Poslovanje
Posljednji put provjereno: 14/12/2022

Prava putnika u autobusnom prometu

Pravila EU-a o pravima putnika u autobusnom prijevozu uglavnom se odnose na redovite autobusne linije na velikim udaljenostima koje počinju ili završavaju u državi EU-a. Ta prava vrijede ako putujete redovitom autobusnom linijom koja obuhvaća određenu rutu i postaje na kojima putnici prema utvrđenom rasporedu ulaze i izlaze. Velika udaljenost znači da utvrđena udaljenost linije, ne vašeg individualnog putovanja iznosi 250 km ili više.

Napomena

Države EU-a iz tih pravila mogu izuzeti isključivo domaće redovite linije i one kod kojih se velik dio puta, uključujući i predviđeno stajanje, odvija izvan EU-a. Provjerite prije nego što kupite kartu.

Tijekom putovanja, autobusni prijevoznik mora dati jasne i točne informacije o liniji i pravima putnika. Informacije moraju biti objavljene u formatu dostupnom osobama s invaliditetom.

Što je pošlo po krivu?

Kako zatražiti svoja prava?

Ako smatrate da se vaša prava nisu poštovala, uložite žalbu autobusnom prijevozniku u roku od tri mjeseca od predviđene usluge tijekom koje je problem nastao. Autobusni prijevoznik mora reagirati u roku od mjesec dana i dati konačni odgovor u roku od tri mjeseca nakon primitka vaše žalbe. Ako niste zadovoljni odgovorom, možete uložiti žalbu nacionalnom provedbenom tijelu en u svojoj zemlji. Nacionalno tijelo trebalo bi vam pružiti neobvezujuće pravno mišljenje o daljnjem postupanju s vašim zahtjevom.

Možete svoj spor proslijediti i na izvansudski postupak ili ga uputiti subjektu za alternativno rješavanje sporova. Ako ste kartu kupili na internetu, svoju pritužbu možete podnijeti putem platforme za internetsko rješavanje sporova. Alternativno rješavanje sporova i internetsko rješavanje sporova dostupni su samo stanovnicima EU-a.

Možda odlučite pokrenuti formalni pravni postupak i podnijeti zahtjev za naknadu na temelju pravila EU-a upotrebom europskog postupka za sporove male vrijednosti. Predmet možete iznijeti i pred sudovima u zemlji nastana autobusnog prijevoznika. Vremenski rokovi za pokretanje postupka na nacionalnom sudu protiv autobusnog prijevoznika utvrđeni su u skladu s nacionalnim pravilima o pokretanju postupka u svakoj zemlji EU-a.

Možete se savjetovati i sa svojim lokalnim Europskim potrošačkim centrom kako biste dobili pomoć i savjete povezane s pravima putnika u autobusnom prometu.

Vaša je autobusna linija otkazana.

Ako autobusna linija za koju ste kupili kartu kasni ili je otkazana, prijevoznik ili upravitelj postaje dužni su vas o tome obavijestiti što je ranije moguće i to najkasnije 30 minuta nakon predviđenog vremena polaska. U slučaju kašnjenja dužni su vas obavijestiti o procijenjenom vremenu polaska čim im takva informacija postane dostupna.

Ako je vaša autobusna linija na veliku udaljenost (250 km ili više) otkazana zbog previše rezervacija ili iz operativnih razloga, prijevoznik vam mora ponuditi:

Ako je vaše putovanje na veliku udaljenost (250 km ili više) otkazano, a trebalo je trajati više od tri sata, imate pravo na:

Napomena

Prijevoznik nije dužan osigurati smještaj ako je kašnjenje posljedica loših vremenskih uvjeta ili velike prirodne katastrofe.

Vaša autobusna linija kasni prilikom polaska.

Ako autobusna linija za koju ste kupili kartu kasni ili je otkazana, prijevoznik ili upravitelj postaje dužni su vas o tome obavijestiti što je ranije moguće i to najkasnije 30 minuta nakon predviđenog vremena polaska. U slučaju kašnjenja dužni su vas obavijestiti o procijenjenom vremenu polaska čim im takva informacija postane dostupna.

Ako vaša autobusna linija na veliku udaljenost (250 km ili više) kasni više od dva sata, prijevoznik vam mora ponuditi:

Ako vam prijevoznik u slučaju kašnjenja ne ponudi ove opcije, možete kasnije podnijeti žalbu i zatražiti naknadu u iznosu do 50 % od cijene karte uz povrat punog iznosa cijene karte.

Ako je predviđeno trajanje putovanja na veliku udaljenost (više od 250 km) više od tri sata, a polazak kasni više od 90 minuta, uz sve gore navedeno imate pravo i na:

Napomena

Prijevoznik nije dužan osigurati smještaj ako je kašnjenje posljedica loših vremenskih uvjeta ili velike prirodne katastrofe.

Prtljaga vam je izgubljena ili oštećena u nesreći

Ako je vaša prtljaga ili druge osobne stvari izgubljene ili oštećene uslijed prometne nesreće tijekom putovanja na veliku udaljenost (250 km ili više), imate pravo na naknadu. Točan iznos naknade ovisi o propisima zemlje, ali maksimalni iznos ne bi trebao biti manji od 1 200 EUR po komadu prtljage.

Ako su invalidska kolica ili druga pomagala za kretanje izgubljena, imate pravo na povrat iznosa plaćenoga za popravak ili zamjenu pomagala.

Ozlijeđeni ste u autobusnoj nesreći

Ako ste ozlijeđeni u autobusnoj prometnoj nesreći tijekom putovanja velike udaljenosti (više od 250 km), imate pravo na odštetu. Točan iznos naknade ovisi o propisima zemlje, ali maksimalni iznos ne bi trebao iznositi manje od 220 000 EUR po putniku.

Prijevoznik vam je dužan osigurati i prvu pomoć (na primjer, pozivanjem hitne pomoći) i pobrinuti se za vaše neposredne praktične potrebe, uključujući hranu, odjeću i, prema potrebi, smještaj.

Uzdržavani ste član obitelji žrtve autobusne nesreće sa smrtnim ishodom

Ako ste uzdržavani član obitelji žrtve autobusne nesreće sa smrtnim ishodom, imate pravo na odštetu, uključujući troškove pogreba. Točan iznos naknade ovisi o propisima zemlje, ali maksimalni iznos ne bi trebao iznositi manje od 220 000 EUR po putniku.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: