Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Ultima verificare : 12/04/2017

Situații de urgență

112: numărul unic de urgență în UE

112 este numărul european de urgență, valabil pe tot teritoriul UE, pe care îl puteți apela gratuit de pe telefonul fix și mobil. Veți intra astfel în contact cu serviciile de urgență - poliție, ambulanță, pompieri.

Pe lângă 112, sunt valabile și numerele naționale de urgență. Numărul unic european (112) este însă singurul pe care îl puteți utiliza pentru a accesa serviciile de urgență în toate țările din UE.

112 este folosit și de unele țări din afara UE, cum ar fi Elveția și Africa de Sud.

Mai multe despre numărul 112 în fiecare țară din UEEnglish.

Caz real

Prevenirea unui dezastru

Anasthassios din Grecia a plecat la studii în Lisabona. După puțin timp, în apartamentul său s-a declanșat un incendiu. Nu știa numerele serviciilor portugheze de urgență, dar și-a amintit că poate suna la 112, ca și în țara sa natală sau în orice altă țară din UE. Anasthassios a format așadar numărul 112, iar serviciile de urgență din Lisabona au trimis o echipă de pompieri la el acasă.

Când călătoriți în UE, nu uitați să luați cu dumneavoastră cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Dacă aveți nevoie de îngrijiri medicale de urgență, cardul va ajuta la îndeplinirea formalităților și la obținerea rambursării costurilor asociate asistenței medicale oferite în sistemul public.

116 000: copii dispăruți

Dacă vă dispare copilul, acasă sau în altă țară din UE, puteți suna la 116 000, linia telefonică pentru copii dispăruțiEnglish.

Îl puteți folosi pentru a semnala dispariția unui copilEnglish. De asemenea, operatorii care răspund la acest număr pot oferi îndrumări și sprijin pentru familiile copiilor dispăruți.

Linia de urgență 116 000 este în prezent disponibilă în toate cele 28 de țări ale UEEnglish.

Mai multe despre numerele 116English

Caz real

Semnalarea unui copil dispărut

Andreas și Kirsten, un cuplu german aflat în vacanță în Franța, au fost devastați când fiica lor a dispărut în timpul unei excursii. Câteva ore s-au scurs, fără ca ei să aibă vreo veste. Au anunțat poliția locală, dar și-au amintit și numărul de telefon disponibil în Germania în astfel de cazuri. Știind că linia telefonică 116 000 funcționează și în Franța, au apelat acest serviciu și au primit informații privind modul în care trebuie să gestioneze această situație împreună cu autoritățile franceze.

Legislaţia UE
  • Normele UE privind numărul 112 English
  • Normele UE privind numerele naționale care încep cu 116 English
Consultaţii publice
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere