Utolsó frissítés: 01/04/2022

Vészhelyzetek

Koronavírus: Az utazás biztonságos újraindítása

112: az egységes európai segélyhívószám

A 112-es európai segélyhívószám az EU teljes területéről mind vezetékes, mind mobiltelefonról ingyenesen hívható. Aki ezt a számot tárcsázza, annak hívása azonnal a segélyszolgálatokhoz – a mentőkhöz, a rendőrséghez, illetve a tűzoltósághoz – fut be.

Az egységes európai segélyhívószám nem váltja fel a tagállami segélyhívószámokat, hanem ezekkel együtt áll a segítségre szorulók rendelkezésére. A tagállami telefonszámokkal ellentétben azonban a 112 az egyetlen olyan segélyhívószám, amelyet feltárcsázva az összes EU-tagországból el lehet érni a segélyszolgálatokat.

Konkrét eset

Katasztrófamegelőzés

Jórgosz görög állampolgár, aki Lisszabonba költözött, hogy ott folytassa tanulmányait. Röviddel a beköltözése után tűz ütött ki lisszaboni lakásában. Jórgosz nem ismerte a helyi segélyhívószámokat, de eszébe jutott, hogy a 112-es számot – hazájához, Görögországhoz, és a többi uniós tagállamhoz hasonlóan – Portugáliában is használhatja. Felhívta hát a 112-t. Hívását azonnal fogadták, s a lisszaboni segélyszolgálatok munkatársai rögtön kiküldték a tűzoltókat Jórgosz lakásához.

Ha Ön az EU területén másik országba utazik, ne felejtse el magával vinni az európai egészségbiztosítási kártyáját. Ha kinttartózkodása során sürgősségi egészségügyi ellátásra van szüksége, az európai egészségbiztosítási kártya révén le tudja egyszerűsíteni az ezzel járó ügyintézést, és vissza tudja igényelni az állami egészségügyi ellátásra kifizetett költségeket.

116 000: a gyermekek eltűnésének bejelentésére szolgáló forródrót

Azok a szülők, akiknek a gyermeke eltűnik a lakóhelyük szerinti vagy valamelyik másik EU-országban, segítséget kérhetnek a 116 000-s telefonszámon, a gyermekek eltűnésének bejelentésére szolgáló forródróton. A 116 000-s hívószámot mind a 27​ uniós országból fel lehet tárcsázni.

A gyermekek eltűnésének bejelentésére szolgáló forródrót munkatársai tanácsokkal is szolgálnak és támaszt is nyújtanak a gyermek hozzátartozói számára.

Konkrét eset

Gyermek eltűnésének bejelentése

Egy német házaspár, Andreas és Kirsten Franciaországba utazott, ahová magukkal vitték lányukat is. A szülők teljesen kétségbeestek, amikor gyermekük a kinttartózkodás során eltűnt. A kislányt órák múlva sem sikerült megtalálniuk. Az eltűnést bejelentették a rendőrségen, de eszükbe jutott az is, hogy Németországban milyen telefonszámon lehet hasonló esetben segítséget kérni. Mivel tudták, hogy a 116 000-s forródrótot Franciaországban is fel lehet hívni, tárcsázták a számot, és tanácsot kaptak azt illetően, hogyan járjanak el a francia hatóságoknál.

Gyakran feltett kérdések

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: