Utolsó frissítés: 17/06/2022

Tartózkodási jog

Oldalainkon minden szükséges információt megtalálhatnak azok a munkavállalók, diákok, nyugdíjasok és álláskeresők, akik valamelyik uniós ország állampolgáraként egy másik EU-országban szeretnének élni. Milyen jogok illetik meg Önt a fogadó országban? Milyen adminisztratív teendői vannak, ha egy másik EU-tagországban kíván letelepedni?

Válassza ki, melyik állítás igaz Önre:

Valamelyik európai uniós ország állampolgáraként (vagyis uniós polgárként) Önnek joga van ahhoz, hogy egy másik uniós tagországba költözzön, ott munkát vállaljon, tanulmányokat folytasson, állást keressen, vagy nyugdíjasként ott letelepedjen.

Érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél birtokában Önnek joga van legfeljebb három hónapig egy másik EU-országban tartózkodni anélkül, hogy ott letelepedne. Előfordulhat azonban, hogy tájékoztatnia kell ottlétéről a fogadó ország hatóságait. Ha három hónapnál tovább kíván maradni, a fogadó ország megkövetelheti Öntől, hogy jelentkezzen be az illetékes szervnél.

Sok uniós tagállamban követelmény, hogy az ott tartózkodók mindig maguknál tartsák személyi igazolványukat vagy útlevelüket. Ha nem tudja magát igazolni, Önt ezekben az országokban pénzbüntetéssel lehet sújtani, sőt ideiglenesen őrizetbe is lehet venni, de kizárólag ebből az okból kifolyólag nem lehet visszatoloncolni a származási országába.

Nézzen utána, hogy a fogadó országban előírás-e, hogy mindig Önnél legyen a személyi igazolványa vagy az útlevele:

Ország kiválasztása

Ha Ön öt éven át megszakítás nélkül és jogszerűen tartózkodik valamelyik uniós országban, automatikusan jogot szerez arra, hogy határozatlan ideig ott éljen.

Ellenőrizze, milyen jogok illetik meg Önt egyéni helyzetétől függően:

Egy másik uniós országba szeretnék költözni a következő célból:

Munkavégzés

Tanulmányok folytatása

Nyugdíjba vonulás

Álláskeresés

Családegyesítés

Egyéb

Ha Ön nem uniós ország állampolgára, és munkavállalás vagy tanulmányok folytatása céljából el szeretne költözni valamelyik EU-országba, az ezzel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókért kérjük, látogasson el az EU bevándorlási portáljára en .

Uniós polgárok hozzátartozói

Oldal megosztása: