Poslovanje
Posljednji put provjereno: 02/04/2022

Nevjenčani parovi

Ovdje su dostupne informacije za partnere u stabilnoj vezi koji nisu vjenčani ni registrirani pri nekom tijelu.

Saznajte više o pravima civilnih ili registriranih partnera.

Ako živite s partnerom u stabilnoj i trajnoj vezi, u cijelom EU-u imate određena prava čak i ako vezu niste registrirali pred nijednim tijelom.

Preseljenje u drugu državu članicu EU-a

Ako se sa svojim de facto partnerom preselite u drugu državu članicu, ta država mora mu/joj omogućiti olakšan ulazak i dobivanje boravišta neovisno o tome je li on/ona građanin EU-a.

Morate moći dokazati da živite zajedno ili da ste u dugotrajnoj vezi. Međutim, većina država članica nije točno odredila na koji način možete dokazati da ste u dugotrajnoj vezi ili kohabitaciji.

Prava i obveze

U državama članicama koje priznaju de facto bračnu zajednicu imat ćete prava i obveze povezane s vlasništvom, nasljedstvom i davanjima za uzdržavanje nakon rastave.

Ta su prava osobito važna za istospolne parove jer im vjenčanje ili registriranje partnerstva nije dopušteno u svim zemljama EU-a.

Ugovori o kohabitaciji

Ako živite u državi u kojoj se ne možete vjenčati ili registrirati partnerstvo ili ako ništa od toga ne želite, postoji mogućnost potpisivanja kohabitacijskog ugovora kako bi se utvrdili praktični ili pravni aspekti vaše kohabitacije.

No u praksi možete imati poteškoća pri ostvarivanju svojih prava čak i uz kohabitacijski ugovor. U slučaju spora oko vlasništva općenito se primjenjuju zakoni države u kojoj je spor nastao.

Često postavljana pitanja

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: