Poslovanje
Posljednji put provjereno: 03/01/2023

Prava putnika s invaliditetom ili sa smanjenom pokretljivošću

Ako ste osoba s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću, imate pravo da vam putovanje zrakoplovom, vlakom, autobusom ili brodom budu omogućeno kao i bilo kome drugome. Pri kupnji karte prodavatelj vam mora pružiti informacije o putovanju u formatu koji vam je dostupan te informacije o posebnim mogućnostima koje su vam dostupne u zrakoplovu, vlaku, autobusu ili brodu.

Za sve vrste prijevoza imate pravo na besplatnu pomoć na terminalima i u vozilima. Prijevoz vam ne smije biti uskraćen zbog vaše invalidnosti ili smanjene pokretljivosti, osim iz razloga koji su opravdani razlozima sigurnosti ili konstrukcije vozila ili infrastrukture.

Što se odnosi na vas?

Putujete zrakoplovom

Pomoć

Pri putovanju zrakoplovom imate pravo na besplatnu pomoć. To može uključivati:

Ako putujete u pratnji druge osobe tijekom cijelog putovanja, zračni prijevoznik i osoblje zračnog prijevoznika dužni su vam pružiti svu potrebnu pomoć. Osim toga, kad god je to moguće, zračni prijevoznik tu osobu treba posjesti do vas u zrakoplovu.

Kako biste dobili najbolju moguću pomoć, obratite se zračnom prijevozniku, prodavatelju karata ili organizatoru putovanja najmanje 48 sati prije putovanja i objasnite kakva vam je pomoć potrebna ili da putujete u pratnji. Trebali biste ih obavijestiti i o tome hoćete li putovati sa psom pomagačem. Savjetovat će vas i o vašim invalidskim kolicima ili pomagalima za kretanje i, bude li potrebno, o njihovim baterijama.

Zrakoplovne kompanije nisu dužne osigurati pomoć pri jelu ili uzimanju lijekova za vrijeme leta. Ako trebate takvu vrstu pomoći, primjerice tijekom dužeg leta, zračni prijevoznici mogu tražiti da putujete u pratnji druge osobe.

Napomena

Zbog vašeg invaliditeta ili smanjene pokretljivosti ne smije vam se uskratiti ukrcavanje, osim ako je zrakoplov fizički premalen, postoje drugi sigurnosni razlozi ili sigurnosna pravila onemogućuju zračnom prijevozniku da vas preveze.

Trebate dodatnu pomoć?

Ako imate problema s dobivanjem pomoći, obavijestite o tome nadležne službe zračne luke ili dotičnog zračnog prijevoznika. Ako niste zadovoljni njihovim odgovorom, možete se obratiti nacionalnom provedbenom tijelu en u zemlji u kojoj se to dogodilo.

Vaša druga prava putnika u zračnom prometu u EU-u

Iskoristite naš interaktivni alat o pravima putnika u zračnom prometu u EU-u kako biste saznali više o vašim pravima i kako ih ostvariti ako vam je uskraćeno ukrcavanje ili vam je otkazan ili odgođen let.

Putujete vlakom

Pomoć

Imate pravo na besplatnu pomoć pri ulasku u vlak, izlasku iz njega i presjedanju, za vrijeme putovanja te na željezničkim stanicama prije i poslije putovanja. Kako biste dobili najbolju moguću pomoć, obratite se željezničkom prijevozniku, prodavatelju karata ili organizatoru putovanja najmanje 48 sati prije putovanja i objasnite kakva vam je pomoć potrebna.

Napomena

Zbog invaliditeta ili smanjene pokretljivosti ne smije vam se uskratiti ukrcavanje, osim ako postoje sigurnosni razlozi ili sigurnosna pravila onemogućuju željezničkom prijevozniku da vas preveze.

Trebate dodatnu pomoć?

Ako imate problema s dobivanjem pomoći, obavijestite o tome nadležne službe željezničke stanice ili dotičnog željezničkog prijevoznika. Ako niste zadovoljni njihovim odgovorom, možete se obratiti nacionalnom provedbenom tijelu en u zemlji u kojoj se to dogodilo.

