Utolsó frissítés: : 14/09/2018

Vásárlói garancia

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az uniós jogszabályok hatálya 2019. március 30-tól nem terjed ki az Egyesült Királyságra, kivéve, ha a megerősített kilépési megállapodás más időpontról rendelkezik vagy ha az Európai Tanács és az Egyesült Királyság egyhangúlag úgy dönt, hogy meghosszabbítja a kétéves tárgyalási időszakot. Arról, hogy a kilépés milyen jogi következményekkel jár a vállalkozásokra nézve, itt olvashat bővebben:

Ha az Ön cége az interneten vagy valamilyen más, távértékesítésre alkalmas eszköz használatával (pl. telefonon vagy csomagküldő kereskedelem révén) vagy üzlethelyiségen kívül (házaló kereskedés útján) értékesít árut vagy szolgáltatást, vevőjének joga van arra, hogy a vásárlás időpontjától számított 14 napon belül elálljon a vásárlástól és visszaküldje a megvásárolt árut, illetve lemondja a megrendelt szolgáltatást. Ez az ún. gondolkodási, illetve elállási idő. Ezen az időszakon belül a vásárlónak nem kell megindokolnia, miért lép vissza a vásárlástól.

Az uniós jog értelmében továbbá a kereskedőnek kétéves (jogszabály által előírt) szavatosságot kell nyújtania a vásárlónak arra az esetre, ha a termék hibás, vagy nem felel meg a termékleírásnak, vagy ha a jellemzői eltérnek a hirdetésben szereplő vagy a vásárlónak bemutatott termék jellemzőitől. Egyes országokban azonban ennél hosszabb szavatossági időtartam van előírva.

A kereskedő értékesítés utáni felelőssége – hibás termék

Ha a kötelező szavatosság ideje alatt kiderül, hogy a termék hibás vagy nem felel meg a termékleírásnak, illetve a jellemzői eltérnek a hirdetésben szereplő vagy a vásárlónak bemutatott termék jellemzőitől, a terméket értékesítő kereskedő ezért felelősséggel tartozik. Egyes országokban a gyártó vagy az importőr is felelősségre vonható ilyen esetben.

Mikor tarthat igényt a vásárló jogorvoslatra?

Ne feledje, hogy a vállalkozásokat kötik azok a nyilvános állítások, melyeket a termékeikkel kapcsolatban (különösen a hirdetésekben vagy a címkéken) közzétesznek.

Ha Ön kiskereskedő, az uniós jog értelmében szavatosságot kell vállalnia termékeiért, és orvosolnia kell a problémát, ha az Ön által eladott termék:

Ha egy cég tájékoztatta vásárlóit a megvételre kínált termék minőségi hibáiról, a vásárlók nem élhetnek panasszal a tudomásukra hozott hibákkal kapcsolatban.

Mire tarthat igényt a vásárló?

A vásárlónak, ha hibás terméket kapott, joga van kérni a kereskedőtől, hogy térítésmentesen (a posta-, munkaerő- és anyagköltségek stb. felszámítása nélkül):

A termék javítása vagy cseréje

Az országok többségében ún. jogorvoslati hierarchia van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a vásárlónak először a termék javítását kell kérnie, illetve a cseréjét, ha a javításra nincs lehetőség (mert például túl költséges lenne). A kereskedőnek gondoskodnia kell a termék javításáról vagy cseréjéről észszerű határidőn belül és anélkül, hogy ezzel jelentős kényelmetlenséget okozna a vásárlónak.

Árkedvezmény vagy a vételár teljes megtérítése

A vevő további lehetőségként igényt tarthat árkedvezményre, illetve a vételár teljes megtérítésére, ha a termék javítása vagy cseréje:

Kiegészítő garanciák

Az Ön vállalkozásának természetesen jogában áll, hogy kiegészítő garanciát (kereskedelmi jótállást) nyújtson termékeire, melynek költségét beépítheti a termék árába vagy külön felszámíthatja. Ez a jótállás nem helyettesítheti azonban a jogszabály által előírt, legalább kétéves szavatosságot, és Önnek tájékoztatnia kell vevőjét, hogy a cég által kínált kereskedelmi jótállás nincs hatással a kötelező törvényi garanciára.

A kötelező szavatossághoz és a kereskedői jótálláshoz fűződő jog érvényesítése az EU-ban

Az egyes tagországok szavatosságra, illetve jótállásra vonatkozó végrehajtási szabályai némileg eltérnek egymástól. Az alábbi linkre kattintva utána tud nézni annak, hogy az Ön országában milyen konkrét rendelkezések vannak hatályban a kötelező, illetve a pluszban nyújtható kereskedelmi termékgaranciára.

Ország kiválasztása

* A tagállami hatóságok még nem bocsátották rendelkezésünkre a vonatkozó információkat.

Consumer Law Ready

A Consumer Law Ready egy uniós szintű program, amely ingyenes képzéseket kínál a fogyasztói jog témájában mikrovállalkozások, illetve kis- és középvállalkozások részére. A program mindegyik uniós országban kínál képzéseket annak érdekében, hogy a kisvállalkozások munkatársai EU-szerte képben legyenek a fogyasztóvédelmi jogot illetően.

Ha nem kíván képzésen részt venni, hanem saját tempójában szeretné elsajátítani a szükséges ismereteket, iratkozzon fel a kezdeményezés portáljáraen, hogy hozzá tudjon férni a tananyaghoz. Ebben az esetben elektronikus tesztet kell kitöltenie, és a tudásanyag megszerzéséről tanúsítványt fog kapni.

Látogasson el a Consumer Law Ready portáljáraen, ahol megtudhatja, hogyan tud feliratkoznien.

Kapcsolódó témák

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Helyi vállalkozástámogatás - Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: