Laatste controle: 23/06/2022

Pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen

Biedt uw bedrijf een combinatie van twee of meer verschillende soorten reisdiensten aan, zoals vervoer met verblijf, een huurauto of onder bepaalde omstandigheden een andere toeristische dienst, dan heeft u bepaalde verplichtingen volgens de EU-regels voor pakketreizen. Deze regels gelden bij de verkoop van " pakketreizen" en " gekoppelde reisarrangementen".

Pakketreizen

Een pakketreis is de combinatie van ten minste twee verschillende soorten reisdiensten voor dezelfde reis of vakantie die onder één contract met één leverancier worden geboekt. Een pakketreis kan ook bestaan uit diensten geboekt bij verschillende leveranciers onder afzonderlijke contracten, op voorwaarde dat:

De combinatie van reisdiensten zoals accommodatie en een andere toeristische dienst (rondleiding met gids of toegang tot een concert) geldt alleen als pakketreis als de bijkomende dienst 25% of meer van de totale reiskosten bedraagt, of als die een noodzakelijk onderdeel van de reis is.

Informatie voor de klant

Voordat de overeenkomst van de pakketreis wordt afgesloten, moet u de klant alle noodzakelijke informatie geven, namelijk:

U moet klanten een link naar het standaardinformatieformulier (zie de bijlages bij de richtlijnDeze link brengt u naar een andere website ) sturen waarin uitgelegd staat dat ze een pakketreis aangeboden kregen en wat hun basisrechten zijn.

Contractvoorwaarden (zoals prijsverhogingen) wijzigen

Als een klant die een volledig reispakket heeft gekocht u daarover ruim van tevoren informeert, moet hij het volledige reispakket kunnen overdragen aan een andere persoon. Daarvoor mag u wel kosten in rekening brengen.

Waarschuwing

In verband met de coronapandemie kunt u een reispakket annuleren en uw klanten een voucher aanbieden als alternatief voor terugbetaling. U moet de klant echter wel de keuze geven tussen terugbetaling en een voucher.

Bescherming voor de klant (zoals alternatieve arrangementen, terugbetalingen, vergoedingen)

Als organisator bent u verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van alle diensten aangeboden in het reispakket. Als een reisdienst niet zoals afgesproken kan worden aangeboden, moet u in sommige gevallen een alternatief bieden zonder extra kosten voor de klant. De kans bestaat dat u ook een vergoeding moet betalen als de reisdiensten niet aan de afgesproken normen voldoen.

Waarschuwing

In sommige EU-landen is naast de organisator ook de retailer aansprakelijk, maar dat is afhankelijk van de plaats waar het reispakket wordt aangeboden.

Gekoppelde reisarrangementen

Gekoppelde reisarrangementen zijn reisdiensten die met afzonderlijke contracten bij verschillende verkopers worden gekocht, maar toch gekoppeld zijn. Ze worden als gekoppeld beschouwd wanneer één verkoper de boeking van de volgende dienst(en) op zich neemt en wanneer ze voor dezelfde reis of vakantie worden gekocht.

Het gaat alleen over gekoppelde reisarrangementen als de combinatie van alle reisdiensten geen reispakket vormt (zie hierboven) en de verkoper het volgende aanbiedt:

Een combinatie van een reisdienst (bijvoorbeeld verblijf) en een andere toeristische dienst (rondleiding met gids of toegang tot een concert) kan alleen als gekoppeld reisarrangement worden beschouwd als de extra dienst 25% of meer van de totale reiskosten bedraagt, of als een noodzakelijk onderdeel van de reis is.

U moet de klant een link naar het standaardinformatieformulier (Het standaardinformatieformulier vindt u in de bijlagen van de richtlijn (link onderaan de pagina).) bezorgen waarin uitgelegd staat dat hij/zij een gekoppeld reisarrangement aangeboden kreeg en wat zijn/haar basisrechten zijn.

Doorklikpakketten

Doorklikpakketten zijn onlineboekingen (vlucht, verblijf enz.) door klanten bij verschillende verkooppunten. Zulke boekingen worden ook als "pakketten" geclassificeerd zolang de eerste dienstverlener de naam, het e-mailadres en de betalingsgegevens van de klant doorgeeft aan de tweede dienstverlener en het tweede contract binnen 24 uur na het eerste contract afgesloten wordt.

Als de gegevens van de klant niet worden uitgewisseld tussen de dienstverleners, worden dergelijke boekingen beschouwd als een "gekoppeld reisarrangement".

Aansprakelijkheid voor boekingsfouten en verhaalrecht

Deze regels gelden bij de verkoop van pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen.

U bent aansprakelijk als een van de volgende situaties zich tijdens het boekingsproces voordoet:

U bent niet aansprakelijk voor boekingsfouten die door uw klanten gemaakt worden, die als onvermijdelijk worden beschouwd, of die het gevolg zijn van buitengewone omstandigheden.

U heeft het recht om verhaal te halen bij mede aansprakelijke derden indien u een vergoeding moest betalen, de prijs moest verlagen of andere verplichtingen moest nakomen.

Bescherming bij insolventie

Deze regels gelden bij de verkoop van pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen.

U moet de insolventiebescherming afsluiten in het EU-land waar u vast verblijft. De garantiegever (een reisgarantiefonds, een verzekeringsmaatschappij of een ander mechanisme van het EU-land in kwestie) kan dan in het geval van een faillissement de klanten terugbetalen en indien nodig reizigers repatriëren als transport inbegrepen in de pakketreis is.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Deze bladzijde delen: