Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Laatste controle : 09/03/2018

Grenswerkers

Besluit VK artikel 50 EU-Verdrag: Meer informatie

Voorlopig blijft het Verenigd Koninkrijk volwaardig EU-lid. De EU-rechten en -plichten blijven onverminderd van kracht voor EU-burgers in het VK en voor Britten elders in de EU.

 • Vragen en antwoorden op basis van het gezamenlijk verslag van 8 december 2017 van het EU en het VKEnglish
 • EU-publicaties over de BrexitEnglish
 • Informatie en advies van de Britse regering over de BrexitEnglish

Als u werkt in een EU-land maar in een ander EU-land woont en u dagelijks of tenminste eens per week naar huis gaat, dan bent u volgens de EU-wetgeving een grenswerker (soms ook wel grenspendelaar of grensarbeider genoemd).

Ga na:

Zie ook:

Uw recht om in een ander EU-land te wonen

Voertuigregistratie voor grenswerkers

Welke wetgeving geldt er voor mij?

In het dagelijks leven gelden voor u de regels van beide landen.

De wetgeving in het land waar u werkt, geldt voor:

De wetgeving in het land waar u woont, geldt voor:

Voorbeeld

Zorg dat u er niet op achteruit gaat wanneer u naar het buitenland verhuist!

Evelien uit Nederland heeft tien jaar als grenswerker in Duitsland gewerkt. In die periode heeft ze een Duits particulier pensioen opgebouwd en heeft ze pensioenspaarbonussen van de Duitse autoriteiten gekregen.

Toen ze met pensioen ging, vroegen de Duitse instanties haar alle pensioenspaarbonussen van de afgelopen 10 jaar terug te betalen. De instanties zeiden dat dit moest omdat ze geen belasting meer betaalde in Duitsland. Evelien kon daar echter niets aan doen, want zodra ze stopte met werken in Duitsland, moest ze weer belasting betalen in het land waar ze woonde, Nederland.

Evelien ging met haar zaak naar de Duitse rechter. De rechter oordeelde dat ze als grenswerker recht had op de bonus, die als aanvullende uitkering moet worden beschouwd.

Wordt u een uitkering ontzegd die anderen in het land waar u werkt wel krijgen, neem dan contact op met een Europese werkgelegenheidsadviseur of met onze hulp- en adviesdienst.Europees werkgelegenheidsadviseur

Voorbeeld

Uitkeringen waar u recht op heeft in het land waar u werkt

Rosita woont met haar man en drie kinderen in Italië, maar ze werkt in Frankrijk. Ze vraagt een goedkoop treinabonnement voor grote gezinnen aan, maar dat wordt haar geweigerd omdat zij, noch haar kinderen in Frankrijk wonen.

Rosita moet voet bij stuk houden en zo nodig hulp vragen bij de verschillende hulp- en adviesdiensten van de EU. Iedereen met een groot gezin (in veel landen vanaf drie kinderen) die in de EU werkt, heeft vanaf de eerste werkdag recht op voordelig reizen met de trein in het land waar hij werkt, als de onderdanen van dat land daar ook recht op hebben.

Bankrekening voor uw salaris

Vaak vraagt uw werkgever u een bankrekening te open in het land waar u werkt, zodat hij uw salaris daarop kan storten.

 • Binnen de eurozone: Als u in een euroland woont en in een ander euroland werkt, dan is de bankrekening in uw eigen land voldoende en kan uw werkgever u niet dwingen een nieuwe rekening te openen.

  Uw werkgever heeft genoeg aan de IBAN- en BIC-nummers van uw rekening om uw salaris over te maken, zonder extra kosten. Banken mogen niet meer kosten in rekening brengen voor internationale overschrijvingen in euro´s dan voor nationale overschrijvingen.

 • Woont of werkt u in een land buiten de eurozone, dan heeft uw werkgever wel het recht om van u een rekeningnummer in zijn land te vragen als hij kan aantonen dat een overschrijving naar uw land hem extra kosten zou opleveren.
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies