Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Ultima verificare : 05/03/2018

Conturile bancare în UE

Dreptul la un cont bancar cu servicii de bază

Doriți să vă deschideți un cont bancar în țara dvs. de origine sau în altă țară din UE?

Dacă sunteți rezident legal într-o țară a UE, aveți dreptul să vă deschideți un „cont de plăți cu servicii de bază". Nicio bancă nu vă poate respinge cererea doar pe motiv că nu locuiți în țara în care banca își are sediul.

Acest drept nu se aplică altor tipuri de cont bancar, cum ar fi conturile de economii.

Situațiile în care băncile vă pot respinge cererea de deschidere a unui cont de plăți cu servicii de bază

Banca poate refuza să vă deschidă un cont dacă nu respectați normele UE privind spălarea de bani și finanțarea terorismului .

În unele țări din UE, vi se poate respinge cererea de deschidere a unui cont bancar cu servicii de bază dacă aveți deja un cont similar la o altă bancă din aceeași țară.

Dacă solicitați deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază în altă țară decât cea în care locuiți, vi se poate cere să demonstrați că aveți un interes real pentru a face acest lucru - de exemplu, locuiți într-o țară, dar lucrați în alta.

Caracteristicile unui cont cu servicii de bază

Cu ajutorul unui cont de plăți cu servicii de bază puteți efectua tranzacții standard de zi cu zi, cum ar fi:

  • depuneri
  • retrageri de numerar
  • primirea și efectuarea de plăți (de exemplu, debitări directe sau cumpărături cu cardul).

Odată cu deschiderea contului trebuie să primiți și un card de plăți cu care veți putea să retrageți numerar și să faceți cumpărături, on-line și în magazine.

În funcție de disponibilitate, banca ar trebui să vă ofere, de asemenea, acces la servicii bancare on-line asociate contului dvs. Ea nu este obligată însă să vă acorde o descoperire de cont sau o facilitate de credit.

În unele țări, băncile percep un comision anual, inclusiv pentru conturile de plăți cu servicii de bază. Comisionul ar trebui să se încadreze în limite rezonabile.

Caz real

Puteți avea un cont într-o țară a UE, chiar dacă nu locuiți acolo

Sándor locuiește în Ungaria și a început să lucreze pentru o companie cu sediul în Slovenia. Compania i-a cerut să-și deschidă un cont în Slovenia, în care să-i transfere salariul.

Sándor a găsit o bancă slovenă în apropierea locului său de muncă și i-a solicitat să-i deschidă un cont cu servicii de bază. Banca i-a acceptat cererea, chiar dacă nu locuia în Slovenia.

Băncile nu pot refuza să vă deschidă un cont cu servicii de bază doar pe motiv că nu locuiți în țara respectivă.

Schimbarea conturilor bancare

Puteți să vă transferați contul bancar la altă bancă din aceeași țară a UE. Noua bancă ar trebui să vă ajute.

Dacă doriți să vă transferați contul la o altă bancă din aceeași țară, contactați viitoarea bancă și solicitați schimbarea și transferarea plăților recurente către noul cont.

Noua bancă se va asigura că fosta bancă transferă datele și anulează ordinele de plată programate. Noua bancă trebuie, de asemenea:

  • să informeze părțile terțe (de exemplu, angajatorul dvs., organismul de asigurări sociale la care sunteți afiliat, serviciile de utilități) în legătură cu schimbarea contului dvs.
  • să vă creeze noile ordine de plată programate
  • să accepte debitele directe relevante pentru noul cont.

Este posibil ca fosta bancă să perceapă un comision pentru închiderea contului.

Dacă acționează greșit sau cu întârziere (de exemplu, nu anulează la timp o plată), banca va trebui să vă ramburseze costurile pe care le suportați în consecință. În caz de probleme, puteți apela la un mecanism extrajudiciar de soluționare a litigiilor.

Caz real

Schimbarea conturilor nu se desfășoară întotdeauna fără probleme

Suzanne s-a mutat de la Toulouse la Paris și a hotărât să-și transfere contul la o bancă din apropiere. Ea i-a solicitat noii bănci din Paris să transfere toate plățile către noul cont și să închidă vechiul cont de la Toulouse.

Banca din Paris a comunicat băncii din Toulouse să anuleze ordinele de plată programate și să închidă contul lui Suzanne. Apoi, a creat ordine de plată programate pentru noul său cont. Banca a uitat însă să înștiințeze furnizorul de servicii de telefonie mobilă de modificarea efectuată, ordinul de plată nu a fost executat, iar Suzanne a primit penalități pentru neplata la timp a facturii.

Suzanne a depus o reclamație la banca din Paris. Aceasta a decis să-i restituie suma cu care a fost penalizată și a corectat ordinul de plată programat pentru contractul de telefonie mobilă.

Consultaţii publice
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere