Ultima verificare: 04/01/2021

Permise de muncă

Sunteți afectat de Brexit?

Ca cetățean european, nu veți avea în general nevoie de permis de muncă pentru a lucra în altă țară din UE.

Lucrătorii independenți pot lucra oriunde în UE fără permis de muncă.

În Liechtenstein se fixează cote care limitează numărul persoanelor care pot lucra și locui în această țară. Acest sistem de cote li se aplică cetățenilor provenind din toate statele UE, Norvegia și Islanda.

Dreptul de a lucra în Elveția

Majoritatea cetățenilor UE nu au nevoie de permis de muncă pentru a lucra în Elveția. Această restricție li se mai aplică doar cetățenilor Croației. Informații suplimentare despre dreptul cetățenilor europeni de a lucra în Elvețiafrdeiten.

În baza acordului dintre UE si Elveția privind libera circulație a persoanelor, cetățenii elvețieni au dreptul de a se stabili și de a lucra oriunde în UE.

Informații suplimentare

Înainte de a încerca să obțineți un loc de muncă într-o țară care impune încă restricții, aflați care sunt procedurile în vigoare.

Pentru informații suplimentare, contactați oficiul de ocupare a forței de muncă din țara în care doriți să lucrați sau un consilier european în materie de ocupare a forței de muncă.

Permise de muncă pentru cetățeni provenind din afara UE

Cetățenii provenind din afara Uniunii pot avea dreptul de a lucra în UE și de a fi tratați în același mod ca și cetățenii europeni în ceea ce privește condițiile de muncă. Acest drept depinde de țara de proveniență și de statutul lor de membri ai familiei unui cetățean al UE.

Cetățenii Turciei

În cazul cetățenilor turci, dreptul de a se deplasa și de a lucra în UE depinde în întregime de normele naționale din țara-gazdă. Dacă sunt angajați legal în UE, ei se bucură de aceleași condiții de lucru ca și cetățenii țării respective.

Au următoarele drepturi:

Cetățenii altor țări care au încheiat acorduri cu UE

Au dreptul la aceleași condiții de lucru ca și cetățenii țării-gazdă persoanele care provin din cele 79 de state care fac parte din grupul statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacificen sau din:

Cetățenii țărilor care nu au încheiat acorduri cu UE

În cazul cetățenilor care provin din țări care nu au încheiat acorduri cu UE, dreptul de a lucra în Uniune depinde de legislația națională a țării vizate.

Persoanele care au o legătură de rudenie cu un cetățean din UE:

Pentru informații suplimentare, consultați portalul UE privind imigrațiafrespten.

Întrebări şi răspunsuri

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: