Posljednji put provjereno: 07/07/2022

PDV

Države članice EU-a primjenjuju različite vrste stopa PDV-a: standardne stope, snižene stope i posebne stope. Saznajte više o različitim stopama u svakoj zemlji EU-a i koje bi informacije trebao sadržavati račun s PDV-om. Provjerite razumijete li posebna pravila o PDV-u za prekograničnu kupnju i prodaju robe i usluga unutar i izvan EU-a.

Saznajte kada treba naplatiti PDV, kako se registrirati kod poreznih tijela, kada možete odbiti PDV i kako podnijeti zahtjev za povrat PDV-a.

Određene usluge i roba oslobođeni su od plaćanja PDV-a. Usto, postoje i posebne odredbe o PDV-u za mala poduzeća koja trguju bez naplaćivanja PDV-a i progresivne porezne olakšice za pojedine sektore.

S pomoću alata VIES možete provjeriti je li određeno poduzeće prijavljeno kao obveznik PDV-a za prekograničnu trgovinu unutar EU-a. Rezultati navedeni u alatu VIES preuzeti su iz nacionalnih baza podataka i redovito se ažuriraju.

Mini sustav za pružanje usluga na jednom mjestu (program MOSS) omogućuje vam da pružate digitalne usluge na području EU-a, a da se za to ne morate registrirati u svakoj zemlji EU-a u kojoj ih pružate. Mogu ga primjenjivati poduzeća s nastanom u EU-u i poduzeća izvan EU-a.

Podijeli: