Utolsó frissítés: 24/01/2019

A vasúton utazók jogai

Amikor Ön megveszi vonatjegyét, nem számolhatnak fel Önnek magasabb árat az állampolgársága vagy a jegyvásárlás helye alapján.

Az utasjogok az EU területén alapesetben az összes vonatúton és minden vasúti szolgáltatás igénybevételekor megilletik Önt.

Az európai országok maguk dönthetnek arról, hogy ezeket a jogokat a belföldi (városi, elővárosi, regionális stb.) vonatokon is bevezetik-e vagy sem; ugyanez vonatkozik azokra a nemzetközi vonatokra, amelyek indulási vagy célállomása az EU határain kívül van.

Ha járata késik, vagy törölték azt

Ha vonatja kimarad vagy késik, Önnek mindenképp joga van arra, hogy amíg a vonatra várakozik, megfelelő tájékoztatást kapjon a helyzetről.

Ha azt az információt kapja, hogy a vonat legalább 1 órás késéssel fog megérkezni arra az állomásra, ahova Ön utazik, Ön jogosult arra, hogy:

Ha Ön úgy dönt, hogy továbbutazik, ahogy tervezte, vagy elfogadja, hogy a vasúttársaság más módon juttassa el úti céljába, Ön az alábbiak szerinti kártérítésre is jogosult lehet:

Nem jár azonban kártérítés akkor, ha:

Ha Ön úgy érzi, jogai csorbát szenvedtek, panaszt emelhet a vasúttársaságnál. A vasúttársaság köteles 1 hónapon belül válaszolni Önnek.

Ha nem elégedett a válaszukkal, panaszával az ország illetékes nemzeti szervéhezpdfen [111 kB] fordulhat.

Mit tehet, ha feladott poggyásza eltűnt vagy megrongálódott az úton?

Ha feladott poggyásza eltűnt vagy megrongálódott az utazás során, Ön kártérítésre jogosult, kivéve ha a poggyász nem megfelelően volt csomagolva, vagy mérete vagy más különleges tulajdonsága miatt nem volt alkalmas a szállításra.

A kártérítés összege:

Ha az utas vonatbalesetben megsérül vagy meghal, az elveszett vagy megrongálódott kézipoggyász után (akár feladott csomag, akár nem) 1500 euróig terjedő kártérítés jár az utasnak, illetve eltartott hozzátartozóinak.

Sérülés és halál

Ha az utas vonatbalesetben megsérül vagy meghal, kártérítés illeti meg őt, illetve hozzátartozóit, melyből legkésőbb 15 nappal a baleset után előleget kell kapnia/kapniuk a rá, illetve hozzátartozóira háruló azonnali kiadások fedezésére.

Halál esetén az előleg személyenként minimum 21 000 euró.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: