Utolsó frissítés: 26/04/2019

Ideiglenes szolgáltatásnyújtás iránti kérelem

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

Ha Ön egy másik uniós tagállamba költözik, és ott ideiglenesen szabályozott szolgáltatásokat szeretne nyújtani, akkor ehhez előzetes írásbeli nyilatkozatot kell tennie. A nyilatkozatot a szolgáltatásnyújtás első napja előtt írásban kell benyújtani. A nyilatkozat – annak benyújtásától számítva – egy évig érvényes.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani?

Ha szükség van nyilatkozatra, akkor azt közvetlenül a fogadó ország illetékes hatóságához kell benyújtania. (Azt, hogy az érintett országban az Ön szakmájával kapcsolatos kérdésekben pontosan mely hatóság az illetékes, az ottani nemzeti kapcsolattartási ponttólen tudhatja meg.)

A nyilatkozatban a következő információkat kell megadnia:

Ha első alkalommal nyújt be nyilatkozatot vagy ha a korábbi nyilatkozatához képest helyzete megváltozott, akkor az alábbi igazoló dokumentumokat is mellékelnie kell:

Előfordulhat, hogy a szakmájától és a választott uniós tagállamtól függően Önnek más és más dokumentumokat kell benyújtania. Az a hatóság, amely a fogadó országban az Ön szakmája tekintetében illetékes, felvilágosítással tud szolgálni arról, hogy ott milyen típusú dokumentumokat kell benyújtania.

Mi történik, miután benyújtotta a nyilatkozatot?

Az esetek többségében nincs határidőhöz kötve, hogy a munkavállalás előtt pontosan mikor kell benyújtania nyilatkozatát a fogadó ország hatóságának (bármikor megteheti, még ha nem is biztos abban, hogy végül munkát fog ott vállalni). A nyilatkozat benyújtása után rögtön gyakorolhatja szakmáját.

Ha az Ön szabályozott szakmája az egészségügyi vagy biztonsági ágazathoz tartozik, és nem vonatkozik rá a feltétel nélküli elismerésen, akkor előfordulhat, hogy a fogadó országnak ellenőriznie kell az Ön képesítéseit, mielőtt Ön elkezdhetne dolgozni. Ebben az esetben munkavállalás előtt várja meg a hivatalos engedélyt.

A nyilatkozatot Önnek minden évben meg kell újítania, ha továbbra is ideiglenes szolgáltatásokat kíván nyújtani a fogadó országban.

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: