Ultima verificare: 10/05/2019

Recuperarea transfrontalieră a datoriilor

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Dacă o întreprindere cu sediul în altă țară din UE vă datorează bani, dumneavoastră sau întreprinderii dumneavoastră, instanțele pot dispune ca fondurile din contul bancar al întreprinderii respective să fie înghețate.

Când se aplică această procedură?

Procedura se poate aplica în toate situațiile transfrontaliere, adică atunci când instanța judecătorească sau întreprinderea dumneavoastră (în acest caz, creditorul) se află într-o țară din UE diferită de cea în care debitorul își deține contul bancar.

Ea este cunoscută sub denumirea de Ordonanța asiguratorie europeană de indisponibilizare a conturilor bancare, iar scopul său este să faciliteze și să grăbească recuperarea datoriilor.

Nu este nevoie să îl informați pe debitor în avans: în acest fel, veți avea certitudinea că nu se mută și nu ascunde sau nu cheltuie banii înainte de a vă restitui suma datorată.

În ce țări se aplică?

Puteți solicita o ordonanță asiguratorie în orice stat membru al Uniunii Europene, cu excepția Regatului Unit și a Danemarcei.

Cum puteți înainta cererea?

Utilizați formularul on-line. Orice documente justificative relevante trebuie trimise odată cu cererea.

Contestarea unei ordonanțe asiguratorii europene de indisponibilizare a conturilor bancare

În calitate de debitor, dacă nu sunteți de acord cu ordonanța asiguratorie emisă împotriva dumneavoastră, puteți contesta decizia completând o cerere de introducere a unei căi de atac (formularul VII).

Ambele părți pot contesta decizia formulată în urma exercitării căii de atac, utilizând cererea de introducere a unei acțiuni de contestare a deciziei privind calea de atac (formularul IX).

Teme conexe

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă

Apelați la această procedură pentru a soluționa litigii de până la 2 000 EUR cu furnizori sau clienți din altă țară a UE.

Asistență locală pentru întreprinderi

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Rețeaua întreprinderilor europene (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Partajați această pagină: