Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 25/04/2017

Često postavljana pitanja - Upućivanje na kraći rad u inozemstvu (najviše dvije godine)

 • U zemlji u koju me poslodavac poslao na rad svi moji kolege zarađuju minimalnu plaću. Imam li i ja pravo na nju?

  DA – cijelo vrijeme vašeg rada u toj zemlji poslodavac je obvezan pridržavati se temeljnih pravila te zemlje o zaštiti zaposlenika. Ona uključuju minimalnu plaću, radno vrijeme, minimalna razdoblja odmora itd.

  Za više informacija o svojim pravima obratite se uredu za vezu za upućene radnike u toj zemlji.

 • Samozaposlen sam i namjeravam raditi u inozemstvu nekoliko mjeseci. Koje formalnosti trebam obaviti?

  Ako želite raditi u nekoj drugoj državi članici EU-a samo nekoliko mjeseci, najbolja je opcija da sami sebe uputite na rad u inozemstvo.

  Tako možete raditi u inozemstvu i istodobno biti pokriveni sustavom socijalne sigurnosti zemlje u kojoj inače radite.

  Prije odlaska trebali biste:

  • podnijeti zahtjev za obrazac A1 (nekadašnji obrazac E 101). Raspitajte se u uredu za vezu za upućene radnike svoje matične zemlje o tome koje tijelo izdaje te dokumente.

   S pomoću tog ćete obrasca vi i osobe koje uzdržavate moći dokazati da ste i dalje obuhvaćeni sustavom socijalne sigurnosti matične zemlje dok ste u inozemstvu najviše dvije godine.

   Kako biste dobili taj obrazac, morate dokazati da će djelatnosti kojima se namjeravate baviti u inozemstvu biti slične onima koje ste obavljali u matičnoj zemlji. Na koji način? Pogledajte Priručnik EU-a o pravilima upućivanja,
    
  • podnijeti zahtjev za obrazac S1 (nekadašnji obrazac E 106) tijelu nadležnom za zdravstveno osiguranje u vašoj matičnoj zemlji. S pomoću njega ćete vi i vaša obitelj moći ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje tijekom boravka u drugoj državi,
  • po mogućnosti unaprijed dati izjavu da ćete obavljati svoju profesiju u zemlji domaćinu.

   Kako biste saznali je li to obvezno te kako to učiniti, obratite se uredu za vezu za upućene radnike svoje matične zemlje.

  Ako se tijekom rada u drugoj zemlji u nju ne morate preseliti (nego ćete je samo kratko posjećivati), potrebna vam je jedino europska kartica zdravstvenog osiguranja. Možete je dobiti od tijela nadležnog za zdravstveno osiguranje u vašoj matičnoj zemlji.

  Kad dođete u novu zemlju, trebali biste:

  • saznati više o formalnostima povezanima s boravkom, čak i ako ondje planirate samo kratko boraviti
  • podnijeti obrazac S1 (nekadašnji obrazac E 106) tijelu nadležnom za zdravstveno osiguranje u toj zemlji (ako je primjenjivo).
 • Samozaposlen sam i završio sam razdoblje upućivanja navedeno u obrascu A1 (nekadašnji obrazac E 101). Nažalost, moj rad još nije gotov. Mogu li produljiti razdoblje upućivanja?

  DA – možete podnijeti zahtjev za produljenje ako vaš rad traje dulje od prvotno procijenjenog zbog nepredviđenih okolnosti te ako ukupno razdoblje upućivanja uključujući dodatno produljenje nije dulje od dvije godine.

  Kojem se tijelu trebate obratiti? Raspitajte se u uredu za vezu za upućene radnike u zemlji u kojoj radite.

  Morate dokazati da je dodatan rad postao nužan zbog nepredviđenih okolnosti jer u suprotnom tijela zemlje domaćina mogu odbiti produljenje.

  Ako se to dogodi, još uvijek možete ostati u inozemstvu, ali se vaš status mijenja u status iseljenika, što znači da ćete se morati prijaviti u sustav socijalne sigurnosti zemlje domaćina (i plaćati doprinose ondje, a ne više u svojoj matičnoj zemlji).

 • Samozaposlen sam i dobio sam trogodišnji projekt u drugoj državi članici EU-a. Htio bih se sam uputiti na rad u inozemstvo i ostati pokriven sustavom socijalne sigurnosti matične zemlje. Je li to moguće iako ću ondje raditi dulje od dvije godine?

  MOŽDA – Ako je od početka jasno da ćete u inozemstvu raditi dulje od dvije godine, možete zatražiti izuzeće od zakona zemlje domaćina u tom području, čime biste i dalje imali pravo na socijalno osiguranje matične zemlje tijekom cijelog rada u inozemstvu.

  Takva izuzeća razlikuju se od slučaja do slučaja i zahtijevaju dogovor nadležnih tijela obje zemlje te su valjana samo za utvrđeno razdoblje.

  Kojem se tijelu trebate obratiti? Raspitajte se u uredu za vezu za upućene radnike zemlje domaćina.

 • Što ako doživim nesreću tijekom privremenog rada u drugoj državi članici EU-a? Hoćemo li moja obitelj i ja biti pokriveni sustavom zdravstvenog osiguranja moje matične zemlje?

  DA – do dvije godine ( bez obzira na to je li vas uputio poslodavac ili ste se vi sami uputili kao samozaposlena osoba).

  Za lokalnu zdravstvenu skrb potrebna su vam dva dokumenta:

Pogledajte najvažnije informacije o ovoj temi
Upućeni radnici
Zakonodavstvo EU
Public consultations
  Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
  Pomoć i savjetovanje