Posljednji put provjereno: 01/04/2022

Izvanredne situacije

Koronavirus: Kako nastaviti s putovanjima na siguran način

112: jedinstveni broj EU-a za hitne slučajeve

Broj 112 europski je broj za hitne slučajeve koji besplatno možete birati s fiksnog ili mobilnog telefona iz svih dijelova EU-a. Izravno će vas povezati s hitnim službama – policijom, hitnom pomoći ili vatrogascima.

Uz broj 112 i dalje su u upotrebi nacionalni brojevi za hitne slučajeve. No samo biranjem broja 112 moći ćete se spojiti s hitnim službama u svim državama članicama.

Primjer

Sprečavanje katastrofe

Grk Anasthassios preselio je u Lisabon i ubrzo nakon što je uselio u svoj novi stan u njemu je planuo požar. Nije znao portugalski broj za hitne slučajeve, ali se sjetio da i u Portugalu može birati broj 112 kao što to čini u Grčkoj, odnosno u svim dijelovima EU-a. Birajući 112 izravno se spojio s hitnim službama u Lisabonu koje su odmah poslale vatrogasce.

Putujete li unutar EU-a, ne zaboravite ponijeti europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EHIC). Ako vam je potrebna hitna liječnička pomoć, tom ćete karticom olakšati proceduru i brže dobiti povrat troškova javne zdravstvene skrbi.

116 000: nestanak djeteta

U slučaju nestanka djeteta u vašoj ili u drugoj državi članici,iz većine država članica možete nazvati broj 116 000, dežurni telefon za prijavljivanje nestanka djeteta. Broj 116 000 trenutačno je dostupan u svih 27​ država članica.

Tim se brojem možete poslužiti kako biste prijavili nestanak djeteta. Dežurna služba također daje upute i potporu obiteljima nestale djece.

Primjer

Kako prijaviti nestanak djeteta

Dok su Andreas i Kirsten, par iz Njemačke, bili na odmoru u Francuskoj, tijekom izleta im je nestala kći. Nisu je pronašli ni nakon nekoliko sati potrage. Slučaj su prijavili policiji, ali su se sjetili i njemačkog broja za prijavljivanje nestanka djeteta. Znajući da broj 116 000 mogu birati i u Francuskoj, od te su dežurne službe dobili savjet o tome kojem se nadležnom tijelu obratiti u Francuskoj.

Često postavljana pitanja

Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?

Obratite se specijaliziranim službama za pomoć

Podijeli: