozza meg. Mivel a kisestélyi megalkotása sok idejébe került, és Kristel úgy gondolja, hogy terméke (Lettországban és Litvániában is) sikeres lesz, a lajstromozott közösségi minta oltalmát választja. Ez 350 euróba kerül és 5 évre szól, lejárata után ötévente, legfeljebb 25 évig megújítható.

Ha Ön az EU határain túlmutató nemzetközi védelmet szeretne, dizájnját a Szellemi Tulajdon Világszervezeténél (WIPO) en es fr kell bejelentenie en es fr . Az így szerzett oltalom 67 országra en terjed ki.

A tagállami információkhoz itt lehet hozzáférni:

Ország kiválasztása

Kapcsolódó weboldalak

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Európai IPR Helpdesk

Szellemi tulajdon kezelésével kapcsolatos ingyenes tanácsadás és képzés uniós társfinanszírozású projektek megvalósításához és transznacionális partnerségi megállapodások megkötéséhez

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: