Posljednji put provjereno: 02/04/2022

Krenuti u školu u drugoj državi članici

Kao građani EU-a vaša djeca imaju pravo na pohađanje škole u bilo kojoj državi članici uz iste uvjete kao i državljani te države.

Imaju pravo na uvrštenje u razred u vlastitoj dobnoj skupini te na istovjetnoj razini njihova razreda u državi podrijetla bez obzira na razinu znanja jezika.

Napomena

Ako ste državljanin države članice EU-a i preselite se u drugu državu članicu radi posla, po zakonima EU-a vaša djeca imaju pravo na besplatnu uvodnu poduku u novoj zemlji boravišta kako bi se lakše prilagodila njezinu školskom sustavu. Dio je te uvodne poduke potpora za učenje jezika nove zemlje boravišta.

Imajte na umu da se školski sustav u vašoj novoj zemlji boravišta može znatno razlikovati od onoga na koji ste navikli. Na primjer, u nekim se državama djecu vrlo rano svrstava u akademske ili stručne smjerove.

Zbog toga ne postoji automatsko priznavanje školskih svjedodžbi na razini EU-a. U nekim je državama potrebno od nadležnih nacionalnih tijela tražiti priznavanje školskih svjedodžbi prije nego što djecu možete upisati u lokalnu školu.

Odaberite svoju državu

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: