Utolsó frissítés: 30/11/2021

Ideiglenes szolgáltatásnyújtás iránti kérelem

Ha Ön egy másik uniós tagállamba költözik, és ott ideiglenesen szabályozott szolgáltatásokat szeretne nyújtani, akkor ehhez előzetes írásbeli nyilatkozatot kell tennie. A nyilatkozatot a szolgáltatásnyújtás első napja előtt írásban kell benyújtani. A nyilatkozat – annak benyújtásától számítva – egy évig érvényes.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani?

Ha szükség van nyilatkozatra, akkor azt közvetlenül a fogadó ország illetékes hatóságához kell benyújtania. (Azt, hogy az érintett országban az Ön szakmájával kapcsolatos kérdésekben pontosan mely hatóság az illetékes, az ottani nemzeti kapcsolattartási ponttólen tudhatja meg.)

A nyilatkozatban a következő információkat kell megadnia:

Ha első alkalommal nyújt be nyilatkozatot vagy ha a korábbi nyilatkozatához képest helyzete megváltozott, akkor az alábbi igazoló dokumentumokat is mellékelnie kell:

Előfordulhat, hogy a szakmájától és a választott uniós tagállamtól függően Önnek más és más dokumentumokat kell benyújtania. Az a hatóság, amely a fogadó országban az Ön szakmája tekintetében illetékes, felvilágosítással tud szolgálni arról, hogy ott milyen típusú dokumentumokat kell benyújtania.

Mi történik, miután benyújtotta a nyilatkozatot?

Az esetek többségében nincs határidőhöz kötve, hogy a munkavállalás előtt pontosan mikor kell benyújtania nyilatkozatát a fogadó ország hatóságának (bármikor megteheti, még ha nem is biztos abban, hogy végül munkát fog ott vállalni). A nyilatkozat benyújtása után rögtön gyakorolhatja szakmáját.

Figyelmeztetés

Ha az Ön szabályozott szakmája az egészségügyi vagy biztonsági ágazathoz tartozik, és nem vonatkozik rá a feltétel nélküli elismerésen, akkor előfordulhat, hogy a fogadó országnak ellenőriznie kell az Ön képesítéseit, mielőtt Ön elkezdhetne dolgozni. Ebben az esetben munkavállalás előtt várja meg a hivatalos engedélyt.

A nyilatkozatot Önnek minden évben meg kell újítania, ha továbbra is ideiglenes szolgáltatásokat kíván nyújtani a fogadó országban.

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: