Laatste controle: 17/06/2022

Verblijfsrechten

Ontdek alles wat u moet weten over wonen in een ander EU-land, of u nu werkt, een studeert, gepensioneerd bent of een baan zoekt. En vooral: wat zijn uw rechten? Welke administratieve formaliteiten moet u vervullen?

Situatie kiezen

Als EU-burger hebt u het recht om naar een ander EU-land te gaan om er te wonen, te werken, te studeren, een baan te zoeken of met pensioen te gaan.

U kunt tot drie maanden zonder registratie verblijven in een ander EU-land, maar in sommige landen moet u wel uw aanwezigheid melden. De enige vereiste is een geldige nationale identiteitskaart of een geldig paspoort. Wilt u langer dan drie maanden blijven, dan moet u in veel gevallen uw verblijf registreren (meestal door inschrijving in de gemeente waar u woont).

In veel EU-landen moet u altijd een identiteitskaart of paspoort bij zich hebben. In sommige EU-landen kunt u een boete krijgen of worden aangehouden als u uw identiteitsbewijs niet bij zich heeft. U kunt alleen hierom echter niet het land worden uitgezet.

Controleer of u in uw gastland altijd een identiteitskaart of paspoort op zak moet hebben:

Kies een land

Als u vijf jaar na elkaar rechtmatig in een ander EU-land heeft gewoond, krijgt u er automatisch permanent verblijfsrecht.

Ga na wat uw rechten zijn, afhankelijk van uw situatie::

Ik wil verhuizen naar een ander EU-land om er:

werken

studeren

met pensioen gaan

een baan zoeken

me bij mijn gezin voegen

iets anders doen

Bent u geen burger en wilt u in de EU komen werken of studeren, dan vindt u alle praktische informatie op het EU-immigratieportaal en .

Verwanten die EU-burger zijn

Deze bladzijde delen: