Laatste controle: 26/08/2022

Auteursrecht

Uw rechten

Wanneer u een origineel literair, wetenschappelijk of artistiek werk maakt, zoals een gedicht, een artikel, een film, een lied of een beeldhouwwerk, dan bent u beschermd door het auteursrecht. Niemand anders heeft het recht om dat werk te publiceren of te reproduceren.

In de EU-landen (In dit geval de 27 EU-lidstaten) beschermt het auteursrecht uw intellectuele eigendom nog tot 70 jaar na uw overlijden, of 70 jaar na het overlijden van de langstlevende auteur, als het om een gezamenlijk werk gaat.

Buiten de EU kan die termijn variëren, maar in landen die de Berner Conventie en fr en fr en fr en fr hebben ondertekend, is het werk minstens 50 jaar na het overlijden van de auteur beschermd.

Moet u op een bepaald moment kunnen bewijzen dat uw werk bestaat, dan is het nuttig om het te registreren.

De auteursrechtelijke bescherming geeft u de volgende exclusieve rechten:

Hoe kunt u uw werk auteursrechtelijk beschermen

Maakt u literair, wetenschappelijk of artistiek werk, dan bent u automatisch auteursrechtelijk beschermd vanaf het moment dat u uw werk maakt. U hoeft dus geen formele procedure te volgen.

Het is misschien wel verstandig anderen te informeren dat u de auteur van het werk bent. U kunt een auteursrechtelijke mededeling aan uw werk toevoegen, zoals "Alle rechten voorbehouden" of het ©-symbool, samen met het jaar waarin het werk is gemaakt.

Voorbeeld

Tiago heeft een bakkerij in Portugal en wil voor zijn zaak een advertentie plaatsen in een plaatselijk tijdschrift. Hij heeft op een website een mooie foto van een traditioneel Portugees brood gevonden en wil die nu in zijn advertentie gebruiken. Voordat hij de advertentie naar het tijdschrift stuurt, merkt hij dat de foto auteursrechtelijk beschermd is en dat de maker geen toestemming geeft om de foto vrij te gebruiken. Tiago mag die foto dus niet op zijn website gebruiken. Wil hij toch een foto gebruiken zonder ervoor te betalen, dan moet hij zoeken naar afbeeldingen die niet auteursrechtelijk beschermd zijn en commercieel mogen worden gebruikt, zoals foto's in sommige online databanken. Als hij zo'n foto in zijn advertentie gebruikt, hoeft hij niemand om toestemming te vragen.

Meer informatie over de lidstaten vindt u hieronder.

Kies een land

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Europese IER-helpdesk

Gratis advies en opleiding over beheer van intellectuele eigendom voor door de EU gecofinancierde projecten of transnationale zakelijke overeenkomsten.

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Deze bladzijde delen: