Laatste controle: 28/04/2022

Grenswerkers

Als u werkt in een EU-land maar in een ander EU-land woont en u dagelijks of tenminste eens per week naar huis gaat, dan bent u volgens de EU-wetgeving een grenswerker (soms ook wel grenspendelaar of grensarbeider genoemd).

Ga na:

Zie ook:

Uw recht om in een ander EU-land te wonen

Voertuigregistratie voor grenswerkers

Welke wetgeving geldt er voor mij?

In het dagelijks leven gelden voor u de regels van beide landen.

De wetgeving in het land waar u werkt, geldt voor:

De wetgeving in het land waar u woont, geldt voor:

Voorbeeld

Zorg dat u er niet op achteruit gaat wanneer u naar het buitenland verhuist!

Evelien uit Nederland heeft tien jaar als grenswerker in Duitsland gewerkt. In die periode heeft ze een Duits particulier pensioen opgebouwd en heeft ze pensioenspaarbonussen van de Duitse autoriteiten gekregen.

Toen ze met pensioen ging, vroegen de Duitse instanties haar alle pensioenspaarbonussen van de afgelopen 10 jaar terug te betalen. De instanties zeiden dat dit moest omdat ze geen belasting meer betaalde in Duitsland. Evelien kon daar echter niets aan doen, want zodra ze stopte met werken in Duitsland, moest ze weer belasting betalen in het land waar ze woonde, Nederland.

Evelien ging met haar zaak naar de Duitse rechter. De rechter oordeelde dat ze als grenswerker recht had op de bonus, die als aanvullende uitkering moet worden beschouwd.

Wordt u een uitkering ontzegd die anderen in het land waar u werkt wel krijgen, neem dan contact op met een Europese werkgelegenheidsadviseurDeze link brengt u naar een andere website of met onze hulp- en adviesdienst.

Voorbeeld

Uitkeringen waar u recht op heeft in het land waar u werkt

Rosita woont met haar man en drie kinderen in Italië, maar ze werkt in Frankrijk. Ze vraagt een goedkoop treinabonnement voor grote gezinnen aan, maar dat wordt haar geweigerd omdat zij, noch haar kinderen in Frankrijk wonen.

Rosita moet voet bij stuk houden en zo nodig hulp vragen bij de verschillende hulp- en adviesdiensten van de EU. Iedereen met een groot gezin (in veel landen vanaf drie kinderen) die in de EU werkt, heeft vanaf de eerste werkdag recht op voordelig reizen met de trein in het land waar hij werkt, als de onderdanen van dat land daar ook recht op hebben.

Bankrekening voor uw salaris

Vaak vraagt uw werkgever u een bankrekening te open in het land waar u werkt, zodat hij uw salaris daarop kan storten.

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: