Întreprinderi
Ultima verificare: 05/04/2022

Drepturile persoanelor cu handicap sau cu mobilitate redusă

Călătoriile și coronavirusul

Dacă suferiți de un handicap sau de mobilitate redusă, aveți dreptul la transport cu avionul, cu trenul, cu autobuzul, cu autocarul sau cu vaporul ca orice altă persoană. Atunci când cumpărați biletul, vânzătorul trebuie să vă ofere informații despre călătorie într-un format care vă este accesibil, precum și informații privind facilitățile specifice aflate la dispoziția dumneavoastră la bordul avionului, al trenului, al autobuzului, al autocarului sau al navei.

Pentru toate modurile de transport, aveți dreptul la asistență gratuită în terminale și la bordul vehiculelor. Nu vi se poate refuza transportul din cauza handicapului sau a mobilității dumneavoastră, cu excepția cazurilor justificate din motive de siguranță sau de proiectare a vehiculului sau a infrastructurii.

Care este situația dumneavoastră?

Călătoriți cu avionul

Asistență

Când călătoriți cu avionul, aveți dreptul la asistență gratuită. Aceasta poate include:

Pentru a beneficia de cele mai bune servicii de asistență, contactați compania aeriană, vânzătorul de bilete sau operatorul de turism, cu cel puțin 48 de ore înainte de călătorie. Precizați de ce tip de asistență aveți nevoie și dacă luați cu dumneavoastră un câine însoțitor. De asemenea, veți primi indicații cu privire la scaunul cu rotile sau la dispozitivul dumneavoastră de mobilitate și, dacă este cazul, cu privire la bateriile acestuia.

Companiile aeriene nu sunt obligate să vă ajute să luați masa sau medicamentele pe durata zborului. Dacă aveți nevoie de astfel de sprijin, de exemplu pe durata unui zbor mai lung, operatorul vă poate cere să aveți un însoțitor.

Avertisment

Nu vi se poate refuza îmbarcarea din cauza handicapului sau a mobilității reduse, cu excepția cazului în care aeronava este prea mică, există preocupări legate de securitate sau normele de siguranță împiedică operatorul să vă transporte.

Aveți nevoie de ajutor?

Dacă nu primiți asistența necesară pe durata călătoriei cu avionul sau dacă echipamentul dumneavoastră de mobilitate se pierde ori este distrus, semnalați acest aspect autorităților aeroportuare sau companiei aeriene în cauză. Dacă răspunsul primit nu este satisfăcător, contactați organismul național competent en din țara în care a intervenit incidentul.

Alte drepturi ale pasagerilor din UE care călătoresc cu transportul aerian

Verificați instrumentul interactiv privind drepturile pasagerilor transportului aerian din UE pentru mai multe informații despre drepturile dumneavoastră și modul în care vi le puteți apăra dacă vi se refuză îmbarcarea sau dacă zborul întârzie ori este anulat.

Călătoriți cu trenul

Asistență

Aveți dreptul la asistență gratuită, la urcarea și la coborârea din tren, la schimbarea trenurilor, pe durata călătoriei și în gări. Pentru a beneficia de cele mai bune servicii de asistență, contactați compania feroviară, vânzătorul de bilete sau operatorul de turism, cu cel puțin 48 de ore înainte de călătorie și precizați tipul de asistență de care aveți nevoie.

Avertisment

Nu vi se poate refuza îmbarcarea din cauza handicapului sau a mobilității reduse, cu excepția cazului în care există preocupări legate de securitate sau normele de siguranță împiedică operatorul să vă transporte.

Aveți nevoie de ajutor?

Dacă nu primiți asistența la care aveți dreptul pe durata călătoriei cu trenul, semnalați acest aspect autorităților feroviare sau companiei responsabile. Dacă răspunsul primit nu este satisfăcător, contactați organismul național competent en din țara în care a intervenit incidentul.