Vaša druga prava putnika u željezničkom prijevozu u EU-u

Iskoristite naš interaktivni alat o pravima putnika u željezničkom prometu u EU-u kako biste saznali više o vašim pravima tijekom putovanja vlakom i o tome kako ih ostvariti ako je potrebno. 

Putujete autobusom

Pomoć

Imate pravo na besplatnu pomoć ako planirate putovanje na velike udaljenosti (ako je planirana duljina linije (ne vašeg putovanja) 250 km ili više). Imate pravo na pomoć na određenim autobusnim kolodvorima en te pri ulasku u autobus i izlasku iz njega. Osim toga, poduzeće mora dopustiti osobi po vašem izboru da putuje s vama besplatno ako se time rješava pitanje sigurnosti zbog kojeg inače ne biste mogli putovati.

Kako biste bili sigurni da ćete dobiti potrebnu pomoć, morate se obratiti autobusnom poduzeću, prodavatelju karata ili organizatoru putovanja najmanje 36 sati prije putovanja i objasniti kakva vam je pomoć potrebna. Organizator putovanja ili upravitelj autobusnog kolodvora može zatražiti da dođete na određeno mjesto najranije sat vremena prije predviđenog polaska.

Napomena

Zbog invaliditeta ili smanjene pokretljivosti ne smije vam se uskratiti kupnja karte, rezervacija ili ukrcavanje, osim ako je to nužno potrebno zbog pridržavanja zakonski propisanih uvjeta za zdravlje i sigurnost ili ako se zbog infrastrukture ne može zajamčiti siguran prijevoz.

Trebate dodatnu pomoć?

Ako imate problema s dobivanjem pomoći, obavijestite o tome nadležne službe autobusnog kolodvora ili dotično autobusno poduzeće. Ako niste zadovoljni njihovim odgovorom, možete se obratiti nacionalnom provedbenom tijelu en u zemlji u kojoj se to dogodilo.

Vaša druga prava putnika u autobusnom prometu u EU-u

Iskoristite naš interaktivni alat o pravima putnika u autobusnom prometu u EU-u kako biste saznali više o vašim pravima tijekom putovanja autobusom i o tome kako ih ostvariti ako je potrebno.

Putujete brodom

Pomoć

Imate pravo na besplatnu pomoć pri ukrcavanju na brod i iskrcavanju s njega, presjedanju, za vrijeme plovidbe i u luci. Kako biste dobili najbolju moguću pomoć, obratite se prijevozniku, prodavatelju karata ili organizatoru putovanja najmanje 48 sati prije putovanja i objasnite kakva vam je pomoć potrebna. Čak i ako to niste učinili, prijevoznik i lučki operator moraju učiniti sve što mogu kako bi vam pomogli pri ukrcavanju, iskrcavanju i za vrijeme plovidbe.

Imate li posebne potrebe povezane sa smještajem, sjedalom, pomoći ili trebate sa sobom ponijeti medicinsku opremu, napomenite to prodavatelju karata pri rezervaciji.

Prijevoznici mogu zatražiti da putujete u pratnji druge osobe, zbog sigurnosnih razloga ili zbog konstrukcije broda ili lučke infrastrukture. Taj će pratitelj putovati besplatno.

Trebate dodatnu pomoć?

Ako imate problema s dobivanjem pomoći pri putovanju brodom, obavijestite o tome nadležne lučke službe ili dotičnog prijevoznika. Ako niste zadovoljni njihovim odgovorom, možete se obratiti nacionalnom provedbenom tijelu en u zemlji u kojoj se to dogodilo. 

Vaša druga prava putnika u brodskom prijevozu u EU-u

Iskoristite naš interaktivni alat o pravima putnika u brodskom prijevozu u EU-u kako biste saznali više o vašim pravima tijekom putovanja brodom i o tome kako ih ostvariti ako je potrebno.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: