Lucrători transfrontalieri

Potrivit legislaţiei europene, dacă lucrați într-o țară din UE dar locuiți în alta, în care vă întoarceți zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână, sunteți lucrător transfrontalier sau lucrător frontalier.

Va trebui să verificați:

Mai puteţi consulta:

Dreptul de a locui în altă ţară din UE

Înmatricularea mașinilor pentru lucrătorii transfrontalieri

Ce legislație se aplică?

Lucrătorii transfrontalieri sunt supuşi, în viaţa de zi cu zi, reglementărilor din ambele ţări.

Legislația din țara în care lucrați vizează:

Legislația din țara în care locuiți vizează:

Exemplu

Asigurați-vă că n-aveți de pierdut dacă ați lucrat în altă țară

Evelien a lucrat 10 ani în Germania, timp în care a continuat să locuiască în Olanda. În această perioadă, a contribuit și la un fond privat de pensii facultative din Germania, motiv pentru care a primit bonusuri de la autoritățile germane.

La pensionare, acestea i-au solicitat să returneze toate bonusurile pentru pensii facultative de care a beneficiat în cei 10 ani, pe motiv că nu mai plătește impozite în Germania. Însă, din momentul în care și-a încetat contribuțiile în Germania, Evelien a început să plătească impozite în țara sa de reședință, Olanda.

Evelien s-a adresat instanțelor din Germania, care au decis că, în calitate de lucrător transfrontalier, ea are dreptul la bonusurile respective (acestea având statutul de prestație suplimentară). În cele din urmă, Evelien nu a fost nevoită să returneze bonusul.

Dacă lucrătorii din ţara în care lucraţi beneficiază de anumite prestaţii suplimentare care dumneavoastră vă sunt refuzate, apelaţi la un consilier european în materie de ocupare a forţei de muncă Deschideți ca link extern sau la serviciile noastre de asistenţă şi informare.

Exemplu

Prestațiile la care aveți dreptul în țara în care lucrați

Rosita locuiește în Italia, împreună cu soțul și cei 3 copii, dar lucrează în Franța. A depus o cerere de abonament cu preț redus pentru călătoriile cu trenul, acordat în mod normal familiilor numeroase. Însă cererea i-a fost respinsă, pe motiv că nici ea, nici copiii ei nu locuiesc în Franța.

Rosita trebuie să-şi apere drepturile şi, în caz de nevoie, să contacteze serviciile de asistenţă ale UE. Toţi lucrătorii europeni cu familii numeroase (în multe ţări, aceasta înseamnă cu cel puţin 3 copii) au dreptul la reduceri pentru transportul feroviar în ţara în care lucrează, din ziua în care încep serviciul, dacă ţara respectivă acordă propriilor cetăţeni astfel de reduceri.

Conturi bancare pentru plata salariilor

Uneori, angajatorii vă pot solicita să vă deschideți un cont bancar în țara în care lucrați.

  • Dacă atât ţara în care lucraţi, cât şi cea în care locuiţi se situează în zona euro, angajatorul nu vă poate obliga să faceţi acest lucru, iar contul din ţara de reşedinţă ar trebui să fie suficient.

    Nu trebuie decât să furnizați contul IBAN și codul BIC, iar salariul vă va putea fi vărsat fără vreun cost suplimentar. Băncile nu au voie să perceapă comisioane mai mari pentru transferurile internaţionale în euro decât pentru cele naţionale.

  • Dacă locuiţi sau lucraţi într-o ţară din afara zonei euro, angajatorul are dreptul de a vă solicita deschiderea unui cont la o bancă locală, dacă poate dovedi că l-ar costa mai mult să efectueze plata salariului în străinătate.

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 22/05/2024
Partajați această pagină