Alte drepturi ale pasagerilor din UE care călătoresc cu transportul feroviar

Verificați instrumentul interactiv privind drepturile pasagerilor transportului feroviar din UE pentru mai multe informații despre drepturile de care beneficiați când călătoriți cu trenul și despre cum vi le puteți apăra dacă este nevoie. 

Călătoriți cu autobuzul sau autocarul

Asistență

Aveți dreptul la asistență gratuită în cazul în care planificați o călătorie pe distanțe lungi (distanța prevăzută pentru serviciu (nu călătoria individuală) este de cel puțin 250 km). Aveți dreptul la asistență la terminalele desemnate en , precum și cu urcarea și coborârea din autobuz sau autocar. În plus, compania trebuie să îi permită unei persoane desemnate de dumneavoastră să vă însoțească în călătorie gratuit – dacă acest lucru rezolvă problemele de siguranță și securitate care, în caz contrar, v-ar împiedica să călătoriți.

Pentru a vă asigura că obțineți toată asistența de care aveți nevoie, trebuie să contactați compania, vânzătorul de bilete sau operatorul de turism cu cel puțin 36 de ore înainte de începerea călătoriei pentru a preciza de ce tip de asistență aveți nevoie. Operatorul sau administratorul terminalului vă poate cere să vă prezentați într-un loc desemnat cu cel mult o oră înainte de plecare.

Avertisment

Nu puteți fi împiedicat să cumpărați un bilet, să faceți o rezervare sau să vă urcați într-un mijloc de transport pe motiv de handicap sau de mobilitate redusă – decât dacă acest lucru este strict necesar pentru respectarea cerințelor legale în materie de sănătate și siguranță sau dacă infrastructura nu vă poate garanta un transport sigur.

Aveți nevoie de ajutor?

Dacă nu primiți asistența necesară pe durata călătoriei cu autobuzul sau autocarul, semnalați acest aspect autogării sau companiei responsabile. Dacă răspunsul primit nu este satisfăcător, contactați organismul național competent en din țara în care a intervenit incidentul.

Alte drepturi ale pasagerilor din UE care călătoresc cu autobuzul și autocarul

Verificați instrumentul interactiv privind drepturile pasagerilor care călătoresc cu autobuzul și autocarul pentru mai multe informații despre drepturile de care beneficiați și despre cum vi le puteți exercita dacă este nevoie.

Călătoriți cu vaporul

Asistență

Aveți dreptul la asistență gratuită la urcarea și coborârea din navă, la schimbarea navei, la bordul acesteia și în port. Pentru a beneficia de cele mai bune servicii de asistență, contactați transportatorul, vânzătorul de bilete sau operatorul de turism, cu cel puțin 48 de ore înainte de călătorie și precizați tipul de asistență de care aveți nevoie. Chiar și în cazul în care nu faceți acest lucru, transportatorul și operatorul terminalului trebuie să facă tot posibilul pentru a vă ajuta.

Dacă aveți nevoi speciale în ceea ce privește cazarea, instalarea, asistența sau dacă trebuie să transportați un anumit echipament medical, informați vânzătorul de bilete în momentul în care faceți rezervarea.

Transportatorii vă pot cere să aveți un însoțitor, dacă acest lucru este necesar din motive care țin de siguranță, de configurația vaporului sau de infrastructura portuară. Însoțitorul va călători gratuit.

Aveți nevoie de ajutor?

Dacă nu primiți asistența necesară, semnalați acest aspect autorităților portuare sau transportatorului responsabil. Dacă răspunsul primit nu este satisfăcător, contactați organismul național competent en din țara în care a intervenit incidentul.

Alte drepturi ale pasagerilor din UE care călătoresc cu vaporul

Verificați instrumentul interactiv privind drepturile pasagerilor transportului naval din UE pentru mai multe informații despre drepturile de care beneficiați când călătoriți cu vaporul și despre cum vi le puteți exercita dacă este nevoie.

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: