Întreprinderi
Ultima verificare: 22/02/2021

Membrii de familie ai persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă

Sunteți afectat de Brexit?

Întrebări și răspunsuri – drepturile cetățenilor din UE și din Regatul Unit, astfel cum sunt enunțate în Acordul de retragere

La 1 ianuarie 2021 se vor modifica normele aplicabile cetățenilor UE care locuiesc sau se stabilesc în Regatul Unit. Același lucru este valabil și pentru cetățenii britanici care locuiesc sau se stabilesc într-o țară din UE.

Am drept de ședere permanentă în Regatul Unit/UE sau îl voi dobândi în cursul perioadei de tranziție.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința permanentă în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Locuiesc în Regatul Unit/UE dar nu am încă drept de ședere permanentă.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Doresc să mă stabilesc în Regatul Unit/UE.

Dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) vă puteți stabili în Regatul Unit sau într-o țară din UE în conformitate cu normele actuale ale Uniunii până la 31 decembrie 2020. După aceea, în Regatul Unit va trebui să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă pentru a afla dacă trebuie să vă înregistrați și dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Vreau să merg în Regatul Unit/UE pentru o ședere de scurtă durată.

Normele actuale privind raportarea prezenței, înregistrarea reședinței în străinătate, înregistrarea membrilor de familie din UE și înregistrarea membrilor de familie din afara UE se vor aplica în continuare, cel puțin până la 31 decembrie 2020.

Cereți sprijin.

În cazul în care considerați că drepturile de care beneficiați în baza legislației UE nu vă sunt respectate, contactați serviciile noastre de asistență.

Detalii despre implementarea acordului de retragere și drepturile cetățenilor

Sunteți cetățean european și v-ați stabilit în altă țară din UE pentru a vă căuta acolo un loc de muncă? Normele europene îi ajută pe membrii familiei dvs. să vi se alăture. Această pagină conține informații despre formalitățile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia.

Avertisment

Chiar dacă sunteți cetățean european, dacă nu v-ați stabilit în altă țară și continuați să locuiți în țara de origine, nu sunteți supus normelor UE. În acest caz vi se va aplica legislația națională.

Şedere în străinătate pe o durată mai mică de 6 luni

Soțul/soția, copiii/nepoții și părinții/bunicii pot locui cu dumneavoastră atunci când vă căutați un loc de muncă în altă țară din UE, în condițiile administrative care li se aplică tuturor cetățenilor UE.

Verificaţi condiţiile şi formalităţile pentru:

Chiar dacă provin din afara UE sau nu îndeplinesc condițiile de ședere aplicabile cetățenilor UE, soțul/soția, copiii/nepoții și părinții/bunicii pot locui cu dumneavoastră, în calitate de membri de familie ai unui cetățean european care își caută un loc de muncă.

În unele ţări din UE, membrii dvs. de familie trebuie să-şi semnaleze prezenţa pe lângă autoritățile relevante într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii.

Permis de şedere

Autoritățile le pot solicita membrilor de familie din afara UE să depună un dosar pentru a obține un permis de ședere.

Egalitate de tratament

Pe durata sejurului în noua dumneavoastră țară, soțul/soția, copiii/nepoții și părinții/bunicii trebuie tratați ca și cetățenii țării respective, mai ales în ceea ce privește accesul la locurile de muncă, remunerarea, măsurile de facilitare a inserției pe piața muncii, înscrierea în școli etc.

Cererea de părăsire a teritoriului ţării / Expulzarea

Soțul/soția, copiii/nepoții și părinții/bunicii pot locui în țara dumneavoastră atâta timp cât îndeplinesc condițiile de ședere. În caz contrar, autorităţile naţionale le pot cere să părăsească ţara.

În cazuri excepţionale, aceştia pot fi expulzaţi pe motive de politică sau securitate publică, dar numai dacă autorităţile pot dovedi că reprezintă o ameninţare serioasă.

Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să li se comunice în scris. Aceasta trebuie să includă toate motivele invocate şi informaţii privind căile de atac şi data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Şedere în străinătate pe o durată mai mare de 6 luni

Soțul/soția, copiii/nepoții și părinții/bunicii (din interiorul sau din afara UE) pot locui pe termen lung în noua dumneavoastră țară în anumite condiții:

  • dacă, după o perioadă de muncă în noua țară, v-ați pierdut locul de muncă, puteți demonstra acest lucru și îndepliniți condițiile necesare, SAU
  • dacă sunteți în căutarea primului loc de muncă în noua țară și puteți demonstra că eforturile dvs. sunt reale și au șanse de reușită.

Exemplu

Celia este cetățean german și lucrează în Austria. Soțul său, Özgür, provine din Turcia și deține un permis de ședere care îi permite să locuiască și să lucreze în Austria. După 13 luni, Celia își pierde locul de muncă, motiv pentru care se înregistrează ca șomer pe lângă autoritățile austriece de ocupare a forței de muncă și începe să-și caute o nouă slujbă. Cei doi au dreptul să rămână în Austria.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: