Întreprinderi
Ultima verificare: 04/05/2020

Înregistrarea în altă țară din UE a membrilor de familie provenind din UE

Sunteți afectat de Brexit?

Întrebări și răspunsuri – drepturile cetățenilor din UE și din Regatul Unit, astfel cum sunt enunțate în Acordul de retragere

La 1 ianuarie 2021 se vor modifica normele aplicabile cetățenilor UE care locuiesc sau se stabilesc în Regatul Unit. Același lucru este valabil și pentru cetățenii britanici care locuiesc sau se stabilesc într-o țară din UE.

Am drept de ședere permanentă în Regatul Unit/UE sau îl voi dobândi în cursul perioadei de tranziție.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința permanentă în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Locuiesc în Regatul Unit/UE dar nu am încă drept de ședere permanentă.

În principiu, dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) veți avea în continuare reședința în țara gazdă. Cu toate acestea, în Regatul Unit trebuie să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE pentru a primi un nou statut de rezident. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă cât mai curând posibil, pentru a afla dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Doresc să mă stabilesc în Regatul Unit/UE.

Dumneavoastră și membrii de familie (inclusiv cei din afara UE) vă puteți stabili în Regatul Unit sau într-o țară din UE în conformitate cu normele actuale ale Uniunii până la 31 decembrie 2020. După aceea, în Regatul Unit va trebui să introduceți o cerere în cadrul sistemului de înregistrare a cetățenilor UE. În UE, contactați autoritățile din țara gazdă pentru a afla dacă trebuie să vă înregistrați și dacă este obligatoriu să solicitați un nou statut de rezident.

Vreau să merg în Regatul Unit/UE pentru o ședere de scurtă durată.

Normele actuale privind raportarea prezenței, înregistrarea reședinței în străinătate, înregistrarea membrilor de familie din UE și înregistrarea membrilor de familie din afara UE se vor aplica în continuare, cel puțin până la 31 decembrie 2020.

Cereți sprijin.

În cazul în care considerați că drepturile de care beneficiați în baza legislației UE nu vă sunt respectate, contactați serviciile noastre de asistență.

Detalii despre implementarea acordului de retragere și drepturile cetățenilor

Dacă vă mutați în altă țară din UE, membrii de familie care provin din Uniune și se află în întreținerea dumneavoastră vi se pot alătura.

După 3 luni de ședere în noua țară, ei trebuie să își înregistreze reședința și să obțină un certificat de înregistrare.

Dacă nu se află în întreținerea dumneavoastră, membrii de familie provenind din UE se pot înregistra în noua țară în virtutea propriilor drepturi.

Documente justificative pentru certificatul de înregistrare

Pentru a obține certificatul de înregistrare, membrii de familie vor avea nevoie de următoarele documente de la primărie sau de la poliție:

Nu vi se poate cere niciun alt document.

Certificatul de înregistrare va fi eliberat imediat pentru soț/soție, copii/nepoți și părinți/bunici. Pentru ceilalți membri de familie, autoritățile trebuie să ia o decizie privind eliberarea unui certificat de înregistrare în cel mai scurt timp posibil.

Taxe

Certificatul de înregistrare nu trebuie să coste mai mult decât cartea de identitate sau documentele similare care li se eliberează cetățenilor țării gazdă.

Valabilitate

Certificatul este valabil pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că nu trebuie reînnoit. Cu toate acestea, va trebui probabil să le comunicați autorităților locale eventualele schimbări de adresă.

Unde și cum trebuie să vă înregistrați în funcție de țară

Aflați unde și cum îi puteți înregistra pe membrii de familie provenind din UE în țara dumneavoastră gazdă:

Alegeţi ţara

* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

În țările în care înregistrarea este obligatorie, membrii de familie pot fi amendați (dar nu și expulzați) dacă:

  • nu își înregistrează reședința
  • nu au tot timpul asupra lor certificatul de înregistrare și cartea de identitate/ pașaportul.

Dacă aveți probleme cu obținerea unui certificat de înregistrare pentru membrii familiei dumneavoastră, puteți apela la serviciile noastre de asistență.

Aflați care sunt formalitățile necesare pentru a obține un permis de ședere pentru membrii de familie care nu sunt cetățeni UE.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Partajați această pagină: