Posljednji put provjereno: 11/02/2022

Police osiguranja

Osiguravajuća društva svoje police mogu prodavati u čitavom EU-u, bilo tako da u drugim zemljama osnuju poslovni nastan ili tako da ondje pružaju usluge izravno, primjerice putem interneta, ili preko posrednika.

Stoga možete na cijelom europskom tržištu tražiti najpogodnije ponude za police osiguranja (primjerice, životno osiguranje, osiguranje kuće i osiguranje vozila).

Napomena

Ovo se odnosi samo na privatna osiguravajuća društva i mirovinske fondove, no ne i na prava iz socijalnog osiguranja i zakonsko pravo na mirovinu na temelju radnog staža.

Policu osiguranja osiguravajuće društvo može prodavati izravno (često putem interneta), preko posrednika u osiguranju (brokera i agenata) ili preko, primjerice, zrakoplovnih kompanija, putničkih agencija, optika ili trgovina elektroničkim uređajima. Prodavatelji polica osiguranja dužni su vam pružiti osnovne informacije o sebi i o proizvodu prije potpisivanja ugovora.

Što trebate znati kako biste znali što kupujete

Prije nego što kupite proizvod osiguranja, provjerite jeste li primili standardiziran informativni dokument, tj. dokument s informacijama o tom proizvodu. On će vam pomoći da bolje razumijete što kupujete i omogućiti uspoređivanje ponuda za slične police osiguranja drugih osiguravajućih društava.

Napomena

Ova se pravila ne odnose na životno osiguranje.

Taj dokument treba biti kratak (najviše 2 stranice A4 formata) i jasno napisan te sadržavati sljedeće informacije:

Prije nego što potpišete ugovor, osoba ili društvo od kojeg kupujete policu osiguranja mora vas obavijestiti je li on agent ili broker te na koji je način povezan s osiguravajućim društvom koje prodaje taj proizvod. Primjerice, mora vas obavijestiti prima li proviziju za prodaju proizvoda tog osiguravajućeg društva.

Kupnja robe ili usluga zajedno s policom osiguranja

Ako vam je uz kupnju proizvoda ili usluge ponuđeno neživotno osiguranje – primjerice osiguranje vozila pri kupnji novog automobila ili osiguranje od oštećenja pri kupnji novog računala – imate pravo kupiti proizvod ili uslugu bez police osiguranja.

Primjer

Niste obvezni kupiti osiguranje od trgovca kod kojega kupujete proizvod

Carole iz Francuske nedavno je slomila naočale i odlučila kupiti nove u lokalnoj optici. Kada je odabrala nove naočale, u optici su joj predložili da uplati policu osiguranja od oštećenja za slučaj se to ponovi. Objasnili su joj što polica pokriva i koji su troškovi te su joj dali brošuru s informacijama kako bi mogla razmisliti dok čeka nove naočale.

Kod kuće je na internetu provjerila kakve police osiguranja nude druga osiguravajuća društva i pronašla jedno koje nudi isto pokriće po povoljnijoj cijeni. Kada je tjedan dana kasnije došla po nove naočale, nije uzela policu osiguranja koju su joj ponudili u optici nego je uzela povoljniju policu koju je pronašla na internetu.

Zakonodavstvo EU

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: