Alegerile europene
În calitate de cetățean al UE, aveți dreptul de a vota și de a candida la alegerile europene.
Dreptul dumneavoastră de a vota
Dacă locuiți în țara de origine, puteți vota doar pentru candidații din țara respectivă.
Dacă sunteți înregistrat și locuiți în altă țară din UE, puteți:
- să votați pentru candidații din țara de origine sau
- să participați la alegerile din țara-gazdă și să votați pentru candidații din țara respectivă.
Avertisment
La alegerile europene puteți vota doar o singură dată.
Pentru a putea vota, trebuie să vă înregistrați pe lângă autoritățile din țara-gazdă înainte de alegeri. În unele țări din UE, sunteți înregistrat automat pe listele electorale, din momentul în care v-ați înregistrat reședința acolo.
Dacă este nevoie să vă înregistrați, verificați termenele-limită din țara-gazdă cu mult timp înainte, deoarece pot varia de la o țară la alta.
Alegeți o situație și o preferință de vot, pentru a afla dacă trebuie să vă înscrieți pe listele electorale:
Dacă locuiți în afara UE puteți vota pentru Parlamentul European la ambasada sau consulatul țării de origine.
Avertisment
Dacă proveniți din Bulgaria, Cipru, Danemarca, Italia sau Grecia, nu veți putea vota din afara țării de origine.
- Vreau să votez în țara de origine
- În perioada alegerilor europene voi călători și vreau să votez în altă țară din UE
În majoritatea țărilor UE, cetățenii proprii sunt înscriși automat pe listele electorale.
Avertisment
Cetățenii din Cipru (până la 1 aprilie 2019) și din Irlanda (până la 9 mai 2019) trebuie să se înregistreze înainte de a putea vota.
Aflați mai multe despre alegerile europene în țara de origine:
Dacă locuiți în țara de origine, dar doriți să votați în altă țară din UE, aflați de la comisia electorală națională din țara dumneavoastră ce reguli se aplică.
Aflați mai multe despre normele naționale:
- Doresc să votez pentru candidații la alegerile europene din țara mea de origine
- Doresc să votez pentru candidații la alegerile europene din țara mea gazdă
Dacă locuiți în altă țară din UE, dar doriți să votați candidații la alegerile europene din țara dumneavoastră de origine, verificați dacă vă mai aflați încă pe listele electorale sau dacă trebuie să vă înregistrați din nou.
Votanții care locuiesc în străinătate au la dispoziție diverse opțiuni, care pot fi diferite de la o țară UE la alta. În funcție de țara de origine, sunteți:
- fie înregistrat pentru a vota în țara de origine
- fie înregistrat pe o listă specială pentru rezidenții din străinătate sau
- eliminat de pe lista electorală după ce ați locuit în străinătate pe o anumită perioadă de timp
Avertisment
Dacă proveniți din Republica Cehă, Irlanda, Malta sau Slovacia și nu mai locuiți în țara de origine, este posibil să nu mai puteți vota la alegerile europene pentru candidații din țara de origine.
Este posibil să trebuiască să vă înregistrați pe lângă autoritățile din țara de origine înainte de a putea vota. Puteți fie să mergeți în țara de origine pentru a vota, fie să votați la ambasada sau consulatul din țara-gazdă.
Opțiunile enumerate mai sus nu sunt exhaustive. Unele țări din UE pot oferi modalități de vot care nu sunt menționate aici.
Pentru mai multe informații despre alegerile europene din 2019, consultați portalul dedicat.
Condițiile de vot în altă țară din UE
În calitate de cetățean european, puteți vota în condițiile aplicabile cetățenilor țării în care locuiți. Dacă aceștia trebuie să fi locuit în țara respectivă pe o anumită perioadă de timp înainte de a-și obține dreptul de vot, această condiție vi se va aplica și dumneavoastră. S-ar putea să fie nevoie să furnizați un document care să ateste absența cazierului.
Totuși, perioadele petrecute în alte țări din UE (diferite de țara de origine) ar trebui să vi se ia în considerare în vederea acordării dreptului la vot.
Avertisment
În Luxemburg se aplică norme speciale, dat fiind faptul că cetățenii străini reprezintă peste 20 % din totalul populației cu drept de vot. Prin urmare, pentru a acorda dreptul de vot, această țară are permisiunea de a introduce o perioadă de ședere mai lungă. În prezent, aceasta este de 5 ani.
Votul obligatoriu
Dacă participarea la vot la alegerile europene este obligatorie în țara-gazdă și figurați deja pe listele sale electorale, sunteți obligat să votați, la fel ca și cetățenii țării respective.
Avertisment
Votul este obligatoriu în Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia și Luxemburg.
Dreptul de a candida
Pentru a candida la alegerile europene, va trebui să declarați că îndepliniți condițiile de eligibilitate și că nu v-ați depus candidatura și în altă țară din UE. S-ar putea să fie nevoie să furnizați un document care să ateste absența cazierului.
Avertisment
La alegerile europene, puteți candida într-o singură țară.
Dacă decideți să votați sau să candidați în țara în care locuiți, nu mai puteți face acest lucru în țara de origine.
Condiții pentru a candida
În calitate de cetățean european, puteți candida în condițiile aplicabile cetățenilor țării în care locuiți. Dacă, pentru a candida, aceștia trebuie să fi locuit în țara respectivă pe o anumită perioadă de timp, această condiție vi se va aplica și dumneavoastră.
Totuși, perioadele petrecute în alte țări din UE (diferite de țara de origine) ar trebui luate în considerare.
Avertisment
În Luxemburg se aplică norme speciale, dat fiind faptul că cetățenii străini reprezintă peste 20 % din totalul populației cu drept de vot. Prin urmare, pentru a acorda dreptul de a candida, această țară are permisiunea de a introduce o perioadă de ședere mai lungă. În prezent, aceasta este de 5 ani.
Mai multe despre dreptul de a candida în țara-gazdă: