Poslovanje
Posljednji put provjereno: 02/04/2022

Prijava kratkotrajnog boravka (manje od tri mjeseca)

U nekim državama članicama vrijedi obveza prijave nadležnim tijelima (obično u općini ili lokalnoj policijskoj upravi) u razumnom roku od dolaska. Neispunjivanje te obveze može biti kažnjivo, npr. novčanom kaznom.

Državljanima države članice za prijavu je dovoljna osobna iskaznica ili putovnica. Članovi njihove obitelji koji su državljani treće zemlje moraju predočiti putovnicu. Postupak prijave u pravilu se ne naplaćuje. Odsjedate li u hotelu, obično je dovoljno ispuniti za to namijenjen obrazac, a hotel će se pobrinuti za ostalo.

Saznajte gdje i kako možete prijaviti svoj boravak u državi domaćinu:

Odaberite svoju državu

Za dodatne informacije možete se obratiti i nacionalnim nadležnim tijelima.

Neprijavljivanje dolaska nije samo po sebi dovoljan razlog za protjerivanje, ali je u nekim državama članicama EU-a kažnjivo novčanom kaznom.

Primjer

Ako ste na godišnjem odmoru, prijava boravišta obvezna je samo u slučaju boravka dužeg od tri mjeseca.

Hans je Austrijanac i svakog ljeta godišnji odmor provodi na talijanskoj obali. Prošlog je ljeta boravio dva mjeseca u Italiji u vlastitom stanu. Po dolasku je obavio prijavu, ali su talijanska nadležna tijela zatražila da prijavi i boravište u općini te da dostavi dokaze o tome da ima dovoljno sredstava za vlastito uzdržavanje u Italiji.

Međutim Hans ima pravo boraviti u Italiji tri mjeseca za što je od dokumenata obvezan predočiti samo osobnu iskaznicu. U slučaju takvog kratkotrajnog boravka talijanska nadležna tijela mogu zahtijevati da prijavi svoj dolazak, ali ne i boravište.

Često postavljana pitanja

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: