Utolsó frissítés: 09/07/2020

Ideiglenes szolgáltatásnyújtás iránti kérelem

Önt is érinti a brexit?

Az ezen az oldalon ismertetett szabályok és feltételek továbbra is alkalmazandók az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós polgárokra, illetve az EU-ban tartózkodó brit állampolgárokra.

Az ideiglenes és alkalmi szolgáltatásnyújtásra vonatkozó, 2020. december 31. előtt benyújtott előzetes nyilatkozatok 2021. január 1-jével érvényüket vesztik.

Ha Ön problémába ütközik jogainak érvényesítése során, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba.

Ha Ön egy másik uniós tagállamba költözik, és ott ideiglenesen szabályozott szolgáltatásokat szeretne nyújtani, akkor ehhez előzetes írásbeli nyilatkozatot kell tennie. A nyilatkozatot a szolgáltatásnyújtás első napja előtt írásban kell benyújtani. A nyilatkozat – annak benyújtásától számítva – egy évig érvényes.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani?

Ha szükség van nyilatkozatra, akkor azt közvetlenül a fogadó ország illetékes hatóságához kell benyújtania. (Azt, hogy az érintett országban az Ön szakmájával kapcsolatos kérdésekben pontosan mely hatóság az illetékes, az ottani nemzeti kapcsolattartási ponttólen tudhatja meg.)

A nyilatkozatban a következő információkat kell megadnia:

Ha első alkalommal nyújt be nyilatkozatot vagy ha a korábbi nyilatkozatához képest helyzete megváltozott, akkor az alábbi igazoló dokumentumokat is mellékelnie kell:

Előfordulhat, hogy a szakmájától és a választott uniós tagállamtól függően Önnek más és más dokumentumokat kell benyújtania. Az a hatóság, amely a fogadó országban az Ön szakmája tekintetében illetékes, felvilágosítással tud szolgálni arról, hogy ott milyen típusú dokumentumokat kell benyújtania.

Mi történik, miután benyújtotta a nyilatkozatot?

Az esetek többségében nincs határidőhöz kötve, hogy a munkavállalás előtt pontosan mikor kell benyújtania nyilatkozatát a fogadó ország hatóságának (bármikor megteheti, még ha nem is biztos abban, hogy végül munkát fog ott vállalni). A nyilatkozat benyújtása után rögtön gyakorolhatja szakmáját.

Ha az Ön szabályozott szakmája az egészségügyi vagy biztonsági ágazathoz tartozik, és nem vonatkozik rá a feltétel nélküli elismerésen, akkor előfordulhat, hogy a fogadó országnak ellenőriznie kell az Ön képesítéseit, mielőtt Ön elkezdhetne dolgozni. Ebben az esetben munkavállalás előtt várja meg a hivatalos engedélyt.

A nyilatkozatot Önnek minden évben meg kell újítania, ha továbbra is ideiglenes szolgáltatásokat kíván nyújtani a fogadó országban.

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Oldal megosztása: