A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 12/04/2017

Közúti közlekedési szabályok és közlekedésbiztonság

Az Európai Unióban országról országra különböznek a közúti közlekedési és biztonsági szabályok. Érdemes tehát utánanézni, milyen országspecifikus szabályok hatályosak az egyes EU-tagállamokban. Íme néhány példa:

 • Az EU teljes területén mindegyik jármű esetében kötelező a biztonsági öv használata, ideértve a turistabuszokat és a minibuszokat is.
 • A gyermekek számára megfelelő gyermekbiztonsági rendszerekről kell gondoskodni a személy- és tehergépkocsikban, valamint lehetőség szerint más járművekben is.
 • A legtöbb uniós országban tilos vezetés közben kihangosító, illetve hangvezérlés nélkül mobiltelefont használni.
 • A megengedett legmagasabb véralkoholszint tekintetében eltérések vannak az egyes országok között – egyes tagállamok egyáltalán nem engedélyezik, hogy a sofőr alkoholfogyasztás után a volán mögé üljön.
 • A különböző típusú utakon és a különböző járművekre vonatkozóan EU-szerte más-más sebességkorlátozás van hatályban.
 • A gépkocsik és a kerékpárok biztonsági berendezései tekintetében is eltérő előírások vannak érvényben a különböző EU-tagállamokban.
 • Egyes országokban kötelező a nappali menetjelző lámpák és/vagy a téli gumiabroncsok használata.
 • Cipruson, az Egyesült Királyságban, Írországban és Máltán az úttest bal oldalán kell közlekedni.

A közúti közlekedésbiztonság javítása érdekében az EU számos intézkedést hozott, így például megszigorította a felelősségre vonásra vonatkozó szabályokat azoknak a közlekedési jogsértéseknek az esetében, melyeket az uniós polgárok másik EU-tagállam területén követnek el. (Kivételt képez ezalól Dánia, az Egyesült Királyság és Írország, ezekben az országokban ugyanis nem hatályosak a szabályok.) Ez azt jelenti, hogy ha Ön gépkocsijával egy másik EU-ország területén áthágja a közlekedési szabályokat, a kiszabott bírságot be fogják Öntől hajtani a lakhelyén.

Töltse le az „Utazás külföldre" mobilalkalmazást, melynek segítségével könnyen és gyorsan tájékozódhat a helyi közúti közlekedési szabályokról és tudnivalókról, bármerre jár is az EU-ban.

Ha Ön másik EU-országba utazik, feltétlenül gondoskodjon arról, hogy rendelkezzen a célország területén is érvényes biztosítással.

További információk:

Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz