Uslužni alati

Odabir jezika

Zastava EU-a

Navigacijski put

Izbornik

Ažurirano : 12/04/2017

Izvanredne situacije

112: jedinstveni broj EU-a za hitne slučajeve

Broj 112 europski je broj za hitne slučajeve koji besplatno možete birati s fiksnog ili mobilnog telefona iz svih dijelova EU-a. Izravno će vas povezati s hitnim službama – policijom, hitnom pomoći ili vatrogascima.

Uz broj 112 i dalje su u upotrebi nacionalni brojevi za hitne slučajeve. No samo biranjem broja 112 moći ćete se spojiti s hitnim službama u svim državama članicama.

Broj 112 upotrebljava se i u trećim zemljama poput Švicarske ili Južnoafričke Republike.

Saznajte više o broju 112 u pojedinoj državi članiciEnglish.

Primjer

Sprečavanje katastrofe

Grk Anasthassios preselio je u Lisabon i ubrzo nakon što je uselio u svoj novi stan u njemu je planuo požar. Nije znao portugalski broj za hitne slučajeve, ali se sjetio da i u Portugalu može birati broj 112 kao što to čini u Grčkoj, odnosno u svim dijelovima EU-a. Birajući 112 izravno se spojio s hitnim službama u Lisabonu koje su odmah poslale vatrogasce.

Putujete li unutar EU-a, ne zaboravite ponijeti europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EHIC). Ako vam je potrebna hitna liječnička pomoć, tom ćete karticom olakšati proceduru i brže dobiti povrat troškova javne zdravstvene skrbi.

116 000: nestanak djeteta

U slučaju nestanka djeteta u vašoj ili u drugoj državi članici, iz većine država članica možete nazvati broj 116 000, dežurni telefon za prijavljivanje nestanka djetetaEnglish.

Tim se brojem možete poslužiti kako biste prijavili nestanak djetetaEnglish. Dežurna služba također daje upute i potporu obiteljima nestale djece.

Broj 116 000 trenutačno je dostupan u svih 28 država članicaEnglish.

Više o drugim brojevima koji počinju sa 116English

Primjer

Kako prijaviti nestanak djeteta

Dok su Andreas i Kirsten, par iz Njemačke, bili na odmoru u Francuskoj, tijekom izleta im je nestala kći. Nisu je pronašli ni nakon nekoliko sati potrage. Slučaj su prijavili policiji, ali su se sjetili i njemačkog broja za prijavljivanje nestanka djeteta. Znajući da broj 116 000 mogu birati i u Francuskoj, od te su dežurne službe dobili savjet o tome kojem se nadležnom tijelu obratiti u Francuskoj.

Zakonodavstvo EU
  • Propisi EU-a o broju 112 English
  • Propisi EU-a o nacionalnim brojevima s predznakom 116 English
Public consultations
    Trebate li podršku službi za pomoć korisnicima?
    Pomoć i savjetovanje