Posljednji put provjereno: 28/04/2022

Dnevni migranti

Ako živite u jednoj državi članici, a svaki dan ili barem jednom tjedno putujete na posao u drugu, prema zakonodavstvu EU-a smatrate se dnevnim migrantom (ponekad zvan prekogranični radnik).

Obvezno provjerite:

Pogledajte i:

Vaše pravo na život u drugoj državi članici

Registracija vozila za dnevne migrante

Mjerodavno je zakonodavstvo koje države?

U svakodnevnom životu podliježete zakonima obiju država.

Zakonodavstvom države u kojoj radite obuhvaćeno je sljedeće:

Zakonodavstvom države u kojoj živite obuhvaćeno je sljedeće:

Primjer

Pobrinite se da ne izgubite prava ako ste radili u drugoj državi

Evelien iz Nizozemske radila je deset godina kao dnevni migrant u Njemačkoj. U tom je razdoblju potpisala ugovor za privatno mirovinsko osiguranje i od njemačkih nadležnih tijela dobivala dodatak na mirovinsku štednju.

Nakon njezina umirovljenja njemačka su nadležna tijela zatražila da im vrati sve dodatke koji su joj bili isplaćeni u razdoblju od 10 godina. To su objasnili činjenicom da više nije plaćala porez u Njemačkoj. No u trenutku kada je Evelien prestala raditi u Njemačkoj, morala je plaćati porez u Nizozemskoj, državi u kojoj je živjela.

Evelien se obratila njemačkom sudu koji je bio suglasan da je Evelien kao dnevni migrant imala pravo na dodatak koji se smatra dodatnom naknadom. Naposljetku nije morala vratiti dobiveni dodatak.

Ako vam je odbijen zahtjev za dodatnu naknadu koju dobivaju radnici u državi u kojoj radite, obratite se europskom savjetniku za zapošljavanjeKlikom na poveznicu dokument se otvara na drugoj stranici ili našim službama za informacije i pomoć.

Primjer

Naknade na koje imate pravo u državi u kojoj radite

Rosita živi sa suprugom i troje djece u Italiji, ali radi u Francuskoj. Zatražila je popust na željeznički promet za veće obitelji, ali joj nije odobren jer ni ona ni njezina djeca ne žive u Francuskoj.

No morala bi biti ustrajna u svojem zahtjevu i po potrebi zatražiti pomoć od raznih službi EU-a za pomoć. Svi radnici u EU-u s većim obiteljima (u mnogo država to znači troje ili više djece) imaju pravo na popust na putovanje vlakom u državi u kojoj rade od prvog dana rada - ako su takvi popusti dostupni državljanima te države.

Bankovni račun za isplaćivanje plaće

Moguće je da će vaš poslodavac zahtijevati da otvorite bankovni račun u državi zaposlenja kako bi vam se isplaćivala plaća.

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: