Posljednji put provjereno : 14/12/2018

Upućeni radnici

Odluka Ujedinjene Kraljevine o pozivanju na članak 50. UEU-a: Više informacija

Ujedinjena Kraljevina trenutačno je punopravna država članica EU-a te se prava i obveze i dalje u potpunosti primjenjuju u Ujedinjenoj Kraljevini i na nju:

Vaš poslodavac može vas uputiti u drugu državu članicu na privremeni rad. U tom razdoblju imat ćete status upućenog radnika te posebne radne uvjete i prava.

Radni uvjeti

Dok radite kao upućeni radnik u drugoj državi članici, na vas se primjenjuju uvjeti zaposlenja zemlje domaćina. Ti se uvjeti odnose na:

Vaš poslodavac može podmiriti i troškove putovanja, smještaja i hrane u državi članici u koju ste upućeni ako je to predviđeno u zakonodavstvu vaše matične zemlje. Ti se dodaci isplaćuju uz vašu uobičajenu plaću.

Nacionalne internetske stranice o upućivanju

Uvjete rada upućenih radnika i podatke za kontakt lokalnih tijela pronađite na nacionalnim internetskim stranicama zemlje domaćina.

Odaberite svoju državu:

 • Njemačkadedeen
 • Poljskaplen
 • Rumunjskaroro
 • Slovačkasken
 • Slovenijasien
 • Ujedinjena Kraljevinauken
 • Češkaczen
 • Španjolskaesen
 • Švedskasedefrsven

  Druga prava

  Dok radite kao upućeni radnik u drugoj državi članici:

  Porez na dohodak

  Ako ste upućeni na rad u razdoblju kraćem od šest mjeseci, ne biste trebali biti obvezni platiti porez na dohodak u zemlji odredišta.

  Međutim, ne postoje propisi na razini EU-a kojima se utvrđuje koja zemlja može oporezivati vaš dohodak tijekom rada na koji ste upućeni u inozemstvo. To može biti utvrđeno nacionalnim zakonima ili poreznim sporazumima među državama članicama: saznajte više o porezu na dohodak.

  Socijalno osiguranje u inozemstvu

  Kao upućeni radnik pokriveni ste sustavom socijalne sigurnosti matične zemlje najviše dvije godine. Saznajte koje formalnosti morate obaviti.

  Radite li u inozemstvu dulje od dvije godine, morat ćete se prijaviti u sustav socijalne sigurnosti zemlje u kojoj radite. U određenim slučajevima možete produljiti svoje socijalno osiguranje na više od dvije godine.

  Prethodna izjava

  Vaš će poslodavac možda morati ispuniti i prethodnu izjavu za nadležna tijela u zemlji odredišta u kojoj među ostalim navodi vaše radno mjesto u toj zemlji, trajanje upućivanja te podatke za kontakt.

  Pobrinite se da poslodavac to i učini kako biste izbjegli plaćanje kazne u toj drugoj zemlji.

  Za više informacija obratite se uredu za vezu za upućene radnike ili jedinstvenoj kontaktnoj točki u zemlji u koju odlazite.

  Često postavljana pitanja

  Zakonodavstvo EU

  Trebate više informacija o pravilima u određenoj državi?

  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

  Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

  Podijeli: