Poslovanje
Posljednji put provjereno: 10/07/2020

Prava putnika sa smanjenom pokretljivošću

Utječe li Brexit na vas?

Let zrakoplovom

Osobe sa smanjenom pokretljivošću moraju imati mogućnost putovanja zrakoplovom kao i svi ostali.

Imate pravo i na besplatnu pomoć pri ulasku u avion i izlasku iz njega, za vrijeme leta i u zračnim lukama prije i poslije leta.

Kako biste dobili najbolju moguću pomoć, obratite se zrakoplovnoj kompaniji, prodavatelju karata ili organizatoru putovanja najmanje 48 sati prije putovanja i objasnite kakva vam je pomoć potrebna. Savjetovat će vas i o vašim invalidskim kolicima ili pomagalu za kretanje te, prema potrebi, pripadajućim baterijama.

Zbog smanjene pokretljivosti ne smije vam se uskratiti ukrcavanje, osim ako je zrakoplov fizički premalen, postoje drugi sigurnosni razlozi ili vas zračni prijevoznik ne smije prevesti zbog sigurnosnih pravila.

Zrakoplovne kompanije nisu dužne osigurati pomoć pri hranjenju ili uzimanju lijekova za vrijeme leta. Ako trebate takvu vrstu pomoći, primjerice za vrijeme dužeg leta, zrakoplovne kompanije mogu tražiti da putujete u pratnji druge osobe.

Ako ne možete pronaći pomoć za putovanje, obavijestite o tome nadležne službe zračne luke ili dotičnu zrakoplovnu kompaniju.

Ako niste zadovoljni njihovim odgovorom, možete se obratiti nacionalnom provedbenom tijelupdfen [176 KB] u zemlji događaja.

Smjernicepdfdeesfritplen za osobe smanjene pokretljivosti u zračnom prijevozu

Putovanje vlakom

Osobe sa smanjenom pokretljivošću moraju imati mogućnost putovanja vlakom kao i svi ostali. Osim toga, informacije željezničkih prijevoznika o pristupačnosti vlakova moraju vam biti lako dostupne.

Imate pravo i na besplatnu pomoć pri ulasku u vlak, izlasku iz njega i presjedanju, za vrijeme putovanja te na željezničkim stanicama prije i poslije putovanja.

Kako biste dobili najbolju moguću pomoć, obratite se željezničkom prijevozniku, prodavatelju karata ili organizatoru putovanja najmanje 48 sati prije putovanja i objasnite kakva vam je pomoć potrebna.

Zbog smanjene pokretljivosti ne smije vam se uskratiti ukrcavanje, osim ako je to nužno potrebno radi pridržavanja pravila poduzeća o pristupu.

Ako ne možete pronaći pomoć za putovanje, obavijestite o tome nadležne službe željezničke stanice ili dotično željezničko poduzeće.

Ako niste zadovoljni njihovim odgovorom, možete se obratiti nacionalnom provedbenom tijelupdfen [176 KB] u zemlji događaja.

Države članice EU-a neke vlakove mogu izuzeti iz ovih uvjeta - domaće vlakove koji ostaju u istoj zemlji i međunarodne vlakove koji putovanje započinju ili završavaju izvan EU-a.

Za daljnje informacije možete se obratiti nacionalnim provedbenim tijelima.

Putovanje autobusom

Osobe sa smanjenom pokretljivošću moraju imati mogućnost putovanja autobusom kao i svi ostali.

Zbog smanjene pokretljivosti ne smije vam se uskratiti kupnja karte, rezervacija ili ukrcavanje, osim ako je to nužno potrebno zbog pridržavanja zakonski propisanih uvjeta za zdravlje i sigurnost ili ako se zbog infrastrukture ne može zajamčiti siguran prijevoz.

Za putovanja na velikim udaljenostima (kad je predviđena duljina linije (a ne vašeg putovanja) 250 km ili više):

Pomoć je besplatna, ali kako biste bili sigurni da ćete je dobiti, morate se obratiti autobusnom poduzeću, prodavatelju karata ili organizatoru putovanja najmanje 36 sati prije putovanja i objasniti kakva vam je pomoć potrebna.

Organizator putovanja ili upravitelj autobusnog kolodovora može zatražiti da dođete na određeno mjesto najranije sat vremena prije predviđenog polaska.

Ako ne možete pronaći pomoć za putovanje, obavijestite o tome nadležne službe autobusnog kolodvora ili dotično autobusno poduzeće.

Ako niste zadovoljni njihovim odgovorom, možete se obratiti nacionalnom provedbenom tijelupdfen [176 KB] u zemlji događaja.

Putovanje brodom

Osobe sa smanjenom pokretljivošću moraju imati mogućnost putovanja brodom kao i svi ostali.

Imate pravo na besplatnu pomoć pri ulasku na brod i izlasku s njega, presjedanju, za vrijeme plovidbe i u luci.

Kako biste dobili najbolju moguću pomoć obratite se prijevozniku, prodavatelju karata ili organizatoru putovanja najmanje 48 sati prije putovanja i objasnite kakva vam je pomoć potrebna.

Čak i ako to niste učinili, prijevoznik i lučki operator moraju učiniti sve kako bi vam pomogli pri ukrcavanju, iskrcavanju i za vrijeme plovidbe.

Imate li posebne potrebe povezane sa smještajem, sjedalom, pomoći ili trebate sa sobom ponijeti medicinsku opremu, napomenite to prodavatelju karata pri rezervaciji.

Prijevoznici mogu zatražiti da zbog sigurnosnih razloga putujete u pratnji druge osobe, ili zbog konstrukcije broda ili lučke infastrukture. Osoba u pratnji putuje besplatno.

Ako ne možete pronaći pomoć za putovanje, obavijestite o tome lučke nadležne službe ili dotičnog prijevoznika.

Ako niste zadovoljni njihovim odgovorom, možete se obratiti nacionalnom provedbenom tijelupdfen [176 KB] u zemlji događaja.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Podijeli: