Întreprinderi
Ultima verificare: 31/01/2023

Preschimbarea permisului de conducere și recunoașterea lui în UE

Preschimbarea permisului de conducere în UE

Nu puteți avea, simultan, mai mult de un singur permis de conducere emis în UE. Dacă vă mutați în altă țară din UE, în mod normal nu va trebui să vă schimbați permisul cu unul local. Totuși, dacă doriți, puteți face acest lucru în mod voluntar, solicitând un permis echivalent în noua țară de reședință.

Preschimbarea voluntară a permisului de conducere în altă țară din UE

Dacă doriți să vă preschimbați în mod voluntar permisul de conducere, trebuie să fiți rezident al țării respective și să îndepliniți condițiile pentru obținerea unui permis de conducere (vârsta minimă, stare de sănătate adecvată etc.).

Înainte de a vă preschimba permisul de conducere, autoritățile din noua țară își vor contacta omologii din țara în care ați avut reședința anterioară pentru a verifica dacă permisul de conducere nu a fost restricționat, suspendat sau retras. Dacă preschimbați un permis de tip vechi, vi se va elibera unul nou, în format standard (din plastic, de dimensiunile unui card de credit, cu fotografie, disponibil din 2013).

 

Preschimbarea obligatorie a permisului de conducere în altă țară din UE

Va trebui să vă preschimbați permisul de conducere:

Avertisment

Când vă schimbați permisul inițial de conducere cu unul local, va trebui să respectați normele țării respective (de exemplu, în ceea ce privește perioadele de valabilitate și controalele medicale).

Caz real

Monica locuiește în Cipru și are un permis de conducere italian care a fost deteriorat. Pentru a conduce din nou, ea trebuie să își înlocuiască permisul italian cu unul cipriot. Acesta va fi valabil pe o perioadă de 15 ani, spre deosebire de permisul eliberat în Italia, care expiră după 10 ani.

Aflați ce trebuie să faceți dacă vă pierdeți sau vi se fură permisul de conducere pe durata călătoriei în străinătate.

Recunoașterea permisului de conducere în UE

Vi se recunoaște permisul de conducere în UE dacă:

Dețineți un model vechi emis în UE?

Dacă aveți un model vechi, încă îl puteți folosi în toate țările din UE. În cazul în care îl reînnoiți, vi se va elibera modelul UE standard. Înlocuirea permisului vechi cu unul nou trebuie să se realizeze până în 2033 cel târziu.

Dețineți un permis valabil pe viață?

Permisele de conducere europene valabile pe viață sunt recunoscute în toate țările din UE. Totuși, va trebui să contactați autoritățile naționale pentru a afla când trebuie să înlocuiți permisul cu modelul standard.

Dețineți un permis de conducere provizoriu sau temporar?

Permisele provizorii sau temporare și permisele internaționale (sau orice alte certificate eliberate în țara de origine) nu sunt reglementate la nivel european. Din acest motiv, este posibil să nu fie recunoscute în alte țări din UE.

Dacă aveți un permis provizoriu și vă mutați în altă țară din UE, contactați autoritatea națională competentă din acea țară pentru a afla ce norme se aplică acolo.

Dețineți un permis de conducere eliberat într-o țară din afara UE?

Unele țări din UE pot recunoaște permisele eliberate într-o serie de țări din afara Uniunii. Dacă aveți un permis european de conducere care v-a fost eliberat în schimbul unui permis emis de o țară din afara UE și doriți să vă mutați în altă țară din Uniune, rețineți că este posibil ca permisul nou să nu fie recunoscut de țara în cauză.

Pentru a afla în ce condiții pot fi recunoscute permisele de conducere eliberate în afara UE, contactați autoritățile locale din noua țară.

Caz real

Angeles este din Chile, dar s-a mutat în Spania în urmă cu câțiva ani. Întrucât Spania recunoaște permisele eliberate de Chile, Angeles a putut obține un permis spaniol, după îndeplinirea câtorva formalități administrative.

Ea poate conduce oriunde în UE cu acest nou permis. Totuși, dacă se mută din Spania în altă țară din UE, va trebui să verifice dacă autoritățile de acolo îi recunosc permisul spaniol special.

Dacă și țara în care se mută recunoaște automat permisul original, eliberat în Chile, Angeles va putea folosi în continuare permisul preschimbat în Spania. Dacă nu, va trebui probabil să solicite recunoașterea oficială a permisului din Chile sau să îl preschimbe în noua țară.

Mai multe informații despre modelul dumneavoastră de permis bg Deschideți ca link extern: cum arată, de ce elemente de securitate dispune, ce drepturi conferă și pentru ce categorii de vehicule este valabil.

Informații specifice fiecărei țări

Verificați normele privind recunoașterea și valabilitatea permisului de conducere în țara în care locuiți:

Alegeţi ţara

Comisia Europeană nu răspunde de conținutul site-urilor externe.

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: