Utolsó frissítés: 14/12/2022

A vasúton utazók jogai

A vasúti utasok jogaira vonatkozó uniós szabályok az Európai Unión belüli vasúti járatokon alkalmazandók, és az általuk biztosított jogok általában az összes vasútvonalon és vonatjáraton megilletik az utasokat.

Figyelmeztetés

Az EU-országok dönthetnek úgy, hogy mentességet biztosítanak e követelmények alól egyes járatok számára. Mentességet lehet biztosítani a városi, elővárosi, regionális és belföldi távolsági vonatok, valamint azon nemzetközi járatok esetében, amelyek indulási vagy célállomása az EU határain kívül van. Érdemes erről a vonatjegy megváltása előtt tájékozódni.

A vasúttársaságnak vagy a menetjegy-értékesítőnek kötelessége egyértelmű tájékoztatást adni jegyvételkor utasnak:

Az utazás során a vonat üzemeltetőjének tájékoztatást kell adnia a fedélzeti szolgáltatásokról, az esetleges késésekről, a biztonsági és az üzembiztonsági tudnivalókról, valamint a csatlakozásokról. Ha járata kimarad vagy késik, a vasúttársasság köteles Önt idejében tájékoztatni a helyzetről, illetve az Ön jogairól és kötelezettségeiről.

Milyen probléma merült fel?

Hogyan szerezhet érvényt jogainak?

Ha Ön úgy érzi, jogai csorbát szenvedtek, először a vasúttársaságnál kell panasz tennie. A vasúttársaság köteles 1 hónapon belül válaszolni Önnek. Ha a vasúttársaság nem válaszol Önnek egy hónapon belül, vagy ha Ön nem elégedett a kapott válasszal, panaszt tehet a lakhelye szerinti ország illetékes nemzeti hatóságánál en . Az illetékes nemzeti hatóság nem kötelező erejű jogi véleményben tájékoztatnia Önt arról, hogyan járjon el a továbbiakban a panasza ügyében.

A vasúttársasággal fennálló vitáját peren kívüli eljárás keretében vagy alternatív vitarendezési szervhez fordulva is rendezheti. Ha Ön online vásárolta a jegyet, panaszát az online vitarendezési platformon keresztül is benyújthatja. Az alternatív vitarendezési szervek szolgáltatásait és az online vitarendezési platformot csak uniós lakosok vehetik igénybe.

Ha Ön úgy dönt, hogy hivatalos jogi eljárást indít, az uniós jog értelmében lehetősége van arra, hogy kártérítési igényét a kis értékű követelések európai eljárása keretében nyújtsa be. Annak az országnak a bíróságaihoz is fordulhat az üggyel, ahol a vasúti társaság be van jegyezve. Vasúti társaság ellen tagállami bíróság előtt keresetet indítani meghatározott időkeretek között lehet, melyek az elévülésre vonatkozó nemzeti szabályokkal összhangban vannak meghatározva minden egyes uniós országban.

Önnek arra is lehetősége van, hogy utasjogokkal kapcsolatos problémájával a helyi Európai Fogyasztói Központhoz forduljon segítségért és tanácsért.

Törölt járat

Ha az Ön vonatjárata kimarad, és ezért több mint 60 perces késéssel érkezik meg a célállomásra, Önnek joga van ahhoz, hogy:

Ha Ön úgy dönt, hogy továbbutazik, ahogy tervezte, vagy elfogadja, hogy a vasúttársaság más módon juttassa el úti céljába, Ön az alábbiak szerinti kártérítésre is jogosult lehet:

Kártérítés – járattörlés

Nem jár azonban kártérítés akkor, ha:

Késés

Ha arról tájékoztatják Önt, hogy a vonat legalább 1 órás késéssel fog megérkezni arra az állomásra, ahova utazik, Ön jogosult arra, hogy:

Ha Ön úgy dönt, hogy továbbutazik, ahogy tervezte, vagy elfogadja, hogy a vasúttársaság más módon juttassa el úti céljába, Ön az alábbiak szerinti kártérítésre is jogosult lehet:

Kártérítés – járatkésés

Nem jár azonban kártérítés akkor, ha:

Elveszett, megrongálódott vagy késve érkező poggyász

A vonatra a könnyen kezelhető útipoggyászt (és állatokat) felviheti magával az utas. A nehezen kezelhető, például terjedelmes tárgyakat vagy az olyan állatokat, amelyek zavarhatnak más utasokat, terhére lehetnek vagy kárt okozhatnak más utasoknak, feladott poggyászként kell szállítani (a vasúttársaság általános szállítási feltételeivel összhangban). Ezek a tárgyak, illetve állatok a vonat poggyászkocsijában kapnak helyet.

Ha feladott poggyásza eltűnik vagy megrongálódik az utazás során, Ön kártérítésre jogosult, kivéve ha a poggyász nem volt megfelelően csomagolva, vagy nem volt alkalmas a szállításra. Önnek akkor is joga van kártérítésre, ha feladott poggyásza késve érkezik, kivéve, ha a késés az Ön hibájából, vagy a vasúttársaság hatáskörén kívül álló körülmények miatt történt.

A kártérítés összege:

Ha az utas vonatbalesetben megsérül vagy életét veszti, az elveszett vagy megrongálódott kézipoggyász után 1400 euróig terjedő kártérítés jár az utasnak, illetve eltartott hozzátartozóinak (ez a szabály azokra az állatokra is kiterjed, amelyeket az utasok magukkal visznek).

Ön vonatbalesetben sérülést szenvedett

Ha az utas vonatbalesetben megsérül, kártérítés illeti meg őt, melyből legkésőbb 15 nappal a baleset után előleget kell kapnia, a rá háruló azonnali kiadások fedezésére.

Az Ön hozzátartozója vonatbalesetben életét vesztette

Ha az utas vonatbalesetben életét veszti, eltartott hozzátartozóit kártérítés illeti meg, melyből legkésőbb 15 nappal a baleset után előleget kell kapniuk, a rájuk háruló azonnali kiadások fedezésére. A fizetendő előleg összege legalább 21000 euró az egyes áldozatok esetében.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: