Ultima verificare: 24/01/2019

Permisele de muncă

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

În general, ca cetățean european, nu aveți nevoie de permis de muncă pentru a lucra în altă țară din UE.

Persoanele care desfășoară activități independente nu au nevoie de permis de muncă în niciun stat membru.

Totuși, unii cetățeni europeni au nevoie de un permis de muncă pentru a se putea angaja în anumite țări din UE.

Este vorba exclusiv despre:

  • cetățenii croați în unele țări din UE
  • unii cetățeni ai UE în Croația

În Liechtenstein se fixează cote care limitează numărul persoanelor care pot lucra și locui în această țară. Acest sistem de cote li se aplică cetățenilor provenind din toate statele UE, Norvegia și Islanda.

Cetățenii Croației

Dreptul cetățenilor croați de a lucra ca salariați în altă țară din UE poate fi limitat prin dispoziții tranzitorii până la 30 iunie 2020.

Majoritatea țărilor UE au renunțat la aceste restricții. Cu toate acestea, este posibil ca cetățenii croați să aibă nevoie de un permis de muncă pentru a putea lucra în Austria.de

Dreptul de a lucra în Croația

Dreptul de a lucra ca salariat în Croația poate fi limitat prin dispoziții tranzitorii. S-ar putea să aveți nevoie de un permis de muncă dacă proveniți din Austria.

Dreptul de a lucra în Elveția

Majoritatea cetățenilor UE nu au nevoie de un permis de muncă pentru a lucra în Elveția. Se aplică restricții cetățenilor croați, care au în continuare nevoie de permis de muncă, și cetățenilor bulgari și români, pentru care accesul la piața muncii este limitat. Informații suplimentare despre ce posibilități au cetățenii UE de a lucra în Elvețiafrdeiten.

În baza acordului dintre UE si Elveția privind libera circulație a persoanelor, cetățenii elvețieni au dreptul de a se stabili și de a lucra oriunde în UE.

Informații suplimentare

Înainte de a încerca să obțineți un loc de muncă într-o țară care impune încă restricții, aflați care sunt procedurile în vigoare.

Pentru informații suplimentare, contactați oficiul de ocupare a forței de muncă din țara în care doriți să lucrați sau un consilier european în materie de ocupare a forței de muncă.

Caz real

Asigurați-vă că puteți obține un permis de muncă înainte de a pleca în străinătate

Marko din Croația a acceptat o ofertă de muncă în Viena și s-a mutat imediat în Austria. Din păcate, nu a putut obține un permis de muncă și a fost nevoit să se întoarcă în țara sa.

Cetățenii croați trebuie să verifice dacă au nevoie de permis de muncă pentru a putea lucra în altă țară. Nu toate cererile de eliberare a unui permis de muncă sunt acceptate!

Lucrători detașați în străinătate

În ceea ce îi privește pe lucrătorii detașați, există o singură excepție: Austria impune restricții temporare lucrătorilor croați detașați de companiile din anumite sectoare, însă nu și persoanelor care desfășoară activități independente.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: