Ultima verificare: 01/04/2022

Situații de urgență

Coronavirusul: Reluarea în condiții de siguranță a călătoriilor

112: numărul unic de urgență în UE

112 este numărul european de urgență, valabil pe tot teritoriul UE, pe care îl puteți apela gratuit de pe telefonul fix și mobil. Veți intra astfel în contact cu serviciile de urgență - poliție, ambulanță, pompieri.

Pe lângă 112, sunt valabile și numerele naționale de urgență. Numărul unic european (112) este însă singurul pe care îl puteți utiliza pentru a accesa serviciile de urgență în toate țările din UE.

Exemplu

Prevenirea unui dezastru

Anasthassios din Grecia a plecat la studii în Lisabona. După puțin timp, în apartamentul său s-a declanșat un incendiu. Nu știa numerele serviciilor portugheze de urgență, dar și-a amintit că poate suna la 112, ca și în țara sa natală sau în orice altă țară din UE. Anasthassios a format așadar numărul 112, iar serviciile de urgență din Lisabona au trimis o echipă de pompieri la el acasă.

Când călătoriți în UE, nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Dacă aveți nevoie de îngrijiri medicale de urgență, cardul va ajuta la îndeplinirea formalităților și la obținerea rambursării costurilor asociate asistenței medicale oferite în sistemul public.

116 000: copii dispăruți

Dacă vă dispare copilul, acasă sau în altă țară din UE, puteți suna la 116 000, linia telefonică pentru copii dispăruți. Linia de urgență 116 000 este în prezent disponibilă în toate cele 27​ de țări ale UE.

Îl puteți folosi pentru a semnala dispariția unui copil. De asemenea, operatorii care răspund la acest număr pot oferi îndrumări și sprijin pentru familiile copiilor dispăruți.

Exemplu

Semnalarea unui copil dispărut

Andreas și Kirsten, un cuplu german aflat în vacanță în Franța, au fost devastați când fiica lor a dispărut în timpul unei excursii. Câteva ore s-au scurs, fără ca ei să aibă vreo veste. Au anunțat poliția locală, dar și-au amintit și numărul de telefon disponibil în Germania în astfel de cazuri. Știind că linia telefonică 116 000 funcționează și în Franța, au apelat acest serviciu și au primit informații privind modul în care trebuie să gestioneze această situație împreună cu autoritățile franceze.

Întrebări şi răspunsuri

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: