Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Posljednji put provjereno : 30/04/2018

Prava putnika u autobusnom prijevozu

Kada kupujete kartu za autobus ne smije vam se naplatiti veća cijena zbog vaše nacionalnosti ili mjesta gdje kupujete kartu.

Ostala prava putnika u autobusnom prijevozu uglavnom se odnose na redovite autobusne linije na velikim udaljenostima (više od 250 km) koje počinju ili završavaju u državi EU-a. Neka od ovih prava primjenjuju se i na sve redovne usluge.

Države EU-a iz tih pravila mogu izuzeti isključivo domaće redovne usluge kod kojih se velik dio puta, uključujući i predviđeno stajanje, odvija izvan EU-a.

Otkazivanje puta ili kašnjenje

Ako se polazak otkaže ili kasni, uvijek imate pravo na ogovarajuće i pravovremene informacije o tome što se događa dok čekate.

Ako se otkaže put na velikoj udaljenosti (više od 250km) koji ste rezervirali ili polazak kasni više od 2 sata, imat ćete mogućnost izbora:

  • možete dobiti povrat novca za kartu i, ako je potrebno , besplatno putovanje natrag do početne točke s koje je autobus krenuo – na primjer ako vas kašnjenje ili otkazivanje puta sprečava u ispunjenju svrhe putovanja
  • ili možete po sličnim uvjetima dobiti prijevoz do konačnog odredišta prvom sljedećom prilikom i bez dodatnih troškova.

Ako vam se u tom trenutku ne nudi takva mogućnost izbora, možete se kasnije žaliti i tražiti povrat novca za kartu i odštetu u vrijednosti od 50 % cijene karte.

Ako je predviđeno trajanje putovanja na veliku udaljenost (više od 250 km) više od 3 sata, a polazak kasni više od 90 minuta ili je otkazan, imate pravo i na:

  • manji ili veći obrok u skladu s vremenom provednom u čekanju ili kašnjenju
  • smještaj ako morate prenoćiti – do 2 noći po cijeni od najviše 80 eura po noćenju. Prijevoznici nisu dužni pokriti troškove smještaja ako je kašnjenje uzrokovano teškim vremenskim uvjetima ili prirodnim katastrofama.

Prometne nesreće – odšteta i pomoć

Ako ste ozlijeđeni u autobusnoj prometnoj nesreći tijekom putovanja velike udaljenosti (više od 250 km) imate pravo na odštetu. U slučaju smrti odštetu mogu zatražiti članovi obitelji.

Također imate pravo na odštetu od autobusnog poduzeća ako vam je u autobusnoj prometnoj nesreći na putovanju velike udaljnosti izgubljena ili oštećena prtljaga ili druge osobne stvari.

Ako je potrebno, prijevoznik će također odmah pružiti pomoć: prvu pomoć, hranu, odjeću, prijevoz i smještaj.

Žalbe

Ako smatrate da se vaša prava nisu poštovala, možete se žaliti prijevozniku u roku od 3 mjeseca od datuma događaja. Prijevoznik mora reagirati u roku od 1 mjeseca i dati konačni odgovor u roku od 3 mjeseca nakon primitka žalbe.

Ako niste zadovoljni odgovorom, možete se obratiti nadležnom provedbenom tijelu English .

Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje