Laatste controle: 01/04/2019

Een auto huren

Er gelden geen bijzondere EU-regels voor het huren van een auto. Maar wanneer u in een ander EU-land een auto huurt, heeft u wel de gebruikelijke rechten die iedere consument heeft. U heeft bijvoorbeeld:

Wanneer u een auto huurt, moet u onderscheid maken tussen autoverhuurbedrijven en bemiddelaars of tussenpersonen. De bemiddelaars leveren u zelf geen huurauto, maar boeken in uw naam bij het verhuurbedrijf. Bij een geschil is het verhuurbedrijf verantwoordelijk voor de nakoming van het contract, tenzij het contract anders bepaalt.

Beperkt recht op annulering

Huurt u online, telefonisch of via e-mail een auto in de EU, dan heeft u niet automatisch het recht om uw boeking te annuleren en uw geld terug te krijgen. Dit kan eventueel wel op grond van de voorwaarden van het verhuurbedrijf.

De EU-regels voor een bedenktijd van 14 dagen gelden niet voor autohuur.

Gelijke behandeling

Autoverhuurders mogen in elk EU-land andere eigen prijzen en voorwaarden vaststellen op basis van hun kosten en andere factoren. Maar de EU-regels staan niet toe onderscheid te maken op basis van uw nationaliteit of het land waar u woont, ongeacht of u online of bij het verhuurbedrijf zelf reserveert.

Voorbeeld

Stefanie wil een auto huren in Ierland. Op de website van het verhuurbedrijf staat dat de prijs 70 euro is.

Maar toen Stefanie het bedrijf vertelde dat ze in Duitsland woonde, schoot de prijs omhoog naar 140 euro. Volgens het bedrijf was dat omdat ze geen Ierse was.

Stefanie vond dat niet eerlijk en nam contact op met het Europees consumentencentrum, dat het autoverhuurbedrijf ervan wist te overtuigen hun beleid aan de Europese regels aan te passen.

Let goed op voor u boekt!

Zorg dat u de algemene voorwaarden begrijpt voor u een auto huurt. Kijk vooral naar de

verzekering

Elke autoverhuurder moet een verzekering bieden tegen wettelijke of burgerlijke aansprakelijkheid die geldig is in alle EU-landen. Deze verzekering moet zijn inbegrepen in de prijs.

Daarnaast kunt u vrijwillig nog andere verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld een inzittendenverzekering of een verzekering tegen voertuigschade, diefstal/inbraak, vandalisme en/of voor juridische bijstand.

Zorg dat u weet voor welke schade u verzekerd bent. Dit wordt doorgaans in de contractvoorwaarden vermeld.

Een auto huren en autorijden in een ander EU-land

Wilt u met uw huurauto ook naar andere landen dan waar u de auto huurt, dan moet u het verhuurbedrijf daarvan op de hoogte stellen bij de reservering. De verhuurder moet er dan namelijk voor zorgen dat u de juiste papieren en verzekering heeft en dat u ook in die andere landen beroep op een pechverhelpingsdienst kan doen.

Woont u in de EU en huurt u een auto buiten de EU, bijvoorbeeld in Zwitserland, dan gelden er speciale regels als u er in de EU mee rijdt.

Bent u van plan om met uw huurauto zowel in de EU als daarbuiten te rijden, bijvoorbeeld wanneer u van Zwitserland naar Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Italië rijdt, dan moet u dit van tevoren aan het verhuurbedrijf melden. Zij kunnen u dan een in de EU ingeschreven auto geven om aan de EU-douaneregels te voldoen. De meeste autoverhuurders in Zwitserland geven inwoners van de EU daarom een huurauto met een EU-kentekenplaat, maar informeer voor de zekerheid bij uw autoverhuurbedrijf.

Het verhuurbedrijf moet er ook voor zorgen dat de auto aan de douane- en verkeerswetgeving van het land van bestemming voldoet. Zo zijn in tal van landen winterbanden verplicht gedurende bepaalde maanden van het jaar.

Lees ook de verkeersveiligheidsinformatie als u met de auto in een ander land rijdt.

Rijbewijs: erkenning en geldigheid

Bent u van plan een auto in een ander EU-land te huren en te besturen, ga dan na of uw rijbewijs daar geldig is.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: